Test av 7 telt: Stor samletest av fjelltelt og kjøpsguide (2023)

Ingenting er mer avslappende enn en fjellvandring i den norske naturen for å koble bort fra en stressende hverdag. Men for å sikre en vellykket fjelltur, kreves det riktige utstyret. Her vil et komfortabelt, men samtidig praktisk telt være helt essensielt. Et godt telt er nemlig ikke bare viktig på solskinnsturer, men også som et redskap i tilfelle du må søke ly for dårlig vær.

Nå finnes det riktignok et enormt utvalg telt på markedet, men i denne testen har vi satt søkelyset på de beste teltene for fotturer. Her har vi samlet en oversikt over de beste 3-sesongsteltene på markedet i dag, noe som passer utmerket fra vår til høst i den norske naturen. Dette er telt som er varme nok til å sove ute gjennom vårnetter, men også ventilert nok til at de kan brukes gjennom sommeren.

I denne testen vil vi først gjennomgå de ulike teltene vi har valgt ut, for deretter å presentere en detaljert kjøpsguide slik at du kan gjøre et bevisst valg. Her vil vi gå gjennom hva som er viktig å huske når du skal velge telt, samt hvordan du velger det riktige teltet for din neste vandring.

Klar for å finne det perfekte teltet for din neste vandring? Vi har funnet de beste kandidatene for telt denne sesongen! Les videre for vår presentasjon av de beste teltene, samt en komplett kjøpsguide på slutten.

Mintest.no er en side som presenterer samletester for å gjøre det så enkelt som mulig å velge det riktige produktet. Vi tar utgangspunkt i tilgjengelig informasjon på nett som utgangspunkt for våre tester og tar forbehold om at det kan foreligge endringer hos ulike leverandører. 

Beste test for sesongen 2022

 

Testvinner

MSR Hubba Hubba NX 2p

Best for fjellturer og vandringer

Utmerket 2-mannstelt utviklet for å stå imot de tøffeste omgivelser. Teltet er raskt å slå opp og veier kun 1700 gram. Perfekt for dere som skal ut på en lang vandring eller bare ønsker en nødløsning for dårlig væ

 

Utmerket 2-mannstelt utviklet for å stå imot de tøffeste omgivelser. Teltet er raskt å slå opp og veier kun 1700 gram. Perfekt for dere som skal ut på en lang vandring eller bare ønsker en nødløsning for dårlig vær.

Selv om Hubba Hubba kan være et artig navn, så er dette en av de mest imponerende teltene vi har testet for sesongen. MSR Hubba Hubba er et utmerket, lav vekt tomannstelt spesielt utviklet for tøffe omgivelser. Teltet har mottatt uslåelig tilbakemelding fra forbrukere som er spesielt imponert over den lave vekten teltet byr på.

MSR som står for Mountain Safety Research er en anerkjent produsent av robuste telt. Selskapet har spesialisert seg på utvikling av telt med høyeste kvalitet. Du kan derfor være trygg på at teltet vil holde mål dersom du velger et MSR telt. Grunnen til at vi trekker frem Hubba Hubba som vår testvinner, er det faktum at teltet kombinerer høy komfort med ekstremt god kvalitet. Dette er en kombinasjon som styrker din sikkerhet på neste fjellvandring.

En fordel med dette teltet er at det er såkalt frittstående telt. Dette betyr at du kan slå det opp uten stenger eller snorer. Denne typen telt er godt egnet for fjellturer i Norge, da man ofte ferdes i landskaper der det er dårlig med vegetasjon. Hubba Hubba er et såkalt kuppeltelt, noe som betyr at du raskt slår det opp, og dermed kan søke ly for raskt skiftende vær.

Spesifikasjoner

  • Kuppeltelt
  • 2-mannstelt
  • Bare 1700 gram
 

Best på budsjett

Urberg Dome Tent G2

Imponerende telt med gode ferdigheter

 2-mannstelt fra Urberg som passer utmerket på et lite budsjett. Her får du imponerende mye funksjonalitet for pengene. Tyngre enn vår testvinner med 2,9 kg, men fortsatt et utmerket telt for deg som vil sove utendørs gjennom sommeren.

