Uansett om du skal ferdes langt ut på Hardangervidda eller langt sjøen, så er skikkelig navigasjon noe du bør ha med deg. Heldigvis har det skjedd mye med teknologien de siste årene, noe som har håndholdte GPSer langt bedre. Nå kan du legge ruter, spore fremgang og ikke minst laste ned posisjoner underveis. Alt dette fra en GPS på størrelse med en smarttelefon.
Imidlertid finnes det et stort utvalg produkter på markedet, og det kan være vanskelig å velge riktig. For å gjøre dette enklere har vi samlet de mest populære modellene i denne samletesten. Skulle du ønske mer informasjon om hvordan du velger riktig, så finner du en informativ kjøpsguide nederst i denne testen.
Du vil raskt legge merke til at denne testen primært består av Garmin produkter, og det er ikke uten grunn. Det er nemlig ingen som foreløpig har kommet i nærheten av å tilby en like god programvare og funksjonalitet som Garmin har. de tilbyr også flere alternativer med både touch- og knapper, så man kan velge basert på preferanse. Imidlertid er dette noe vi kommer nærmere tilbake til i vår kjøpsguide.
Skal du gå til innkjøp av en håndholdt GPS har du kommet til rett plass, så la oss komme i gang med de beste håndholdte GPS-ene på markedet i 2022.
Mintest.no er en side som presenterer samletester for å gjøre det så enkelt som mulig å velge det riktige produktet. Vi tar utgangspunkt i tilgjengelig informasjon på nett som utgangspunkt for våre tester og tar forbehold om at det kan foreligge endringer hos ulike leverandører.
Beste håndholdte GPS etter kategori
Testvinner
Garmin GPSMAP 66i
Beste overall GPS
En avansert GPS med satellitt og mulighete for SOS sporing. Kommer med imponerende lang batteritid og svært enkel brukervennlighet. Store knapper sikrer at du kan betjene den selv med hansker.
Garmin GPSMAP 66i er en utmerket håndholdt GPS med et solid design i nytt format. Her får du en utmerket GPS som har innebygd SOS via inReach og meldingstjeneste. Denne modellen er spesielt praktisk for deg som skal ferdes utenfor tradisjonell 4G dekning, da den lar deg sende SMS og dele lokasjoner via satellitt. Dette betyr i praksis at du kan kommunisere med omverden i områder der mobiltelefonen ikke fungerer.
Det eneste som kan gjøre denne litt kostbar er at du må tegne et abonnement for SOS og meldingstjenesten. Imidlertid vil dette gi tilgang til SOS, meldinger, værforhold og en rekke andre funksjonaliteter som er vel verdt de $250 ekstra. På toppen av disse funksjonalitetene har Garmin oppgradert denne modellen med en 3 tommer skjerm, opptil 200 timer batteritid, 16 GB internt minne og muligheten for Wi-Fi tilkobling.
På det fysiske planet kommer GPSMAP serien med en 66i ekstern antenne, ABC sensorer og støtte for multi-GNSS. Den er også kompatibel med både TopoActive kartlegging og Birdseye satellittbilder. For de aller fleste vil denne tilby en punktlighet som er mer enn god nok. Vi var også godt fornøyd med batteritiden, men om du skal på lengre ferder uten mulighet for lading – så kan det være et alternativ å velge en modell med AA kapasitet.
Spesifikasjoner
- Opptil 200 timer batteritid
- SOS og SMS funksjon
- 16 GB minne
- Solid design
Beste mini GPS
Garmin inReach Mini
Best for liten plass
Avansert GPS fra Garmin med integrert inReach SOS. Dette er en utmerket løsning for deg som vil ha med SOS og meldingsfunksjonen på tur, men ikke har allverden med plass å avse.
Selv om Garmin inReach Mini kanskje ikke er den mest avanserte GPS-en i testen vår, så er den utmerket for vekt bevisste eventyrere. Her får du en smart, solid GPS som tilbyr inReach sitt funksjonelle nødnett. Dette gjør at du kan sende meldinger eller avgi et SOS selv i områder der telefonen din ikke har dekning. Du kan også koble den sammen din smarttelefon slik at du kan laste ned kart direkte på mobilen via Garmin sin applikasjon.
