...

Jaktradio Test De 5 Beste i 2021 (Våre Favoritter)

jaktradio test

Igjennom flere år med jakt har jeg fått muligheten til å gjennomføre en rekke tester på ulike jaktradioer. I denne artikkelen får du en innsikt i resultatene og hvilke radioer som gjorde best i vår jaktradio test. Det jeg testet jaktradioene i var robusthet, rekkevidde, brukervennlighet og vanntetthet. La oss ta en titt på de utvalgte jaktradioen og hvordan de gjorde det på de ulike faktorene.

Jaktradio test: Her er våre favoritter

1. Zodiac Team Pro Waterproof – Best i Test

Zodiac Team Pro Waterproof 140 zodiac-team-pro-waterproof-140478957729

Sjekk Prisen → 

Min favoritt er Zodiac Team Pro Waterproof. Hvis du er ute etter en god jaktradio som har lang rekkevidde, har en antenne som tåler en bøy og en jaktradio som gir deg følelsen av kvalitet bør du se nærmere på Zodiac Team Pro Waterproof. Der jeg jakter er det høye fjell i hver eneste retning, ofte dårlig vær og djupe daler, der jeg bor er det kun Zodiac Team Pro som fungerer i det røffeste terrenget. Vi har ofte besøk i jaktlaget fra andre lag som bruker Icom eller Brecom og de har vanligvis problemer med enten dekning eller andre vansker, noe som fikk meg til å kjøpe enda en Zodiac Team pro slik at jeg alltid har en til utlån hvis en gjest skulle bli med på jakt.

Zodiac Team Pro er noe dyrere enn konkurrentene, men hvis du bor i områder der du trenger det beste er dette jaktradioen jeg anbefaler deg.


2. Icom Prohunt Compact – Mest For Pengene

ProHunt Basic2 Compact pakke Jaktra icom-prohunt-basic2-compact-pakke1040549270

Sjekk Prisen → 

Icom Prohunt er en jaktradio bygget for jakt. Icom er et stort selskap som kjenner til industrien godt og vet derfor hva som skal til for å produsere en god jaktradio. Icom Prohunt er lett, liten og enkel å bruke. Som du sikkert vet anbefaler jeg Zodiac Team Pro til de som bor i røffere terreng, men jakter du på et sted der det er noe flatere og ikke fult så mye daler og fjell er dette jaktradioen jeg anbefaler. Den fungerer utmerket til i de fleste forhold og er også noe billigere en Zodiac. Den har de fleste funksjonene du trenger i en jaktradio, plus mer som lydforsterker og totalforvrenger.

Jeg har eid flere Icom Prohunt tidligere å jeg må si de er veldig enkle å bruke og batteritiden er nokså god. Bor du i lettere tereng og trenger en rimeligere jaktradio er dette den du burde sette øya på. Den klarer seg også godt i fjell og daler, men til et vist punkt, derfor anbefaler jeg Zodiac Team Pro for å være på den sikre siden når du møter et slikt terreng.


3. Brecom Vr 550  – For deg på budsjett

Brecom VR-550 VHF Jaktradio Pakke Radio 10055000-vr-550-1631868989

Sjekk Prisen → 

Brecom Vr 550 var en radio jeg kjøpte som back-up da jeg mistet min Zodiac en jakthelg og jeg må si jeg ble positivt overrasket! Brecom Vr 550 koster under 1000 lappen og leverer likevel gode resultater når det gjelder batteritid, kompakthet og signal. Når jeg tok den i bruk hadde jeg gode signaler og hørte laget godt og tydelig. Den er lett og har et innbygd feste slik at du kan enkelt feste den til bukse reimen noe som jeg gjorde.