 

Urberg Dome Tent G2 er et imponerende lavkost telt som har fått strålende kundeanmeldelser. Teltet har lenge vært en populær modell hos nettbutikken Outnorth, men også flere andre forhandlere fører dette teltet som i snitt har 4,5 av 5 stjerner i sine vurderinger. Her får du et enkelt telt som raskt monteres, noe som betyr at det passer utmerket for deg som skal forflytte deg ofte.

Inkludert med teltet kommer det fargekodede stenger, noe som gjør at de aller fleste kan montere Urberg Dome på bare noen få minutter. Konstruksjonen er et klassisk kuppeltelt, noe som betyr at det ikke trenger forankring eller støtte fra terrenget. Dette kommer godt med når man beveger seg i fjellheimen, der vegetasjon ofte kan være fraværende over trelinjen.

Det som tjente Urberg Dome Tent G2 en plass på denne listen, er det faktum at du får mye verdi for pengene dine. Dette er et lett, robust telt som utmerker seg innen sin prisklasse. Teltet er riktignok ikke blant de letteste på markedet, men med sine 2,9 kg kan man enkelt bære det med seg på vandringer. Når det gjelder beskyttelse har dette teltet blitt testet med et ytterstoff som gir beskyttelse mot 3000 mm vannsøyler og 10 000 mm i gulvet.

Spesifikasjoner

  • Lav kostnad
  • God beskyttelse mot vann
  • Kuppel Konstruksjon 

 

 

Utmerket kvalitet

Vaude Taurus Ultralight

Godt alternativ for vandringer

Lettvektstelt fra den tyske produsenten Vaude. Teltet oppleves som ekstra romslig takket være en praktisk konstruksjonsløsning. Ytterstoff som gir god beskyttelse mot 3-sesonger. 

 

Vaude er en tysk produsent av utendørs utstyr, og deres Taurus Ultralight er et utmerket eksempel på dette. Taurus er et ultralett telt for to personer. Du kan riktignok finne dette teltet i flere ulike varianter, men vi har valgt å fokusere på ultralett varianten. Dette teltet veier bare 1940 gram, noe som gjør det utmerket for deg som skal bære det med deg på tur.

Taurus er et 3-sesongs telt, noe som betyr at du kan bruke det vår, sommer og høst i den norske fjellheimen. Vi har også hørt om de som bruker teltet utover vinteren, men det er ikke noe vi hadde anbefalt da teltet ikke er isolert for denne typen bruk. Til tross for at dette teltet kan se lite ut fra utsiden, har den smarte konstruksjonen skapt en romslig flate på innsiden. Dette gjør at man får mer enn god nok plass for to voksne personer og utstyr når man først har slått opp teltet.

En fordel med Taurus er at teltet består av et inner- og et yttertelt. Innerteltet festet til ytterteltet, men når du bruker det gjennom sommeren kan du enkelt bruke bare ytterteltet. Dette vil sørge for et godt ventilert telt gjennom de varmeste dagene. Imidlertid har dette også en klar fordel i dårlig vær. Du kan nemlig sette opp ytterteltet først, for deretter å sette opp innerteltet. På denne måten slipper du at innerteltet blir fuktig under montering.

Spesifikasjoner

  • 2-delt telt 
  • 1940 gram vekt
  • Kuppel Struktur

 

 

Beste ultralett

MSR FreeLite 2

Ultralett telt med gode egenskaper

Sea to Summit har lenge produsert turutstyr av høyeste kvalitet, og dette liggeunderlaget er intet unntak. Her er du sikret en utmerket natt søvn på et liggeunderlag som er lett å rulle sammen og bære med seg.

 

Ultralett telt fra MSR som passer utmerket for 2 personer på tur. To innganger, en vekt på bare 1,14 kg og en imponerende romslighet på 2,70 m2. Til tross for den lave vekten er dette et robust telt som flere ganger har blitt testet mot elementene.

MSR FreeLite 2 er et imponerende ultralett telt som passer utmerket for fjellvandringer. Dette teltet er ikke det letteste på markedet, men sammenlignet med hvor mye plass, komfort og oppbevaring du får er dette uten tvil et godt telt. Gulvflaten til FreeLite 2 er 2,70 m2, noe som betyr at du enkelt kan plassere to liggeunderlag og en del utstyr med plass til overs.