Noen vil nok være uenige at denne hører hjemme på en GPS test, da den i seg selv ikke tilbyr noe særlig GPS funksjonalitet. Imidlertid har den blitt et populært valg for turgåere som bare ønsker tilgang til sikkerhetsfunksjonalitete. Det faktum at du kan laste ned kart på mobilen og kombinere med sporingsfunksjonen gjør denne spesielt hendig på turer der vekt er en faktor.
Når det er sagt, så er det greit å vite at funksjonaliteten utover SOS og meldinger er relativt begrenset. Først av alt vil du trenge et abonnement for å bruke denne enheten, noe som vil koste deg fra $12 til $65 per måned. Den benytter heller ikke satellitt for å hente inn data, men er basert på ren GPS teknologi.
Spesifikasjoner
- inReach SOS og meldingstjeneste
- Kompakt design
- Lang batteritid
- 6.5 MB minne
Beste budsjettløsning
Garmin eTrex 22x
Mye GPS for pengene
Er du på jakt etter et mer kostnadseffektivt alternativ, så vil Garmin eTrex 22x være et godt utgangspunkt. Her får du en brukervennlig GPS med alle de nødvendige funksjonaliteten for trygg navigasjon.
Noen ganger vil en kostbar GPS medføre unødvendig store investeringer for deg som bare vil ha de mest grunnleggende funksjonaliteten. Det kan være at du skal ut på tur og bare ønsker en GPS som backup, eller at du bare trenger enkle kartfunksjoner, ikke SOS, meldinger og andre mer avanserte funksjonalitet. Da vil Garmin eTrex 22x være et utmerket utgangspunkt. Her får du en brukervennlig håndholdt GPS som kommer med solid design og Garmin sitt tradisjonelle kart.
Det er greit å merke seg at eTrex 22x har en mindre skjerm enn andre kandidater i denne testen (med unntak av Mini), men for enkel navigasjon bør ikke dette være noen utfordring. Du får derimot en godt testet GPS som leverer akkurat det man kan forvente for prisen. Imidlertid kan det være greit å merke seg at Garmin også tilbyr en oppgradering i form av eTrex 32x til en drøy tusenlapp ekstra.
Vår konklusjon er at dette er GPS-en for deg som bare ønsker enkel navigasjon med høy kvalitet. Her får du ingen fordyrende funksjonaliteter, touch screen eller annet som gjerne følger de mer kostbare alternativene. Dermed kan du spare inn noen kroner og samtidig får et nyttig verktøy med deg på tur.
Spesifikasjoner
- Solid design
- 25 timer batteritid
- 2.2 tommer skjerm
- GPS koordinasjon
Best for touch skjerm
Garmin Oregon 700
Beste GPS med touch skjerm
Avansert GPS fra Garmin med deres egen touch skjerm og solide design. Her får du det vi kan anta er den nærmeste kombinasjonen av smarttelefon og GPS teknologi som finnes på markedet i dag.
Noe av det de fleste reagerer på når man bytter ut en smarttelefon med håndholdt GPS er den simple brukeropplevelsen. Mange produsenter av GPS-er benytter fortsatt knapper for navigasjon, noe som gir et inntrykk av en eldre mobiltelefon. Dette har imidlertid Garmin gjort noe med når de introduserte Oregon 700 på markedet.
Dette er en håndholdt GPS enhet med stor, opplyst touch skjerm og er svært enkel å bruke. Garmin har uten tvil lagt mye utvikling i funksjonaliteten, og vi er godt imponert med resultatet. Her får du en GPS som ikke bare kommer i et lett, kompakt design, men også som har utrolig enkel navigasjon med ulike menyer.
En god sammenligning på dette nivået vil være mellom Garmin Oregon 700 og Garmin GPSMAP 64x. Her er det primært preferanser mellom knapper og touch skjerm som skiller de to modellene, samt at Oregon uten tvil har en enklere brukeropplevelse. Oregon 700 har også integrert kamera, men ikke forvent all verden kvalitet fra dette..