Det som skjedde et par ganger var at jeg kom borti volum knappen og jeg skrudde ned lyden med uhell som førte til at laget kalte på meg og jeg fikk ikke beskjeden, men dette kan lett unngås så lenge du er observant på det. Det er ingen knotete meny eller unødvendige knapper å trykke på heller. Den har et enkelt oppsett med av og på knapp samt en kanal bytter. Enklere enn det får du det ikke. Når det ikke er noe ekstra funksjoner og display fører det til at batteri tiden blir lengre også, min nye Brecom Vr 550 varte 2 dager uten at jeg måtte lade noe noe som er et utmerket resultat for en så billig jaktradio.

Konklusjon Skal du ha en enkel og billig jaktradio som funker greit for de fleste anbefaler jeg å ta en titt på Brecom Vr 550. Den er billigere enn de fleste, men dekker likevel alle behov med god margin for de fleste jakterne.


4. Icom Prohunt F52D – For deg som ønsker det dyreste og beste

Icom Prohunt F52D Digital jaktradio m B icom-prohunt-f52d2-1798105661

Sjekk Prisen → 

Icom Prohunt F52D er en av de mest avanserte jaktradioene på markedet i dag. Den har innbygd bluetooth, en god LCD skjerm, digital og analog sikker kommunikasjon på 155 MHz. Dette er en modell jeg enda ikke har testet selv, men jeg har flere på jaktlaget som har den og jeg har kun hørt gode ting om den. Den er noe dyrere en de fleste Icom produktene, men igjen så får du mere for pengene også. Hvis du bor i tøft terreng eller bare ønsker å være 100% sikker på at du får signal hvor du skal gå er Icom Prohunt en jaktradio jeg anbefaler. Det største salgspunktet for meg er Bluetooth, dette er noe som kan være svært praktisk hvis du skulle komple til hodetelefoner eller andre dupeditter. Sjekk den ut på linken ovenfår for å sjekke prisen.


5. Brecom VR 1000 VHF – Digital Jaktradio

Brecom VR-1000 VHF Jaktradio Pakke Radio brecom-vr-1000-vhf864102205

Sjekk Prisen → 

Brecom VR 1000 VHF er en jaktradio jeg har stående på hylla, men der har den ikke stått for alltid. Det var en jaktradio jeg kjøpte for noen måneder tilbake da jeg skulle ta med en kompis på jakt, så jeg tenkte det var en god mulighet til å få testet enda en jaktradio. Jeg hadde aldri testet Brecom jaktradioen før og ble veldig fornøyd med kjøpet.

Jeg og jakt kompisen tok oss friheten til å teste ut radioen så godt vi kunne så vi delte lag, en gikk i tett vegetasjon, daler og fjell topper for å måle avstand og lydkvalitet når mottakeren var et stykke unna eller blokkert av fjell og tror. Radioen gjorde det svært bra på signal samt batteritid og brukervennlighet som er så å si alt du trenger i en jaktradio. Den klarer fortsatt ikke ta plassen som min nye favoritt jaktradio, men den er absolutt en sterk konkurrent. Hvis du synes denne ser bra ut kan fortelle deg at du ikke blir skuffet hvis du fullfører kjøpet.


Hvordan velge riktig jaktradio

Når du skal velge en jaktradio er det noen kriterier du burde sjekke: vanntetthet, sendereffekt, rekkevidde og batterikapasitet er de viktigste. I testen jeg utførte testet jeg disse på ulike måter, noen av disse var eksempelet med min jakt kompis da den ene gikk langt unne meg, gjemte seg i tett skog og gikk opp på høye fjelltopper for å teste signalstyrken på jaktradioen.

De andre kriteriene kan også testes enkelt, men ikke før du har gjort kjøpet som er den største stopperen for de fleste. Du vil jo gjerne vite disse detaljene før du bestemmer deg for å kjøpe en jaktradio til noen tusen kroner. Dette var noe jeg innså når jeg skulle kjøpe jaktutstyr som jaktradioer og dermed bestemte meg for å lage denne norske bloggen for det norske folk slik at de kunne lese og se igjennom de beste jaktradioen på markedet, lese seg opp på hvilke produkter som gjorde det bra og ikke. Men det er noe du kan gjøre selv før du kjøper og det er å sjekke detaljene og produkt opplysningene som kan vise til for eksempel vanntetthet. Når vi er innpå dette, la oss se litt nærmere på det.