Dette teltet fra MSR veier imponerende 1,14 kg og kommer med en solid kuppel struktur. Denne utformingen betyr at du enkelt kan sette opp teltet uten behov for stenger eller støtte fra vegetasjon, så her kan du slå leir hvor som helst. Den patenterte løsningen for montering ha gjort at dette teltet raskt settes opp ved å feste de ulike dukene på en praktisk måte. Dessverre gjør denne strukturen at teltet er litt mer utsatt for vind enn andre modeller, men på de tilbakemeldingene vi har sett – bør ikke dette være noe problem.

Noen har valgt å plassere FreeLite 2 på toppen av sine tester, men vi mener fortsatt at Hubba Hubba er et bedre alternativ. Dette skyldes den helhetlige strukturen der FreeLite 2 er litt mer sårbart for hardt vær enn Hubba Hubba. Skal du bevege deg i fjellet med FreeLite 2 kan det være lurt å holde seg under tregrensen, da dette teltet er mer sårbart for hardt vær. Vår endelige konklusjon er dermed at dette er et utmerket telt for deg som vil ha et ultralett telt i sekken for overnattinger på vandringer.

Spesifikasjoner

  • Ultralett telt 1140 gram
  • Enkel montering 
  • God plass for to personer
 

Tidligere testvinner

Bergans Trollhetta

Utmerket alternativ til testvinneren

Bergans Trollhetta er en tidligere testvinner som fortsatt leverer et imponerende telt. Imidlertid er teltet tyngre enn MSR sin testvinner og har derfor mistet sin plass på tronen.

 

Bergans har lenge vært en av de ledende merkevarene for utendørsutstyr i Norge, og Bergans Trollhetta har lenge vært en bestselger. Teltet har lenge vært en av de mest populære på markedet, men taper mot Hubba Hubba når det gjelder vekt. Derfor har vi valgt å inkludere teltet i vår test, men dessverre ikke som testvinner. Det er verdt å merke seg at du får dette teltet i flere ulike størrelser, men i denne omgang er det 2-persons teltet vi snakker om. Du kan også velge 3- eller 4- personstelt dersom du skal ha et større turfølge med deg på tur.

Vi har sett på en rekke tilbakemeldinger og kundeanmeldelser, og de fleste ser ut til å være enige. Dette teltet tar bare noen få minutter å sette opp, noe som kommer godt med dersom været skulle snu raskt. En annen fordel som vi har savnet hos andre produsenter er den store markisen som Trollhetta byr på. Dette er en utmerket oppbevaringsplass for utstyr du ikke ønsker å trekke inn i teltet, men som helst ikke bør bli vått. Det er også tilstrekkelig plass for matlaging under apsiden dersom du ikke kan gjøre dette utendørs.

Produsenten er kjent for å lage imponerende telt av høy kvalitet, og dette er tilfellet også med Trollhetta. Duken er produsert av slitesterk nylon med såkalt ripstop-materiale, samt et silikonbelegg for bedre beskyttelse mot vind. På toppen av dette er teltet godt ventilert, slik at du kan bruke det både i de varme og kaldere periodene fra vår til høst.

Spesifikasjoner

  • God plass 
  • Ventilert mot fukt/kondens
  • Rask montering
 

Best for backpacking

MSR Elixir

Sterkt telt fra MSR for backpacking og camping

MSR Elixir 2 er et relativt billig telt som passer utmerket for backpacking. Produsert i sterkt nylon materiale har dette teltet en vekt på kun 2,69 kg, og kan stå imot vind, regn og til dels snø.

 

MSR Elixir 2 er et slitesterkt og relativt billig turtelt, utmerket for deg som skal på lengre backpacking turer. Teltet har bestått en rekke tester og er blant de mest populære for backpacking. MSR er kjent for å produsere telt av høy kvalitet, noe som er viktig når du skal ferdes i den norske fjellheimen. Nettopp dette har gjort at mange turgåere sverger til MSR når de skal ut på mer omfattende turer.

Elixir 2 er et værbestandig turtelt som har stått imot både tid og elementer i en årrekke. Ikke bare er teltet utrolig robust, men det er også en av de rimeligste teltene på markedet. Vi har sammenlignet en rekke tester og her har Elixir 2 skilt seg fra konkurrentene en rekke ganger. MSR Elixir 2 skiller seg ikke bare ut på kvalitet, men også på funksjonalitet og vekt i sin prisklasse. Sammenlignet med ultralight telt kommer Elixir 2 inn med en vekt på 2,77 kg, noe som betyr at det tåler en røffere behandling enn mange lettere konkurrenter.

