7 Beste liggeunderlag Test i (2020)

liggeunderlag test

Vi i mintest har brukt flere timer på undersøking og testing for å sette sammen denne listen med liggeunderlag for deg. Når man skal ute å overnatte er det liggeunderlaget som sørger for at du får en god natt og en hyggelig tur derfor anbefaler vi deg å ta en god titt på kvaliteten og ikke kun pris lappen.

For å oppsummere får liggeunderlag test laget vi da en liste med våre favoritter med kort oppsummering av viktige detaljer og vår mening om det spesifikke produktet.

Våre 7 anbefalinger : Liggeunderlag Test

Vi har testet totalt 15 liggeunderlag, og rangert de 7 beste. Testen er basert på: Vekt, størrelse, R-verdi, kvalitet, pris, komfort og pakkeevne.

Disse er våre anbefalinger:


Exped MegaMat 10 Rubyred LW – Liggeunderlag med best isolasjon

liggeunderlag vinter

Sjekk Prisen →

 

Terningkast: 5
Vekt: 
2275 gram
Størrelse: 197 x 65 cm x 10 cm
Tykkelse: 10 cm
R-verdi: 9,5
Kvalitet: Høy kvalitet, 100% syntetisk
Komfort: Høy, denne er 10 cm tykk.

 

Ønsker du liggeunderlaget med best mulig isolasjon har Megamat 10 fra Exped R-verdi på 9,5. Dette gjør at du kan sove ute i hele 48 minusgrader.

Dette skyldes blant annet underlagets tykkelse på totale 10 cm. Tykkelsen gir ikke bar god isolasjon, men også komfort. Av alle liggeunderlagene vi testet var dette blant de mest komfortable.

Exped leverer også mye kvalitet i Megamaten sin, med det slitesterke liggeunderlaget får man også med pakksekk, reparasjonskit og minipumpe.

I bruk er liggeunderlaget veldig komfortabelt å ligge på, det er både langt og tykt, og har en veldig god vektfordeling. Det eneste negative en kan kommentere på liggeunderlaget er vekten og pakkeevnen, men det må man ta med skjønn ettersom det gir liggeunderlaget den vanvittige isolasjonsevnen og komforten.


Z-lite Sol Regular – Mest for pengene

Sjekk Prisen →

Dette er et underlag du sikkert har sett mange ganger før, og det er ikke uten grunn. Liggeunderlaget er veldig populært på grunn av en svært praktisk løsning: trekkspillmønsteret.

Når liggeunderlaget rulles sammen vil ikke kantene rulle seg opp på grunn av underlagets trekkspillmønster. Mønsteret passer også inn i hverandre når den pakkes sammen, derfor blir pakkstørrelsen veldig liten og kompakt.

Underlagets aluminiumsbelegg reflekterer varmen man sender ut og øker isolasjonen med 20%, det resulterer i at man får mye isolasjon i et tynt liggeunderlag.

Skum er kjent for å ikke være spesielt komfortabelt, men her leverer liggeunderlaget over forventning. Skum vil aldri gi bedre vektfordeling eller komfort enn oppblåsbare liggeunderlag, men av alle skumunderlag vi har prøvd er dette klart best.

Fordelen med skum er robustheten, skum er meget slitesterkt og vanntett.

Vi prøvde liggeunderlaget, Z-lite på to forskjellige måter.

Først forsøkte vi å bruke bare liggeunderlaget for seg selv, noe som passer utmerket for en kjapp og kort tur på sommeren, sen vår og tidlig høst. Veldig lett, kompakt og enkel. Den var helt grei å sove på.

Den andre måten vi testet liggeunderlaget på var å bruke det som underlag under et oppblåsbart liggeunderlag. Siden liggeunderlaget har et aluminiumsbelegg gir det god isolasjon mot bakken, og beskytter det oppblåsbare liggeunderlaget. Dette er et alternativ en burde vurdere om det er spesielt kaldt, eller om en vil ha best mulig komfort.

Z-lite sol regular passer utmerket for deg som ønsker et lett og robust liggeunderlag til korte sommerturer eller som et underlag til et oppblåsbart liggeunderlag.


Trail Lite Regular – Best på komfort

liggeunderlag hengekøye

Sjekk Prisen →

 

Vekt: 740 gram
Størrelse: 183 x 53 cm
Tykkelse: 3,8 cm
R-verdi: 3,4
Kvalitet: Skum og syntetisk, robust og slitesterkt
Komfort: både skum og oppblåsbart materialet gir en lett komfort.
Terningkast: 4

Liggeunderlaget Trial lite regular fra Thermarest er et selvoppblåsbart 3-sesongsliggeunderlag. Det passer utmerket for deg som vil ha et liggeunderlag som ikke er for dyrt, og som gir god isolasjon på vår, sommer og høst.

Det flotte med underlaget fra Thermarest er at det gir deg en god isolasjon, samtidig som hullene i mønsteret kan gi en luftig følelse om det skulle bli for varmt.