Spesifikasjoner
- Touchskjerm
- 16 timer batteritid
- 3.4 GB
- Kompakt design
Best på budsjett
Garmin GPSMAP 64sx
Beste enkle valg
Har du ikke behov for SOS, SMS og andre avanserte funksjonaliteter, men ønsker full Garmin GPS dekning kan GPSMAP 64 sx være et godt alternativ. Her får du en komplett GPS med tradisjonelt utseende.
Ønsker du full Garmin GPS funksjonalitet, men ikke har behov for verken touchskjerm eller SMS/SOS, så kan lite gå galt med GPSMAP 64 sx. Dette er en tradisjonell Garmin GPS som benytter de vanlige knappene og det kompakte designet som i sin tid gjorde Garmin til markedsleder innen håndholdte GPS-er.
Denne enheten er utstyrt med en enkel 2,6 tommer skjerm, store knapper og 3-akset kompass. Det slitesterke designet sørger også for at dette er en enhet som passer utmerket for krevende turer. Vi har valgt å gå for “sx” versjonen da denne inkluderer barometrisk høydemåler i tillegg til 3-akset kompass, noe mange av de andre rimeligere alternativene ikke inkluderer.
For å sikre nøyaktig posisjonering benytter GPSMAP 64 sx en ekstern antenne, samt støtte for Multi-GNSS. SAmmenlignet med 66i som vi tidligere omtalte, så får du kompatibilitet med GLONASS-satellitter, noe som sikrer enda mer nøyaktig plassering. Selv om denne modellen kan se litt utdatert ut i design, så sikrer de enkle knappene at du kan betjene GPS-en selv med hansker på. Dette har gjort den til et populært valg for jegere som gjerne skal ferdes i uforutsigbart vær.
Spesifikasjoner
- 2,6 tommer skjerm
- 16 timer batteritid
- 6 GB minne
- Enkle knapper for betjening
Godt Alternativ med touchskjerm
Garmin Montana 700i
Oppdatert versjon av 700
Montana er det nyeste tilskuddet til 700 serien fra Garmin og har raskt blitt en populær GPS. Her får du en stor berøringsskjerm, nøyaktig plassering og høyoppløselige display for bedre oversikt.
Montana er det nyeste innslaget i den populære 700-serien fra Garmin, og har raskt blitt en hit blant både jegere- og motoreventyrere. Denne modellen kommer med en stor berøringsskjerm robust konstruksjon og avansert navigasjon. Den har fått en avansert 5 tommer HD skjerm, noe som gir langt høyere oppløsning på kart og bilder.
På det mer tekniske har denne blitt utvidet med støtte for Galileo-satellitter, fått et økt minne (fra 4 til 16 GB) og økt holdbarhet sammenlignet med sin forgjenger. Den støtter også inReach-teknologien som lar deg sikre tilkobling selv utenfor områder med vanlig telefondekning.
Av de to ulike modellene i 700 serien som vi har omtalt i denne testen (Montana og Oregon) så er vår klare favoritt Montana 700i. Dette skyldes at den kommer med en større berøringsskjerm, men også at selve konstruksjonen er langt mer robust. Montana er oppgradert med Gorilla Glass-skjerm, tank lignende design og dermed mer robust i sin helhetlighet. Den gir også tilgang til inReach som sikrer SOS og SMS muligheter selv utenfor dekning. Imidlertid er det et stort prishopp fra Oregon, så her må du veie de ekstra mulighetene opp mot prisen.
Spesifikasjoner
- 18 timer batteri
- 16 GB minne
- SOS/SMS funksjon (krever abonnement)
- 5 tommer skjerm
Extra trygghet på tur
Garmin inReach Explorer+
Kostnadseffektiv tilgang til inReach
Kostnadseffektiv alternativ for deg som vil ha tilgang til inReach teknologien til Garmin. Her får du en enkel GPS som har alle inReach funksjonalitetene i et kompakt, slitesterkt design.