Selv om dette teltet er lav vekt og godt egnet for backpacking, er MSR Elixir 2 imponerende romslig. Turteltet har et gulvareal på 2,69 kvadratmeter, noe som betyr at du enkelt får plass til både to liggeunderlag og en del utstyr. Teltet har også en praktisk utforming med to åpninger og en romslig som gir godt med plass for oppbevaring av utstyr. Dette kommer godt med når man er to personer og en del utstyr, slik at man slipper klarte over sekker eller makkeren på vei ut.

Spesifikasjoner

  • To åpninger
  • Forsterket gulv 
  • Stor markise

 

 

Budsjettvalg

Jack Wolfskin Gossamer II

Godt budsjettvalg med romslig plass

Jack Wolfskin Gossamer II er et imponerende budsjettvalg som gir god romslighet og slitesterkt telt. Teltet er svært kompakt, noe som betyr at du får mye komfort i en liten pakke. Dette kombinert med 2280 gram er et utmerket valg for deg som backpacker.

 

Ønsker du å gå til innkjøp av et solid telt, men ikke har budsjettet til å investere i en av de mest kostbare alternativene, vil Jack Wolfskin Gossamer II være et utmerket alternativ. Mange vil anta et rimelig telt er dårligere enn de mest kostbare, men dette er et utrolig godt telt til tross for den lave prisen de krever for teltet sitt. Mye utvikling har gått med på utviklingen av dette teltet, og det er nettopp der oppskriften til suksessen ligger.

Dette teltet er nemlig ikke bare et rimelig telt, men også et svært praktisk design. Når det er sagt, så er dette teltet best egnet for den varmere perioden av vår til høst sesongen. For å opprettholde den lave vekten har teltet en tynn isolasjon, noe som betyr at det ikke er godt egnet for de kjøligste nettene. Du kan riktignok veie opp for dette med en tykkere sovepose, men da ville vi nok heller bare valgt et tyngre telt som vår testvinner Hubba Hubba.

Når det kommer til utforming har Jack Wolfskin Gossamer II to innganger, samt en romslig apsis. Dette sikrer gode muligheter til å dandere utstyr og makker på en praktisk måte, slik at man får mest mulig ut av teltet. Selv om apsisen ikke er den største på markedet, gir den tilstrekkelig plass for oppbevaring av utstyr og eventuelt matlaging dersom været ikke tillater matlaging under åpen himmel.

Spesifikasjoner

  • Romslig apsis
  • 2 innganger
  • Lav totalvekt

Kjøpsguide – Slik velger du riktig telt for dine eventyr

Å velge riktig type telt kan være en overveldende oppgave, men for å gjøre denne jobben litt enklere, har vi utformet denne kjøpeguiden. Mange velger å søke seg frem på nett, men det kan fortsatt være vanskelig å velge det perfekte teltet. Det er nemlig en rekke kriterier du bør ta høyde for før du velger, og nettopp disse skal vi se nærmere på i denne guiden. Dette gjelder uansett om du skal ha et telt til en tur over Hardanger, eller bare et telt for å sove i på en musikkfestival i sommer. Det lønner seg alltid å investere i et telt av god kvalitet, slik at du er sikret beskyttelse mot været, men også kan bruke teltet flere ganger.

I dag er man stadig mer opptatt av slitasje og bærekraftighet, noe som også bør gjelde når man skal velge telt. Vi oppfordrer derfor alltid til at man investerer i et telt som har god kvalitet og holdbarhet, slik at du kan bruke teltet over en lengre periode. Det kan kanskje fremstå som en unødvendig investering, men når du først er utendørs vil du sjeldent angre på at du kjøpte et godt telt fremfor en billig variant. Men når det er sagt, så er selv våre budsjettvalg gode, solide telt som vil tjene deg godt over en lengre periode.