Selv om liggeunderlaget gir perfekt isolasjon for vår, sommer og høst, går det på bekostningen av pakkeevnen og vekten. Dette skyldes at Trial lite regular både bruker skum og oppblåsbare elementer i liggeunderlaget. Modellen er også 183 cm lang, og 53 cm bred, er man da over 175 cm bør man velge en lengre modell.

Alt i alt får man mye liggeunderlag for pengene, med god isolasjonsevne som også lufter, samtidig som en komfortabel og stabil soveopplevelse.


Exped MegaMat Lite 12 M Green – Tykk og godt liggeunderlag

liggeunderlag barn

Sjekk Prisen →

Vekt: fra 970 gram
Størrelse: 197 x 65 cm
Tykkelse: 12 cm
R-verdi: 5.3
Kvalitet: Høy, 100% syntetisk
Komfort: Høy! oppblåsbar
Terningkast: 6

Best mulig restitusjon er viktig for mange om man er ute å reiser, enten om man er på en lengre fjelltur, campingtur eller kortere tur. Det er nettopp komfort og restitusjon MegaMat lite 12 er utviklet for.

Med hele 12 cm i tykkelse gir Expedunderlaget deg det mest komfortable liggeunderlaget på markedet. Pumpesekk, pakksekk og reparasjonskit følger med.

I bruk er liggeunderlaget utrolig komfortabelt, med sine 12 cm tykkelse og vertikale luftputer føles det som en hotellseng etter en lengre gåtur. Underlaget kan man fint bruke i flere miljø, den isolerer deg helt ned til 20 minusgrader. Underlaget ble testet i forskjellige omgivelser og terreng, man ligger veldig godt uansett.

Vekten starter på 970 gram, dette gir deg mye komfort per gram. Den kan ta litt plass i sekken, noe som skyldes de vertikale luftputene, de er utviklet for å yte mest mulig komfort og ikke pakkeevne.

Om du er ute etter å ligge mest mulig komfortabelt er MegaMat fra Exped et veldig godt alternativ.


 

NeoAir Camper Duo – Beste liggeunderlag for to

 

liggeunderlag test

Sjekk Prisen →

Vekt: 1870 gram
Størrelse: 196 x 127 cm
Tykkelse:  7,6 cm
R-verdi: 2,2
Kvalitet: åpencelle-skum
Komfort: mykt skum, 7,6 cm
Terningkast: 4

Ønsker dere heller å investere i et liggeunderlag for to kan man både spare plass, tid og penger. Skal man ut å campe sammen, kan det også være godt å sove sammen. NeoAir Camper Duo er lagd av åpencelle-skum hvor man får et vanntett og slitesterkt materie med komfort – for to.

NeoAir Camper Duo serien gir dere godt med rom når dere sover sammen, til å være skum er den også overraskende komfortabel å ligge på – noe som skyldes spormønsteret i madrassen med skumfyll. Med R-verdi på 2,2 isolerer ikke liggeunderlaget så godt, men passer perfekt for sen vår, sommer og tidlig høst.

Denne modellen har vi dessverre ikke hatt mulighet til å teste selv, men her får vi låne en referanse fra et vennepar. De beskriver liggeunderlaget som veldig koselig, og komfortabelt. De sier at liggeunderlaget kan være litt vanskelig å pakke ned i sekken, men man sparer plass isteden for å måtte pakke to forskjellige liggeunderlag.


Tensor Insulated Long Wide

Terningkast: 6
Vekt: 620 gram
Størrelse: 193 x 64 cm
Tykkelse:  7,5 cm
R-verdi: Tåler ned til -12 grader
Kvalitet: Meget slitesterkt syntetisk materiale
Komfort: Liggeunderlagets luftledeblaffer gjør liggeunderlaget meget stabilt og en jevn vektfordeling

Liggeunderlaget fra Nemo er for deg som ønsker et isolerende og lett liggeunderlag til en allsidig bruk som tåler ujevnt terreng.

Siden liggeunderlaget kun veier 620 gram og tar liten plass i sekken er det veldig lett å håndtere, det følger med en inkludert pumpepose som gjør oppblåsingen enkel, uten at fukt trenger inn i soveposen.

I bruk er liggeunderlaget virkelig stabilt og stille, og det eggkartongformede mønsteret gir deg en meget komfortabel søvn. Siden liggeunderlaget er delt i to, unngår man at varmen forsvinner ned i bakken og man ligger godt helt ned til – 12 grader.

Ettersom liggeunderlaget er 100% syntetisk, er det også veldig robust – syntetisk stoff er veldig viktig å henge opp etter bruk!

Det eneste negative en kan si om liggeunderlaget er at pumpeposen som følger med slipper ut litt luft under pumpingen, slik at det tar litt lengre tid å pumpe posen enn forventet.

Alt i alt er liggeunderlaget testvinneren og passer utmerket for en som ønsker et robust, godt isolert liggeunderlag som gir deg god komfort under forskjellige forhold. Som gjorde at vi valgte denne som det beste liggeunderlaget i vår liggeunderlag test.


Hvordan velge det beste liggeunderlaget?

