7 Beste liggeunderlag Test i 2022

liggeunderlag Test

På utkikk etter nytt liggeunderlag? Vi har brukt flere timer på å finne den modellen som best passer dine behov og ditt budsjett.

Vi har testet 14 av de mest populære modellene på markedet. Testen er basert på liggeunderlagets varmeevne, kvalitet, komfort og brukervennlighet.

VÅRE favoritter

 • Enkel å bruke
 • Komfortabel
 • Solid og robust
SJEKK PRISEN →
 • Lett og kompakt
 • Tykt og Komfortabelt
 • 7cm tykk, 805gram vekt
SJEKK PRISEN →
 • Lett og kompakt
 • Mye for pengene
 • Allrounder
SJEKK PRISEN →

Liggeunderlag test – Her er markedets 7 beste:

BILDE PRODUKT
Exped DownMat Xp 7M
Ekstreme temperaturer, enkelt og greit å pumpe opp. Lett og lite å ha med seg. Et vel gjennomtenkt og solid liggeunderlag som er perfekt for seriøse frilufts entusiaster.
SJEKK PRISEN →
Exped MegaMat Lite 12
Exped MegaMat Lite 12 er uten tvil et av de mest komfortable liggeunderlagene på markedet. Med dette liggeunderlaget kommer du til å våkne opp med følelsen av å ligge hjemme i din egen seng.
SJEKK PRISEN →
STS Ultralight
STS Ultralight er et bra valg dersom du ikke skal bruke liggeunderlaget ditt ofte og kan greie deg med et noe rimeligere produkt som fortsatt gir deg en god natts søvn de nettene du sover ute.
SJEKK PRISEN →
STS Comfort Light Aircell
Det kan ofte være en utfordring å få plass til alt man vil ha med seg. Da hjelper det om liggeunderlaget i alle fall ikke tar opp så mye plass. STS Comfort Light Aircell er et av liggeunderlagene som tar minst plass i sekken.
SJEKK PRISEN →
Thermarest NeoAir
Thermarest NeoAir er en perfekt kompanjong for deg som ønsker å være forberedt på det meste og gjerne vil ha med seg et liggeunderlag i sekken på reisen for sikkerhets skyld.
SJEKK PRISEN →
Exped SynMat
Exped SynMat er et lett og praktisk liggeunderlag som passer godt for de som skal ut på langtur og ikke vil bære tungt, men fortsatt trenger noe godt og mykt å legge seg ned på.
SJEKK PRISEN →

 

1. Exped DownMat XP 7 – Markedets Beste Liggeunderlag

Exped DownMat XP 7 MSJEKK PRISEN →

Spesielt utviklet for deg som prioriterer kvalitet og komfort, viser den ekstremt kompakte modellen fra Exped dens gode egenskaper. Dette liggeunderlaget er designet for å holde deg lun, varm og eksepsjonelt komfortabel til og med når du er ute på tur i de mest ekstreme temperaturer.

Lett å bære

Når man er ute på tur teller hver kilo og hver liter man har med seg. DownMat, med sine 1005 gram, har en veldig vel gjennomtenkt design som gjør at det er veldig kompakt og praktisk å ha med seg på tur. Med mindre vekt i sekken eller mer plass til andre ting. Samtidig er liggeunderlaget, med en lengde på 197 cm, en bredde på hele 65 cm og en tykkelse på 7 cm dimensjonert slik at de fleste kan sove komfortabelt når det er oppblåst.

Liggeunderlaget pakkes i en genialt designet “Schnozzel Pumpbag”. Dette er en vanntett bag som også brukes som pumpe for å blåse opp liggeunderlaget, slik at du slipper å ha for mange ting med deg i sekken. Underlaget kommer også med en kompresjonsbag for å redusere plassen det tar å ha med seg soveposer.

I når vinden hyler ute og kulda river kan det haste å komme seg inn i et telt og opp i en god og lun sovepose. DownMat er laget med slike forhold i tankene, og med pumpesystemet kan du ha dette liggeunderlaget ferdig pumpet og klart for en god natts søvn på kun to minutter, uansett vær.

