Økse test: 5 Beste økse på markedet (2024)

Beste øksene

 

Det kan være vanskelig å finne den beste øksa for deg siden det er så mange å velge i mellom, derfor har vi laget denne artikkelen at du gjør det riktig. En øks kan ha flere bruksmåter og kan være i forskjellige størrelser og materialer. I denne artikkelen tar vi for oss de beste tur økse og de beste kløyve øksene.

I denne artikkelen viser vi til de nyeste øksene på markedet som har gjort det best på testene våre. Terningkastet vi har gitt på de ulike øksene er basert ut ifra disse kriteriene: Grep, balansepunkt, skarphet, og effektivitet.

Øks - Anbefalt produkt
Gerber Hatchet 14″
MGerber 14" Hatchet er en kompakt og lett bærbar øks som kombinerer et lett og godt håndtak med et ultra-skarpt økseblad. Den har en størrelse som gjør den indeell til å dele mellomstore og små kubber. Stålbladet i denne øksen kutter gjennom tre nesten tre ganger lenger en gjennomsnittlige økser gjør. Noe som lar deg hugge ved raskere og mer effektivt.
SJEKK PRISEN →

De 4 Beste øksene

BILDE PRODUKT
Gerber Hatchet 14"
SJEKK PRISEN →
Gränsfors Stor Skogøks
SJEKK PRISEN →
Øks Gerber GATOR COMBO
SJEKK PRISEN →
Gerber Bear Grylls
SJEKK PRISEN →

1. Gerber Hatchet 14″ – Best I Test

 

Gerber Hatchet 14″ Splitting Axe er den perfekte tur øksa, etter å ha gjort denne testen har vi fått større tillit til fiskars som et merke og vi kan forsikre deg om at dette er et merke som skjeldent skuffer når det kommer til utdørsredskap spesielt innen økser.

øksa er lett, men er også litt lengre som gir en god balanse med vekt og styrke. Den egner seg svært godt til tur da den er lett og man merker ikke stort av den når den er festet til tur sekken.

Belegget på øksa er også svært bra, dette belegget minimerer friksjonen mellom stålet og tre verket gir et rent kutt. Når øksen sklir lettere inn i treverket tar det dermed mindre tid og energi for å kappe ned trær da hvert hugg gir mere effekt. Det er ingen grunn til å svette ekstra på tur hvis man ikke må.

2. Gränsfors Stor Skogøks – Best til å klyve ved

Øksen er et av de dyrere øksene på markedet, men vi forstår hvorfor. Dette er den øksom gjordet det desidert best på testene våre, men på grunn av pris valgte vi å sette den på 3.plass. Det er en perfekt øks for ved klyving, men ikke optimal for tur gåere da den er 50 cm lang.

Øksen er vårt siste valg for ved huggere og første valg for tur gåere, men det betyr tvert i mot at den er dårlig. Dette er en perfekt øks for å klyve ved, men den er kortere som gir den litt mindre makt. Hvis det er kort og kompakt øks med god kraft er dette øks å ta i vurdering.

Den er lett å kontrollere på grunn av sin vekt og lenge som gir deg full kontroll over hugget.

Skaftet er laget av stål med slite stirt belegg som gjør det lettere for øksa å skli igjennom treverket. Dette var noe vi la merket til og var en god bonus i tillegg til dens andre gode kvaliteter.

Dette er en perfekt turøks, det er lett, kompakt med god kraft. Den er lett å ta med i sekken eller bære for hånd.


3. Øks Gerber GATOR COMBO – med innebygd kniv i håndtak

øks gerber gator combo

Gerber gator combo tilbyr en fin løsning med kniv i håndtaket noe som passer en hver tur entusiasist utmerket. Gerber er en bra merket som leverer flere forskjellige types økser og kniver. Vi trodde ikke de kunne konkurere med Fiskars og huqvarna, men denne øksen imponerte oss!

Skal du høgge ned trær som skal kvistet er det alltid snedig med en kniv lett tilgjengelig som er lett å ta frem, etter å ha snakket med mange jakt entustiaster ble denne øksa nevt gjevnt, da kniven var snedig å ha for å få flå jaktbyttet.


4. Gerber Bear Grylls – God og kort øks

øks

Etter å ha testet Gerber Gator combo beste vi oss for å teste gear grylls øksen som vi hadde blitt anbefalt av en av våre lesere. Det var absolutt en god øks som vi anbefaler til alle turgåere som trenger en øks til turen. Hvis du er på jakt etter den beste øksa til turen din er dette en god kandidat.

Den har et stødig og godt grep med et utmerket balanse punkt. Den er lett å håndtere og gir med mye makt i hvert hugg. Den er kort og lett, vi hadde den i sekken på fjellturen vår og det var ikke noe å si på vekten. Det er mulig å ha den i hånden, men vi anbefaler alltid å enten feste den på sekken eller legge den i sekken da dette tærer mindre på kreftene.


Hvis ingen av disse falt i smak sjekk ut utvalget av økser her!


Dette må du tenke på før du kjøper en øks

Sørg for at øksa har et godt grep

Hvis du leter etter den beste øksa burde du lete etter en økst med et godt grep som passer godt i hånden og er laget av material som sitter i hånden. Noen økser har ulike former for å minske faren for dette og nyere materialer som gummi og formet tre er blitt brukt i produksjon av nyere økser da dette sitter bedre i hånden.

Test øksa sitt balanse punkt

Balansepunktet er et punkt mange glemmer, men er noe man merker godt når man jobber med øksa. 

en god øks må være balansert mellom økseskaftet og skaftet for å få best mulig effekt i hvert hugg i tillegg til å spare deg krefter.

Vi anbefaler deg å kjøpe økser som er blitt testet på forhånd av fag folk eller at du går i butikken og tester den selv. Ikke bare pek og kjøp en øks utifra utsende eller pris da dette resulterer sjeldent i en god øks.

Holdbarheten på øksa

Varigheten er også noe å legge merke til. Det du kan se etter i en god er at skaftet er laget av nyere materialer som hardplast da disse ikke råtner eller splinter opp som treverket kan gjør. 

De fleste nye tre øksene er det godt belegg på som gjør at kan vare et livsløp, men noen er dessverre av dårligere kvalitet og kan ha et kort livsløp.

Skarpheten på øksa

Sjekk hvor skarp øksen her og hvor godt den kutter igjennom treverket, dette er noe du kan gjør etter at kjøpet er gjort, men det er fortsatt en god test du kan gjøre. Hvis den er forferdelig har du stor sannsynlighet for å få levert den inn.

Du kan også gjøre øksa skarpere ved å slipe den, du kan lese om det her.

Legg igjen en kommentar