De fleste prioriterer isolasjon og komfort når de skal velge liggeunderlag, det er som regel det som har mest å si for hvordan opplevelsen av liggeunderlaget er.

Deretter vurderes liggeunderlagets robusthet som også veldig viktig. De fleste typer liggeunderlag er utviklet for isolasjon og komfort, liggeunderlagets robusthet er derimot ofte avhengig av bruksmålet.

De tyngre liggeunderlagene er ofte mer robuste, og de lette er ofte dyrere. Her må man vurdere hvor mye man ønsker å betale, og til hvilken type bruk liggeunderlaget skal brukes til.

Isolasjon

Liggeunderlagets isolasjonsevne vises i R-verdi, hvor høy verdien må være er avhengig av hvilken temperatur det skal brukes i:

– Lavlandet på sommeren: 2-2,5
– Lavlandet vår og høst: 3-3,5
– Lavlandet tidlig vår og sen høst: Minimum 4
– Fjellet på sommeren: 3-3,5
– Fjellet på vinteren: Minimum 5

Komfort

Hvor komfortabelt liggeunderlaget er vurderes ut fra underlagets lengde, bredde og tykkelse. Ved lengre, tykkere og bredere liggeunderlag merker man mindre
ugjevnheter i bakken. For at man ikke skal komme i kontakt med bakken med hofte og skuldre bør liggelengden være ca 10 cm lengre enn deg selv. Bredde rundt 60-65 cm gir best komfort, bredere
enn dette vil ikke gi stor særlig stor økning. Liggeunderlagets tykkelse vil gi topp komfort fra 6-8 centimeter.

komforten kan også være avhengig av hvilken struktur liggeunderlaget har. Hvor langsgående og eggekartongsformede kanaler gir best komfort, og tverrgående kanaler gir best pakkeevne.
Mykere stoff er som regel tyngre og mindre robust, men er ofte mer komfortabelt enn glatte overflater.

Vekt og pakkeevne

Den største faktoren her er størrelsen på liggeunderlaget, større liggeunderlag er tyngre enn mindre. Hvilket stoff liggeunderlaget er lagd av er også relevant for hvilken vekt og pakkeevne
det vil ha, harde og glatte liggeunderlag er ofte lettere og har bedre pakkeevne enn mykt stoff.

 

Liggeunderlag Test: Hvordan tar man best mulig vare på liggeunderlag?

Når man først har kjøpt seg nytt liggeunderlag er det lurt å ta vare på det, slik unngår man unødvendige slitasjer og skader, og man får med seg liggeunderlaget på mange flotte turer. Syntetiske stoffer tåler fuktighet mye bedre enn dun, men man må uansett ta godt vare på liggeunderlaget.

Derfor har vi laget denne korte bruks-guiden og en liste av gode og slitesterke liggeunderlag som vi vet fungerer svært godt.

Luftpumpe unngår råte og svekket isolasjon

Når fukt inntar et liggeunderlag kan det få svekket isolasjonsevne, og råte om det er dun. Det er flere måter man kan unngå at fukten inntar liggeunderlaget. Av liggeunderlag man må blåse opp selv følger det ofte med en luftpumpe.

Avhengig av størrelsen, går det ofte like raskt å blåse den opp selv. Men med en luftpumpe unngår man at fukt kommer inn i luftmadrassen, og man får derfor bevart liggeunderlaget lengst mulig.

Heng opp liggeunderlaget etter bruk

Etter liggeunderlaget har blitt brukt kan det være smart å henge liggeunderlaget til tørk. Dette gjøres i et tørt og varmt rom i 1-2 døgn. Det er anbefalt å gjøre med syntetiske liggeunderlag, og noe som er nødvendig om liggeunderlaget er av dun. Heng liggeunderlaget opp uansett om det har blitt brukt i tørre eller fuktige miljø.

Hvis du lager deg vanen ved å henge opp liggeunderlaget etter bruk kan du være trygg på at du får en like god opplevelse neste gang du ruller ut liggeunderlaget.

Er liggeunderlaget skittent etter bruk kan det også være en fordel å vaske det, følg enten bruksanvisning eller bruk en lett fuktet klut til å vaske den før liggeunderlaget henges opp.

Bruk et underlag

Det er mange grunn til at vi tar i bruk et liggeunderlag. Noe av grunnen kan være fuktig bakke, kaldt eller komfort. Liggeunderlaget hjelper deg å få en god natt søvn når du er ute i naturen. Derfor anbefaler vi at du investerer noen kroner i et skikkelig liggeunderlag da det er dette som sørger for at du får en god opplevelse når du er å overnatter med soveposen.

Har du et skjørt liggeunderlag kan det være anbefalt å bruke et underlag til liggeunderlaget, ikke bare bevarer du liggeunderlaget lengst mulig, men man får også økt isolasjonsevne og komfort. Underlag trenger ikke å være dyre, her er et eksempel på underlag du kan bruke:

https://www.outnorth.no/urberg/outdoor-mat#Blue

Vi håper du fant nytte av vår liggeunderlag test!

Leave a comment