Solid og kompakt

R-verdier beskriver varmemotstanden til et liggeunderlag, og bestemmes vanligvis av tykkelsen og varmeledningsevnen til produktet. R-Verdi skalaen begynner fra 0, og desto høyere R-verdien til liggeunderlaget er desto bedre isolerer det. Dersom du planlegger å ligge ute om vinteren anbefales det å bruke produkter med en R-verdi på minimum 4,5. DownMat liggeunderlaget har en R-Verdi på hele 5,9. Det betyr at du fortsatt kan kose deg ute i temperaturer helt ned til ned til -24 º C.

Toppen av liggeunderlaget er laget av 75 D Polyester, TPU Polyether film laminat, hydrolysis resistant, honeycomb embossed, Oeko-Tex® 100 certified. Bunnen el laget av 75 D Polyester, TPU Polyether film laminat, hydrolysis resistant, Oeko-Tex® 100 certified. Liggeunderlaget er fylt med 700 fill power goose down (320 g) for isolasjon.

Dersom du vurderer å investere i skikkelig utstyr slik som Exped DownMat XP7 er du sannsynligvis ikke typen som ligger i telt i hagen. Da forstår du også viktigheten av å kunne reparere utstyret ditt ute i villmarken, langt fra folk. Dette liggeunderlaget kommer derfor med en detaljert instruksjonsmanual for brukere samt et eget reparasjonssett og en egen reparasjonsmanual som forklarer hvordan dette brukes.

Oppsummert:

 • Solid og kompakt
 • Komfortabel
 • Enkelt å bære
 • Passer til all slags Camping
 • God varmeevne

Les mer →


2. Exped MegaMat Lite 12Camperens hotellseng

Exped MegaMat Lite 12 M Green

SJEKK PRISEN →

Tilpasset deg som prioriterer en god natts søvn på en komfortabel madrass byr Exped MegaMat Lite 12 på gode egenskaper. Dette liggeunderlaget er, med sine imponerende 12 centimeters tykkelse, et av de mest komfortable liggeunderlagene på markedet. Med dette liggeunderlaget kommer du til å våkne opp med følelsen av å ligge hjemme i din egen seng.

Høy kvalitet

Dette liggeunderlaget bruker syntetisk 200 g/m² Texpedloft Microfibre for å isolere, og tåler derfor fuktighet bedre enn for eksempel dun, noe som kan være en fordel i den varmere delen av året eller i mildere strøk der man fort kan overraskes av en regnskur. Samtidig, med en R-verdi av 5,3 er liggeunderlaget så tykt at det isolerer godt helt ned til 20 minusgrader.

Dette liggeunderlaget kommer med en praktisk Schnozzel pumpesekk og reparasjonssett som standard. Det kommer også med pakksekk, brukermanual og veiledningsmanual for reparasjon av liggeunderlaget.

Mye komfort for pengene

Exped MegaMat Lite 12 er laget med komfort i fokus, og liggeunderlaget kommer derfor i fire forskjellige dimensjoner slik at de fleste skal finne noe som passer for seg. Alle liggeunderlagene har en tykkelse på 12 cm, men de varierer i lengde og bredde.

Liggeunderlaget kommer i medium lengde på 183 cm. I medium-versjonen kan man velge mellom 52 cm og 65 cm bredde. I den 197 cm lange versjonen av liggeunderlaget kan man velge mellom bredde på 65 cm eller 77 cm.

Som nevnt er dette liggeunderlaget blant de behageligste vi har testet, og dette kommer selvsagt med litt ekstra størrelse og vekt. Den minste versjonen av Exped MegaMat Lite 12 veier 970 gram med et pakkevolum på 4.4 liter. Den største versjonen veier 1385 g med et pakkvolum på hele 8.6 liter, men det er kanskje verdt å bære litt ekstra dersom man kan sove som en prinsesse når det kommer til kvelden?