Vanntetthet – Hva burde du se etter?

De fleste jaktradioer i dag er laget av materiell tilegnet for ulike aktiviteter, jakt radioer er oftest kvalifisert etter IP54 eller bedre. En IP54 er støvtett, men ikke vanntett noe som kan være en god ting. Hvis du har en helt vanntett jaktradio og du er uheldig å får fukt i den kan det være svært vanskelig eller umulig å få ut fukten noe som fører til at elektronikken i jaktradioen blir skadet. IP54 tåler vannspruter, støv som sagt, men du kan ikke dyppe den under vann. Jeg anbefaler at du ser etter jaktradioer som er enten IP54 eller IP65, disse har jeg funnet å være de beste jaktradioen. Da betaler du ikke fullpris for vanntetthet som du ikke trenger, men du har nokk vanntetthet til å være ute å jakte i regne.

Rekkevidde

Når det kommer til rekkevidde er den vanskelig å måle, i Norge er det ikke tillat med mer enn 5 watt sende effekt fra antennen til jaktradioen, så hvis du ser noen som reklamerer med høyere enn 5 watt er dette målt et annet sted enn fra antennen. Jeg bruker alltid å ha en lang pisk (lang antenne) som er bøyelig i sekken. Denne blir sjeldent brukt da jeg har en Zodiac Teampro, men hvis det noen gang skulle være vanskeligheter med å få inn signaler kan en ekstra antenne hjelpe betraktelig.

Batteri

Det jeg har merket er at batteriet er noe du kan kun teste etter du har kjøpt jaktradioen. Batteri verdiene er som oftest vist på produkt siden som for eksempel :1900mAh/6,3V. Desto høyere disse tallene er jo bedre er generelt batteriet, men det sier ikke alt. Batteriet sin levetid og hvor lenge det leverer de verdiene på produkt siden er en helt annen sak, dette er noe du må finne ut av praktisk testing. Men generelt sett er det litiumbaserte baserte jaktradioer som jeg har funnet gjør det best. Dette er de samme batteriene som blir brukt til å produsere mobiler i dag. Noe annet du kan se etter er IP-klassifiseringen, hvis du har sett Mil-Std på et batteri før er det dette som kjennetegner som IP-klassifiseringen. Kort forklart er dette en rangering som ble brukt i militæret i USA og blir i dag brukt i det private markedet også. Er de IP-klassifisert har de bestått en robust test som forteller litt om hvor mye støt, vann og håndtering den tåler. Så hvis du ser et slikt merke er det absolutt en pluss.

Andre funksjoner som kan komme til nytte

Subtoner – Unngå å høre andre kanaler

Når et jaktlag skal snakke sammen er det viktig at alle er på samme subtone, når du har subtone funksjonen aktivt på din jaktradio vil den bli sperret helt til den finner riktig subtone. Dette er praktisk funksjon som gjør at du unngår å høre nabo jaktlaget sine samtaler.

Avansert Display – Se både tall og bokstaver

Det å ha en skjerm som viser både tall og bokstaver kan gjøre livet ditt litt enklere når du skal se på menyen eller velge jakt kanal. Hvis du har flere forskjellige kanaler til forskjellige formål får du letter oversikt med et avansert display og det blir dermed lettere for deg å være sikker på at du er på riktig kanal til riktig tid.

Scanning – En enklere måte å finne riktig kanal på

Skal du finne din makker er det fult mulig på den gamle måten, men noe jeg alltid ser etter i en jakt radio i dag er scanne funksjonen dette gjør det mulig for deg å søke opp kanalene i nærheten og velge den du behøver å være på. Noen av disse kan ta veldig lang tid og jeg anbefaler ikke å utføre en slik scann når du sitter på posten da du kan risikere å miste koblingen til jaktlaget, men det er noe du kan raskt gjøre før dere setter i marsj.

Leave a comment