Mange søker ekstra sikkerhet når de skal ut på tur, og dette har ført til økt etterspørsel etter SOS/SMS funksjonalitet ved hjelp av satellitter. Her er det liten tvil om at inReach teknologien til Garmin er best på markedet, men de fleste modellene som tilbyr dette er ganske stive i prisen. Dette har Garmin nå gjort noe med – ved å tilby Explorer+ som et billigere alternativ.
Riktignok kan ikke Explorer+ sammenlignes med Montana og Oregon, men sammenlignet med GPSMAP 66i og inReach Mini havner Explorer + i midten et sted. Den har langt bedre GPS funksjonalitet enn Mini, men rekker ikke helt opp til 66i. Når det er sagt, så tilbyr Explorer+ utmerket funksjonalitet sammenlignet med prisnivået. Her får du fargeskjerm, navigasjon og ekstra nøyaktighet takket være barometrisk høydemåler og 3-akset kompass.
Dette er ikke den mest nøyaktige av enhetene til Garmin, men solid fargeskjerm og 100 timers batteritid vil være mer enn nok for de fleste. Den har også et relativt kompakt design, noe som sørger for at den er lett å ha med seg på tur. Kort fortalt er dette et utmerket produkt for deg som vil ha noe som er godt nok, uansett destinasjon.
Spesifikasjoner
- 100 timer batteritid
- Fargeskjerm
- Enkle knapper
- SOS/SMS funksjonalitet tilgjengelig
Beste håndleddsmonterte GPS
Garmin Foretrex 601
Praktisk for lange turer
Foretrex 601 er en praktisk håndleddsmontert GPS fra Garmin. Denne bærer du med deg som en enkel klokke, noe som gjør den ledbar selv når du ferdes i mer krevende terreng. Den har også opptil 48 timer batteri i navigasjonsmodul, så her kan du komme et godt stykke på vei.
Garmin tar en ny, alternativ tilnærming til GPS-enheter med sin Foretrex 601 modell. Dette er en enkel, håndleddsmontert GPS som i praktisk tar utseende til en klokke. dette har gjort den svært populær til aktiviteter der du trenger hendene dine fri, eksempelvis jakt, målskyting og annen taktisk bruk.
Foretrex 601 tilhører Premium utvalget til Garmin, og er en svært effektiv GPS enhet. Den henter raskt inn nøyaktige data ved hjelp av GPS, GLONASS og Galileo-støtte. Den har også integrert 3-akset kompass og barometrisk høydemåler. På toppen av dette har den imponerende 48 timers batteritid ved aktiv bruk, noe som er godt gjort med det kompakte designet.
Det som kan gjøre denne uegnet for noen er at den ikke er kompatibel med TOPO-kart. Dette betyr at du må benytte tradisjonelle brødsmuler og 3-akset kompass for presis navigering. Den har også en skjerm på knappe 2 tommer, noe som kan bli i minste laget for mange brukere. Vi presiserer derfor at Foretrex absolutt ikke er for alle, men den har uten tvil sin bruk.
Spesifikasjoner
- Klokkedesign
- 2 tommer skjerm
- 48 timers batteritid
- 3-akset kompass
Beste ikke Garmin alternativ
Magellan eXplorist 310
Utmerket alternativ for geocaching
Solid konkurrent til Garmin for deg som bare ønsker en grunnleggende GPS med enkel navigasjon. Store knapper og pålitelig skjerm sikrer god brukervennlighet for denne kostnadseffektive GPS-en.
Som vi påpekte helt i starten av denne testen, så finnes det faktisk noen alternativer til Garmin – men de er ikke mange. Imidlertid er Magellan eXplorist 310 en av de som har gjort seg godt merket i dette markedet. Dette er en utmerket startnivå GPS for deg som bare vil ha noe enkelt å finne veien med. Den har alle de funksjonaliteten du kan forvente av en GPS i denne prisklassen.
Noe av det som har gjort eXplorist 310 så populær er at den er geocache-klar. I tillegg kan du planlegge ruter, merke veipunkter, få oversikt over fremgangen og følge dine egne spor tilbake. Den har også en solid fargeskjerm som gjør den lett å lese av selv i sterkt sollys. Vi må selvfølgelig trekke inn Garmin også i dette avsnittet, og her kommer Garmin eTrex 10 inn som nærmeste konkurrent. Imidlertid er vi godt fornøyd med at skjermen til Magellan faktisk er bedre egnet enn eTrex 10 sin.