Oppsummert:

 • Enkel å bruke
 • Komfortabel
 • Solid og robust
 • Passer utmerket til hytte- og campingtur, og camping over lengre tid
 • Er nokså stor i størrelsen
 • God varmeevne

Les mer →


3. STS Ultralight – Mest For Pengene

STS Ultralight

SJEKK PRISEN →

Selv om mange kanskje skulle ønske seg at det var mulig har de fleste ikke anledning til å løpe på telttur i fjellet hver helg. Dersom utstyret ikke skal brukes så altfor ofte kan det godt hende du kan greie deg med et noe rimeligere produkt som fortsatt kan gi deg en god natts søvn og holde deg var de nettene du sover ute. For de som er ute etter noe som er billig og bra, og du ikke planlegger å ligge ute midt på kaldeste vinteren kaldt kan vi anbefale STS Ultralight.

Kompakt og lett

Dette ultrakompakte liggeunderlaget er selvoppblåsbart slik at det går mye raskere å blåse det opp. Det har også en multifunksjons-ventil som forhindrer at liggeunderlaget fylles med luft igjen når man ruller det sammen.

BodyZone skumfyll teknologien dette liggeunderlaget bruker sørger for at mer varme forblir i de viktigste områdene mens det er mindre vekt i de andre delene av liggeunderlaget. 30D anti-skli overflaten hjelper med å holde soveposen på plass på liggeunderlaget når man sover.

STS Ultralight kommer i medium og lang størrelse. Medium er 183 cm langt med en bredde på 51 cm, vekt på 550 g og en størrelse på 13,5×26 cm når det er pakket. Det Lange liggeunderlageter 198 cm langt med en bredde på 64 cm, vekt på 720 g og en størrelse på 15x33cm når det er pakket. Begge størrelsene har en tykkelse på kun 2,5cm, som gir en R-verdi på 2.

Oppsummert:

 • Lett og kompakt
 • Mye for pengene
 • Allrounder
 • God kvalitet med tanke på pris
 • Mye varmeevne for pengene

Les mer →


4. STS Comfort Light Aircell – Tar minst plass i sekken

STS Comfort Light Aircell

SJEKK PRISEN →

Fjellsekken ser kanskje stor ut der den henger i butikken, men når man begynner å pakke oppi for en langtur ser man hvor fort det kan bli trangt om plassen. STS Comfort Light Aircell er laget spesielt med tanke på å redusere hvor mye plassen i sekken liggeunderlaget ditt tar opp.

Høy komfort og god isolasjon

Dette liggeunderlaget bruker et dobbelt lag av luftceller under kroppen for bedre komfort og isolasjon, mens det bruker et enkelt lag av luftceller under hodet og bena der presset blir mindre. Dette hjelper til med å redusere vekten på liggeunderlaget betydelig, men samtidig betyr dette at R-verdien på liggeunderlaget ligger på 1, som betyr at det for det meste bare er egnet på turer om våren, sommeren og høsten.

STS Comfort Light Aircell bruker en konstruksjon av 331 Air Sprung Celler. Dette er en teknologi som virker på en lignende måte som fjærmadrasser. Luftcellene komprimeres uavhengig av hverandre, noe som gjør at de kan tilpasse seg kroppsformen din. Resultatet er mer kroppskontakt og jevn spredning av trykket fra kroppen din. Dette gjør at liggeunderlaget føles mykere og gir deg en mer komfortabel sovestilling.

Enkel å bruke

Multifunksjons-ventilen sørger for høy luftgjennomstrømning, og en høykvalitespumpe som kommer med sekken sørger for at det er lett og greit å pumpe opp liggeunderlaget.STS Comfort Light Aircell kommer ellers også med en pakksekk som er tilpasset liggeunderlagets dimensjoner. I tillegg inkluderes en lettvint reparasjonspakke med selvklebende lapper som kan være veldig nyttig om uhellet skulle skje og man er langt fra sivilisasjonen. Det inkluderes også en ekstra enveis-ventilflapp av silikon i tilfelle dette skulle trenges.

Dette er et liggeunderlag som man knapt merker oppi sekken. Det veier kun 515 gram, og tar kun opp 8,5x17cm når det er sammenrullet. Samtidig er dimensjonene på liggeunderlaget hele 184×55 cm med en tykkelse på behagelige 6,3cm når det rulles ut og blåses opp i full størrelse.