For å gi en bedre forståelse for hva vi kommer til å dekke i denne guiden, har vi listet opp noen av punktene nedenfor. Du kan riktignok hoppe til det aktuelle avsnittet du ønsker å lese, men vår klare anbefaling er at du leser hele guiden dersom du er ny til valg av telt. Det er nemlig en rekke punkter du bør kjenne til før du gjør ditt endelige valg, inkludert:

  • Antall personer og nødvendig gulvflate
  • Modell og struktur
  • Bestandighet mot vannsøyler og betydningen av dette
  • Årstider og værforhold
  • Behov for oppbevaring
  • Terreng du skal ferdes i

Om du er usikker på hvor regelmessig du vil bruke teltet, samt hvilket terreng du skal ferdes i – vil vi anbefale får testvinner. Dette er et godt, allsidig telt som kan håndtere det meste av underlag. Teltet er også konstruert slik at det er værbestandighet, noe som kommer godt med uansett om du skal overnatte på vidda eller en festival. Ønsker du mer plass enn det MSR Hubba Hubba tilbyr, kan også Bergans Trollhetta være et godt alternativ. Imidlertid er dette teltet lite egnet på stein og harde underlag, så det bør tas med i vurderingen.

Hvorfor bør du stole på Mintest?

Vi vet at det finnes en rekke aktører som påstår at de har det beste tilgjengelige produktet på markedet, men her kan det være vanskelig for forbrukere å finne upartiske undersøkelser. Nettopp denne rollen er det redaksjonen hos Mintest.no har valgt å påta seg. Vi er en nøytral tredjepart som har til hensikt å finne frem til de beste produktene ved hjelp av omfattende research og upartiske vurderinger av hvert enkelt produkt. Vi bruker hundrevis av timer på å tråle gjennom tidligere undersøkelser, produktmanualer og informasjon fra forhandlere og produsenter slik at vi kan gjøre så grundige vurderinger som mulig. En viktig del av dette er at vi ikke bare ser på de positive sidene gjennom “salgsprat”, men også tar med de mindre positive sidene som ofte utelates. Vårt mål er ikke å selge et produkt, men heller å være en pålitelig partner som gjør det så enkelt som mulig å navigere seg i forbrukermarkedet på jakt etter de absolutt beste produktene.

Hvem er denne kjøpsguiden for?

Denne testen og kjøpsguiden er satt sammen for deg som ser etter et slitesterkt telt for ditt neste eventyr. Vi har sett nærmere på en rekke ulike kandidater og funnet frem til de teltene som er best egnet for allsidig bruk. Blant de ulike faktorene vi har vurdert finner du:

  • Kvalitet
  • Størrelse
  • Vekt
  • Vannsøyler
  • Egenskaper
  • Funksjonaliteter

Alle disse er viktige for at man skal være trygg på at det teltet man har med seg ut på tur, faktisk kan stå imot de forholdene som man må forvente å møte på. En annen faktor som spiller en viktig rolle, er at man skal kunne sette opp et telt så fort og enkelt som mulig. Derfor har vi lagt vekt på brukervennlighet som en av de viktigste punktene for denne vurderingen.

Antall personer og størrelse på teltet

En viktig del av det å velge korrekt telt, er å vite hvor mange personer du har til hensikt at skal sove der. Det vil være lite hensiktsmessig å bære med seg et firemannstelt for to personer på fjelltur, men det vil også bli litt vel intimt å ha et tomannstelt for fire personer. Nå er riktignok størrelse viktigere når du er del av en gruppe, eller skal ha med hele familien på tur, men det vil også virke en tur for mindre partier.

Dette skyldes at firemannstelt og større utgaver ofte er svært tunge og klønete, noe som gjør dem best egnet for mer passive campingplasser. Du kan riktignok velge å gå til innkjøp av et stort telt dersom du skal oppholde deg en sommer på campingplassen og ønsker ekstra plass, men for vandring vil vi sjeldent anbefale det ved mindre det er høyst nødvendig for plassen.

Når det er sagt, så kan det være lurt å fordele vekten bedre dersom dere er mer enn to personer. Da sikter vi til at en gruppe på fire eksempelvis kan bære med seg to 2-mannstelt, noe som er langt enklere å håndtere enn et stort firemannstelt. På denne måten blir vekten bedre fordelt, samt at oppsett av leirplassen kan gå langt smidigere for seg. Det er også greit å tenke på at et tomannstelt kan veie mellom 1-2 kg, mens et firemannstelt gjerne veier 4-5 kg avhengige av modell.