Du lurer kanskje på hva som dytter denne helt nederst i testen vår? Det skyldes flere faktorer, blant annet at den benytter tradisjonell satellitt lås, noe som ikke alltid er det mest effektive. Programvaren er også langt mindre utviklet enn Garmin sin, samt brukeropplevelsen er litt mer kronglete. Vi har derfor valgt å inkludere den som et godt alternativ for nybegynnere, men den slår dessverre ikke Garmin på brukervennlighet.
Spesifikasjoner
- Fargeskjerm
- 18 timer batteritid
- 2 GB minne
Kjøpsguide for håndholdt GPS
Det er ingen tvil om at det finnes mange ulike alternativer på markedet, og nettopp derfor kan det være vanskelig å vite hva man skal velge. For å gjøre dette litt enklere har vi samlet noen nyttige tips til deg som skal kjøpe en håndholdt GPS. Hensikten med denne kjøpsguiden er å gi deg bedre innsikt i noen viktige valg du bør ta stilling til før du velger GPS.
Berøringsskjerm vs. knapper
Som vi allerede har sett i denne guiden har stadig flere håndholdte GPS-er blitt utstyrt med berøringsskjerm fremfor de tradisjonelle knappene. Disse enhetene er intuitive og enkle å bruke, men de kommer også med noen ulemper. Teknologien som benyttes til håndholdte GPS-er er nemlig ikke like avansert som våre smarttelefoner, noe som gjør dem mindre konsistente i dårlig vær.
Dette har gjort at mange fortsatt foretrekker de tradisjonelle knappene når de skal velge håndholdt GPS. Valget mellom knapper og berøringsskjerm er spesielt aktuelt for deg som ferdes i kjølige omgivelser. For som vi alle vet, så kan slike skjermer fort bli knotete dersom man har hansker på seg. Knapper vil derfor være det beste valget om du ofte bruker hansker, eller har behov for rask navigasjon på enheten din.
Har du derimot til hensikt å bruke enheten primært for SOS/SMS funksjonalitet, så kan en enhet med berøringsskjerm absolutt være et godt alternativ. Disse er ofte langt mer kompakte, og det er enklere å skrive på berøringsskjermen. Så det endelige valget bør derfor fattes med tanke på hensikt med din GPS enhet.
Display: Skjermstørrelse og lesbarhet
En av grunnene til at mange velger å oppgradere fra en enkel GPS til en mer avansert versjon, er gjerne på grunn av skjermen. Som vi allerede har sett i denne testen, så finnes det store forskjeller på skjermstørrelse og kvalitet, selv blant de ulike Garmin enhetene. Her kan det være lurt å gå for en større skjerm dersom du har til hensikt å bruke GPS-en til båtliv, jakt, motoriserte aktiviteter eller mer avanserte eventyr.
Skal du derimot bare ha en GPS som passer godt for fotturer, enkle dagsturer og lignende, så vil en grei GPS med liten skjerm fortsatt være mer enn tilstrekkelig. En viktig grunn til at du bør velge en stor skjerm på de mer avanserte variantene, er rett og slett for lesbarheten. Disse har gjerne høyere oppløsning, så du enklere kan lese av det som skjer på skjermen.
Her er det spesielt viktig å ta hensyn til hvordan skjermen er lesbar i solskinn. Dette er ofte det største problemet med slike skjermer – nemlig at man ikke klarer lese dem i direkte sollys. Heldigvis har dette vært en problemstilling Garmin har jobbet mye med, noe som betyr at de fleste skjermene deres har antirefleks skjermer med kraftig bakgrunnsbelysning. På lesbarhet utmerket alle enhetene i testen seg, med unntak av Magellan. Dette skyldes at enheten har en relativt liten skjer, og ikke noe særlig bakgrunnsbelysning å skryte av.