Oppsummert:

 • En skikkelig allrounder
 • Høy kvalitet
 • Tar veldig lite plass i sekken
 • Høy komfort

Les mer →


5. Thermarest NeoAir– Best til backpacking og reise

273543 Thermarest NeoAir XLite Regular

SJEKK PRISEN →

Dersom man kjøper liggeunderlag med tanke på backpacking og reise er Thermarest NeoAir er utmerket. NeoAir er veldig lett, og med sine 23x10cm når det er sammenpakket tar det omtrent like lite plass som en vannflaske i sekken.

For deg som vil oppleve verden

Dette liggeunderlaget er designet for mildere klima og er derfor ikke førstevalget for de som vil ligge ute om vinteren i kalde strøk, men med en R-verdi på 3,2 er det fortsatt mulig å bruke dette, for eksempel i kombinasjon med et underlag av celleplast om man vil ligge ute på vinteren.

Thermarest NeoAir liggeunderlaget kommer med pakkpose og lappesaker inkludert. Den minste versjonen av liggeunderlaget er 183 cm langt med en bredde på 51cm. Dette veier 350g. Det litt større liggeunderlaget er 196 cm langt med en bredde på 63 cm og en vekt på 460g.

Oppsummert:

 • Mye for pengene
 • Skikkelig allrounder
 • Praktisk i bruk

Les mer →


6. Exped SynMat – Runner up

Exped SynMat HL M

SJEKK PRISEN →

Et annet velegnet 3-sesongs liggeunderlag er Exped SynMat HL. Med en vekt på bare 365g er dette liggeunderlaget regnet som et av de letteste i sin klasse. Dette gjør det til en av favorittene for de som er ute på turer med stor og tung sekk.

Med en tykkelse på 7 cm og en R-verdi på 3,3 er dette liggeunderlaget perfekt for vår, sommer og høst. Om vinteren kan man eventuelt bruke dette underlaget i kombinasjon med andre isolerende løsninger om det skulle trenges.

Mye for pengene

Exped SynMat leveres komplett med pakksekk, pumpe og brukermanual. Det inkluderer også et reparasjonssett og en manual for hvordan reparasjonssettet skal brukes i tilfelle uhellet skulle være ute og du får en lekkasje når du er ute på langtur.

Varer  mange år

Øvre delen av dette liggeunderlaget er laget av 20 D Polyester, TPU polyether film laminat, hydrolysis resistant, Honeycomb Gripskin coated, Oeko-Tex 100 sertifisert. På bunnen er det 20 D Polyester, TPU polyether film laminat, Hydrolysis resistant, Oeko-Tex 100 sertifisert. Isolasjonen er 60 g/m² Texpedloft Microfibre, Bluesign sertifisert.

Exped SynMat er 7 cm tykk og kommer i størrelse Medium som er 183x52cm med en vekt på 365g og 1,2 liter pakkvolum, eller Large Wide som er 197x65cm med en vekt på 445g og 1,6 liter pakkvolum. For pakksekk og pumpe må man legge til ytterligere ca 70g.

Oppsummert:

 • Høy kvalitet
 • Enkel å bruke
 • Skikkelig Allrounder
 • Passer utmerket til lengre fjellturer
 • God varmeevne for størrelsen

Les mer →


Hvordan velge det beste liggeunderlaget?

De fleste prioriterer isolasjon og komfort når de skal velge liggeunderlag, det er som regel det som har mest å si for hvordan opplevelsen av liggeunderlaget er.

Deretter vurderes liggeunderlagets robusthet som også veldig viktig. De fleste typer liggeunderlag er utviklet for isolasjon og komfort, liggeunderlagets robusthet er derimot ofte avhengig av bruksmålet.

De tyngre liggeunderlagene er ofte mer robuste, og de lette er ofte dyrere. Her må man vurdere hvor mye man ønsker å betale, og til hvilken type bruk liggeunderlaget skal brukes til.