Du kan riktignok la deg friste av å ta med et stort telt for komforten den ekstra plassen byr på, men det er sjeldent en god idé. Dette skyldes at de ofte er klønete, og du kan få problemer med å sette dem opp alene. Av egen erfaring vet vi at dette sjeldent lar seg gjennomføre uten mye banning, så vårt klare tips består: pakk heller to 2-mannstelt, enn å dra med dere et stort, tungt firemannstelt på tur.

Modell og type telt du bør velge

Et punkt mange glemmer når de skal velge telt, er hvordan type telt de bør velge. Selv om et telt er et telt, så er ikke et telt, et telt. Ble det for mange telt? Ok, la oss forklare det litt bedre. Det finnes nemlig flere ulike typer telt, som alle passer til sitt formål. Her er det noen fallgruver det er greit å vite om, og det er nettopp derfor vi skal se nærmere på de ulike typene telt som finnes. Selv om feil valg av telt ikke nødvendigvis er katastrofalt, så vil det være greit å velge et telt som er godt egnet for bruksområdet du har i tankene.

Dette gjelder spesielt for deg som skal ferdes i fjellet eller utenfor allfarvei, da teltet ofte blir beskyttelse mot uventet vær. Vi anbefaler derfor at man velger et telt som er tilpasset omgivelsene, men i Norge vil et telt som er robust mot regn og vind ofte være et godt valg.

Du bør derfor tenke gjennom hvor teltet skal brukes, samt hvilke behov du har ute på tur. Her kan det være lurt å tenke gjennom du skal på en vanlig fjelltur der teltet ofte skal pakkes opp og ned, eller om du skal på en tur der hvert gram med vekt er viktig. Det vil også være ulike behov på en åker i festivalsesongen og en ferd over Hardangervidda. Heldigvis finnes det en rekke ulike teltmodeller, og det er nettopp disse vi skal se nærmere på nå.

Tunneltelt – Best for deg som skal på fjellturer

Den vanligste typen telt er det vi kaller for tunneltelt. Dette er en konstruksjons som ofte har vært populær blant fjellvandrere, mye takket være det kompakte designet. Imidlertid er ikke denne typen telt selvbærende, noe som betyr at de er avhengige av markstikker og tau for å holdes oppe. Så lenge du oppholder deg nedenfor tregrensen vil ikke dette være noe utfordring, men dersom du skal høyt på fjellet – kan det fort bli tynt med trær å feste teltet i.

På grunn av utformingen av teltene, vil denne typen kreve at du har gode overflater å slå leir på, samt et underlag som lar deg slå ned jordplugger. Dette er nødvendig for å feste teltet. Fordelen med denne typen telt er at de er relativt lave, slik at de ikke blir et vindfang når det blåser på fjellet. Du kan også bruke andre ting enn trær for å feste teltet så lenge det er noe å tjore det fast i.

En annen grunn til at slike telt lenge har vært foretrukket av fjellvandrere, er at modellen har en ekstra stor apsis. Dette er plassen på forsiden av teltet som ikke er en del av selve rommet. Denne plassen kan brukes til oppbevaring av utstyr, matlaging og som kjøkken dersom været på utsiden ikke er spesielt festlig. Tunneltelt har gjerne er avlangt design, så disse har lengre apsis enn mange andre typer telt kan tilby.

Vekt er også et viktig element når det gjelder telt, og her er det lite som kan måle seg med tunneltelt. Denne typen telt er ofte svært lette, men samtidig er de motstandsdyktige mot vind og dårlig vær, så sant du setter opp teltet i riktig retning. Derfor kan det være lurt å sjekke hvilken vei det blåser gjennom natten, før du skal sette opp teltet ditt. Så lenge tunnelen går i samme retning som vinden, vil du sjeldent få noe vindfang og kan sove trygt gjennom hele natten.

For å montere et tunneltelt starter du med den korteste enden. Dette monteres mot vinden slik at teltet settes opp i samme retning som vinden. Det er også greit å merke seg at de to dukene (inner- og ytterduk) er festet i hverandre. Dette sørger for at teltet ikke blir vått under montering selv om det regner utendørs. En slik fordel kan komme godt med når man er i fjellheimen, da været her ofte kan endre seg på kort varsel.