Globale navigasjonssatelittsystemer (GNSS)
Når du skal vurdere en GPS vil du mest sannsynlig støte på begrepet GNSS før eller siden. Dette står for Global Navigation Satellite Systems og referer til hele konstellasjonen av GPS systemer som benyttes globalt. Denne beskrivelsen skyldes det at ulike satelittsystemer brukes i ulike deler av verden, og en kombinasjon av disse er nødvendig for å oppnå optimal presisjon. GNSS inkluderer derfor GPS (USA), GLONASS (Russland), Galileo (EU), QZSS (Japan) og BeiDou (Kina).
Her er det stor forskjell på ulike produsenter, men Garmin har også her tatt ledelse. De benytter seg nemlig ikke bare av GPS (USA), men også flere av de øvrige nettverkene. I garmin sitt tilfelle er dette det de kaller for Multi-GNSS støtte på produktene sine.
Det viktigste du kan få med deg av denne delen er egentlig dette; desto flere satellitter en enhet kan hente data fra, desto mer presis posisjonering kan du oppnå. Derfor er det fordelaktig å velge en enhet med multi-GNSS dersom du har behov for svært høy presisjon.
For å avgjøre om dette gjelder deg, bør du vurdere hvordan terreng du skal ferdes . Dersom du skal ut i dype daler og tungt terreng, så kan det være fordelaktig å ha multi-GNSS tilgjengelig. Eksempelvis tilbyr GPSMAP 66i tilgang til både GLONASS og GPS, mens GPSMAP 65S tilbyr Galileo, QZSS, GLONASS og GPS. Velger du derimot en av de enklere inReach enhetene så vil disse primært benytte seg av GPS, ingen øvrige nettverk.
NB: Mange av enhetene vil kun benytte seg av en tilkobling for å spare belastningen på batteriet. Det kan derfor hende at du er nødt til å skru på dette manuelt dersom du ønsker å bruke flere tilkoblinger. Imidlertid kan dette tappe batteriet ditt raskere, så det bør vurderes om nødvendigheten veier opp for dette.
Kartlegging og minne
Selv om alle enheter kommer med en form for grunnkart, så har det blitt stadig vanligere at man kan utvide dette ved hjelp av en minnepinne. Flere av de mer avanserte løsningene har også gjort det mulig å laste inn nye kart ved hjelp av WiFi eller applikasjoner. Her vil det være stor forskjell på nye og eldre modeller, men for alle nyere Garmin produkter (eksempelvis GPSMAP 66i og Montana 700) så vil TopoActive-kartlegging være utgangspunktet.
Dette er et omfattende program med konturlinjer for å indikere høyde oppnådd/tapt, interessepunkter og noe forenklet on/off-road navigasjon basert på det landet du befinner deg i (for Norge kan dette være begrenset i noen områder). Før du velger enhet kan det være greit å vite at denne typen kart ikke er tilgjengelig på de eldre versjonene. Blant annet vil første generasjon berøringsskjerm (Oregon 700) ikke ha denne funksjonaliteten inkludert.
Heldigvis er det mulighet for å tilføre en minnepinne i de fleste av kandidatene i denne testen, noe som gjør det mulig å laste inn ekstra kart manuelt. Da er det greit å vite om OpenStreetMap, en programvare som lar deg laste opp nye kart til enheten din helt gratis.
Satellittmålinger og SOS funksjon
Vi sender stadig mer meldinger, og dette er også tilfellet i form av GPS-er. Et økende antall håndholdte enheter har nemlig gjort det mulig å sende meldinger eller SOS signal ved hjelp av satellitt nettverket. Imidlertid vil dette oftest kreve at man tegner et abonnement på den aktuelle tjenesten, slik som inReach hos Garmin. For aktive eventyrere betyr dette at man kan ha forbindelse til omverden der telefonnettverket ikke strekker til, samt at man har muligheten til å sende opp et SOS signal dersom behovet for assistanse dukker opp.
I begynnelsen var denne teknologien svært enkel og primært forbeholdt SOS funksjoner. Dette har derimot endret seg betydelig, og i dag kan man oftest legge ut bilder i sosiale medier, sende meldinger, motta værvarsel og lignende informasjon.