Isolasjon

Liggeunderlagets isolasjonsevne vises i R-verdi, hvor høy verdien må være er avhengig av hvilken temperatur det skal brukes i:

– Lavlandet på sommeren: 2-2,5
– Lavlandet vår og høst: 3-3,5
– Lavlandet tidlig vår og sen høst: Minimum 4
– Fjellet på sommeren: 3-3,5
– Fjellet på vinteren: Minimum 5

Komfort

Hvor komfortabelt liggeunderlaget er vurderes ut fra underlagets lengde, bredde og tykkelse. Ved lengre, tykkere og bredere liggeunderlag merker man mindre
ugjevnheter i bakken. For at man ikke skal komme i kontakt med bakken med hofte og skuldre bør liggelengden være ca 10 cm lengre enn deg selv. Bredde rundt 60-65 cm gir best komfort, bredere
enn dette vil ikke gi stor særlig stor økning. Liggeunderlagets tykkelse vil gi topp komfort fra 6-8 centimeter.

komforten kan også være avhengig av hvilken struktur liggeunderlaget har. Hvor langsgående og eggekartongsformede kanaler gir best komfort, og tverrgående kanaler gir best pakkeevne.
Mykere stoff er som regel tyngre og mindre robust, men er ofte mer komfortabelt enn glatte overflater.

Vekt og pakkeevne

Den største faktoren her er størrelsen på liggeunderlaget, større liggeunderlag er tyngre enn mindre. Hvilket stoff liggeunderlaget er lagd av er også relevant for hvilken vekt og pakkeevne
det vil ha, harde og glatte liggeunderlag er ofte lettere og har bedre pakkeevne enn mykt stoff.

Liggeunderlag Test: Hvordan tar man best mulig vare på liggeunderlag?

Når man først har kjøpt seg nytt liggeunderlag er det lurt å ta vare på det, slik unngår man unødvendige slitasjer og skader, og man får med seg liggeunderlaget på mange flotte turer. Syntetiske stoffer tåler fuktighet mye bedre enn dun, men man må uansett ta godt vare på liggeunderlaget.

Derfor har vi laget denne korte bruks-guiden og en liste av gode og slitesterke liggeunderlag som vi vet fungerer svært godt.

Luftpumpe unngår råte og svekket isolasjon

Når fukt inntar et liggeunderlag kan det få svekket isolasjonsevne, og råte om det er dun. Det er flere måter man kan unngå at fukten inntar liggeunderlaget. Av liggeunderlag man må blåse opp selv følger det ofte med en luftpumpe.

Avhengig av størrelsen, går det ofte like raskt å blåse den opp selv. Men med en luftpumpe unngår man at fukt kommer inn i luftmadrassen, og man får derfor bevart liggeunderlaget lengst mulig.

Heng opp liggeunderlaget etter bruk

Etter liggeunderlaget har blitt brukt kan det være smart å henge liggeunderlaget til tørk. Dette gjøres i et tørt og varmt rom i 1-2 døgn. Det er anbefalt å gjøre med syntetiske liggeunderlag, og noe som er nødvendig om liggeunderlaget er av dun. Heng liggeunderlaget opp uansett om det har blitt brukt i tørre eller fuktige miljø.

Hvis du lager deg vanen ved å henge opp liggeunderlaget etter bruk kan du være trygg på at du får en like god opplevelse neste gang du ruller ut liggeunderlaget.

Er liggeunderlaget skittent etter bruk kan det også være en fordel å vaske det, følg enten bruksanvisning eller bruk en lett fuktet klut til å vaske den før liggeunderlaget henges opp.

Bruk et underlag

Det er mange grunn til at vi tar i bruk et liggeunderlag. Noe av grunnen kan være fuktig bakke, kaldt eller komfort. Liggeunderlaget hjelper deg å få en god natt søvn når du er ute i naturen. Derfor anbefaler vi at du investerer noen kroner i et skikkelig liggeunderlag da det er dette som sørger for at du får en god opplevelse når du er å overnatter med soveposen.

Har du et skjørt liggeunderlag kan det være anbefalt å bruke et underlag til liggeunderlaget, ikke bare bevarer du liggeunderlaget lengst mulig, men man får også økt isolasjonsevne og komfort. Underlag trenger ikke å være dyre, her er et eksempel på underlag du kan bruke:

Vi håper du fant nytte av vår liggeunderlag test!

Legg igjen en kommentar