På de fleste enhetene kan du tilpasse, styre og gjøre formål direkte på skjermen – men for enheter med mindre skjerm (slik som inReach Mini) kan du velge å parre den med din smarttelefon. Da bruker du signalet til GPS-en, men skjermen til mobilen din for økt brukervennlighet. Dette skjer vanligvis ved hjelp av en BlueTooth tilkobling.
Av enhetene vi har presentert i denne testen inkluderer følgende muligheten for satellitt tilkobling:
- Garmin inReach Mini
- GPSMAP 66i
- Montana 700i
- inReach Explorer+
Batteritype og Batterilevetid
Det er ingen tvil om at en håndholdt GPS kan være nyttig på turen, men da forutsetter det at den har strøm. Bærer du rundt på en død GPS kunne den like godt blitt igjen hjemme. Her har den langvarige standarden for håndholdte enheter lenge vært AA batterier. Dette skyldes at de er billige, har grei levetid og kan enkelt byttes ut dersom behovet skulle oppstå.
Skal du legge ut på en lengre tur betyr imidlertid dette at du må bære med deg ekstra batterier for å skifte underveis. Dette resulterer i mer ting å bære på, noe som også øker vekten på det du må frakte langs veien. Et annet problem som oppstår når man benytter seg av AA- batterier, er at du etterhvert vil ende opp med en pose full av tomme batterier som må kastes på riktig måte. Denne problematikken har gjort at produsentene lenge har sett etter verdige alternativer. Her har Garmin og de fleste andre større produsenter valgt å rette fokuset på oppladbare batterier som det beste alternativet.
For deg som skal på tur har oppladbare batterier ført med seg en rekke fordeler. Du slipper bære med deg en rekke ekstra batterier, og kan heller bruke samme powerbank som for mobiltelefonen din. Skal du på lengre turer kan også bærbare solcellepaneler være et godt alternativ. Som et resultat av dette har Garmin begynt å introdusere oppladbare batterier som standard for flere av sine mer avanserte versjoner.
Høydemåler, barometer og kompass
Noe vi stadig henviser til er høydemåler og 3-akset kompass når vi diskuterer håndholdte GPS-er. Dette er helt standard funksjonalitet på de fleste kvalitets GPS-er, men om du velger noe av det lavere sjiktet kan dette fort mangle. Derfor er det viktig å ha en formening om hvilke egenskaper dette tilfører, samt hva mangel på dette kan bety for posisjoneringen din.
Den viktigste egenskapen disse tilfører et elektronisk kompass, er at enheten kan lese posisjonen din uansett hvordan du holder den (nå kan det fort bli vanskelig å lese skjermen opp ned, men posisjoneringen er uansett riktig). I tillegg gjør den det mulig å lese av posisjoner selv om enheten er i bevegelse.
Dette til forskjell fra tradisjonelle kompass som må holdes horisontalt for å gi korrekt posisjon, eller GPS-er som må være i bevegelse for å kunne avgi en nøyaktig plassering. Denne teknologien kan gjøre det litt enklere å benytte ulike enheter, noe som kan være greit når du skal navigere seg på farten. En annen ting som er greit å kjenne til er barometertrykket for å avgjøre hvilken høyde du befinner deg på. Dette er informasjon som kommer godt med når du er i ukjent terreng, da trykket synker desto høyere du kommer.
Teknologien på dette området er fortsatt ikke helt perfekt, men den kan gi gode indikatorer på hvor du befinner deg i terrenget. En grunn som gjør at dette ikke er 100% pålitelig er det at skifte i været også påvirket trykket, noe som gir utslag på trykk barometeret ditt. Imidlertid gjør dette også at plutselige utslag i trykkbarometet kan bidra til å forutse endringer i været.
Størrelse og vekt
Uansett hva du skal bære med deg på tur, så vil vekt og størrelse ha en betydning. De fleste håndholdte GPS-er er riktig av relativt liten og kompakt størrelse, men selv innad i denne testen er det store forskjeller. Derfor kan det være greit å ta høyde for dette når du skal velge en GPS for turen din.
I de fleste tilfeller vil størrelse og vekt samsvare med størrelsen på skjermen enheten er utstyrt med. Dette betyr at om du er ute etter en større enhet med god skjerm, så må du mest sannsynlig belage deg på en litt større, tyngre enhet. Av de enhetene vi har presentert i denne testen er det Magellan eXplorist 310 og Garmin eTrex 22x som er de absolutt minste enhetene. Begge kommer med en 2,2 tommer skjerm, men dette påvirker også lesbarheten.
En annen enhet som er populær er Garmin Oregon 700 som byr på en større skjerm og utmerket lesbarhet. Den er også svært kompakt, noe som betyr at den ikke er like robust som Montana 700i. Nå er det riktignok slik at de fleste som går for en Montana 700i eller tilsvarende enhet, sjeldent bærer denne med seg i hånden. Den er stort sett festet på styret til en ATV, Snøscooter eller lignende kjøretøy.
Håndholdt GPS vs. GPS apper
En grunn til at håndholdte GPS-er gjerne er forbeholdt de som krever høyere presisjon – skyldes at smarttelefoner med applikasjoner har tatt over mye av markedet. Her kommer Google Maps og lignende applikasjoner inn som tilfredsstillende for de enkelte jobbene. Dette har gjort at mange forbrukere i dag ikke ser behovet for å investere i en mer avansert enhet enn det de har i form av sin egen smarttelefon.
I tillegg er smarttelefonen noe de aller fleste av oss bærer med oss uansett, noe som betyr at man slipper bære på ekstra utstyr for å finne frem. Når det er sagt, så finnes det noen fordeler med å ta seg bryet med en håndholdt GPS fremfor å bruke smarttelefonen sin. Her kommer selvfølgelig batteritid og presisjon høyt opp, men også noen mer tekniske løsninger gjør dette valget enkelt.
De enkle applikasjonene man finner på mobilen sin kan gjerne vise vei, men de kommer sjeldent med muligheter for sporing. I tillegg er de avhengige av GPS og mobiltårn for dekning, noe som ikke finnes i alle områder. En GPS kan derimot bruke satellitt der GPS er svakt, slik at du alltid er sikret kontakt med omverden. GPS-er er også designet for tøffere omgivelser enn en smarttelefon, noe som betyr at de tåler støt, vann og kulde langt bedre.
Sist, men ikke minst vil nøyaktigheten til en GPS være langt sterkere enn smarttelefon applikasjonen i de fleste tilfeller. Dette gjelder spesielt ute i terreng der de enkle kartene til smarttelefonen har få detaljer å vise frem. Skal du derimot bare bevege deg rundt i nærområdet vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig med en applikasjon. Vi har derfor valgt å trekke frem de to beste applikasjonene for deg som vil bruke smarttelefoner som navigatør når du ferdes ute.
- Gaia (en abonnementsbasert løsning med gode kart)
- Topo Maps (En applikasjon som lar deg laste ned Topo kart av høy kvalitet)
- Google Maps (fungerer utmerket i tettbygde strøk og nærmiljøet)
Oppsummering
Det finnes en rekke ulike GPS-er på markedet, noe som ofte kan gjøre det vanskelig å vite hvilken man skal velge. I denne testen har vi derfor sett nærmere på en rekke ulike alternativer. Listen vår er uten tvil dominert av Garmin, noe som viser til hvilken dominans produsenten har i markedet. Vi har sammenlignet med en rekke ulike aktører, men vi har kun funnet én som kommer i nærheten av den kvaliteten og brukervennligheten som Garmin tilbyr i sine produkter. Derfor ble Magellan eXplorer 310 inkludert i listen som et godt alternativ til deg som vil prøve noe annet enn Garmin.
Utover dette ble Garmin GPSMAP 66i kåret til det beste alternativet for allsidig bruk, og Garmin Montana 700i for deg som ønsker berøringsskjerm og avansert funksjonalitet. De øvrige produktene har scoret godt i et helhetlig bilde og deretter blitt sortert i sine respektive kategorier. Det er også verdt å merke seg at flere av funksjonalitetene som omtales i denne testen krever at man tegner et abonnement hos Garmin. Dette inkluderer blant annet SMS og SOS funksjonaliteten på de ulike satellitt versjonene.