Fordeler med tunneltelt

  • Kjapt å sette opp
  • Lavere egenvekt
  • Stor apsis
  • Tåler tøffe værforhold

Ulemper med Tunneltelt

  • Ikke selvstående
  • Mer følsomt mot sidevind
  • Krever et større bakke areal

Kuppel Telt (selvstående)

En annen svært populær modell med telt er de såkalte selvstående teltene. Disse kalles også for kuppeltelt, men navnet er egentlig ikke så viktig. Det viktige med disse teltene er at de fungerer utmerket uansett hvordan landskap du skal ferdes i. De trenger nemlig ikke feste slik som tunneltelt gjør, noe som gjør dem godt egnet for plasser med lite underlag. Mange velger derfor å ta med seg et kuppeltelt når de skal ut på eventyr der bakke overflaten er usikker. Som vi allerede har nevnt, trenger du nemlig ikke stenger eller jordplugger når du skal sette opp dette teltet, det gjør at du enkelt kan montere det alene, uansett hvor du er nødt til å slå leir.

Selv om det ikke er nødvendig med storm linjer for at teltet skal holde seg stående, anbefaler vi at man bruker de der dette er mulig. De fungerer som en utmerket sikkerhet og kan komme godt med dersom været plutselig snur. Denne typen telt er utviklet for å kunne stå imot selv de tøffeste værforholdene, noe som gjør dem populære på lengre ekspedisjoner.

En grunn til at disse teltene har blitt populære i Norge, er utformingen av teltduken. Med en kuppelform er teltet mindre utsatt for ansamlinger av nedbør som snø og regn. I tillegg er høyden langt høyere enn på et tunneltelt, noe som kan være behagelig når flere deler telt. Det faktum at teltet ikke er boltet fast med plugger gjør også at dette teltet er langt enklere å flytte på. Dersom det skulle bli nødvendig å flytte teltet på kort varsel kan dere bare løsne snorene og flytte teltet dit dere måtte ønske.

Derimot har kuppeltelt en ulempe sammenlignet med tunneltelt, og dette er at dukene gjerne er adskilt. Dette betyr at du først må sette opp ytterteltet og deretter montere innerduken. Gjennom sommeren betyr dette riktignok at du kan droppe innerteltet, og dermed få et mer ventilert telt. Men når det regner kan dette føre til at duken blir våt før du rekker å montere den.

Dersom du planlegger å bruke teltet i et område med utsatt vær, kan det også være greit å vite at kuppeltelt har langt mindre apsis. Dette gjør dem mindre egnet for bruk i utsatte områder der du trenger plass til å bruke apsis for matlaging eller oppbevaring.

Fordeler med kuppeltelt

  • Svært motstandsdyktig mot vær
  • Enkelt å flytte på
  • Selvstående
  • Krever mindre bakkeplass

Ulemper med kuppeltelt

  • Tyngre enn tunneltelt
  • Mindre apsis
  • Kan ofte være kostbare

Familietelt til campingplassen

Sist, men ikke minst har vi de klassiske familieteltene. Disse byr større plass og dermed komfort, men de er sjeldent egnet til turer. Familietelt er store, tunge telt som er best for basecamp eller campingplassen. De veier ofte 4-5 kilo, noe som kan være svært mye når man skal ut på vandring, sammenlignet med 1-2 kilo for et tunneltelt.

Vi skal ikke bruke for mye tid på denne typen telt, da de rett og slett faller utenfor interessen av denne testen. Imidlertid er det greit å vite at de eksisterer, slik at man kan ta et godt valg for hva man faktisk har behov for. Eksempelvis kan disse være et bedre alternativ for deg som skal bo en uke på festival og ønsker et solid telt med god plass.

Ser du derimot etter et familietelt, har du nok havnet på feil sted. I denne testen har vi bare fokusert på telt godt egnet for fjellvandring og backpacking, noe som gjør at familietelt er utelukket fra denne vurderingen på grunn av klønete størrelse og vekt.

Årstider og værforhold

En viktig brikke som ofte kan være vanskelig å forutse i Norge, er været de ulike sesongene kan by på. Du bør absolutt tenke gjennom hvilke sesongen du ønsker å bruke teltet gjennom. Et annet punkt vil være hvor du har til hensikt å bruke det aktuelle teltet. Eksempelvis vil klimaet i Nord-Norge være mer krevende enn sør-Norge gjennom våren og sommeren. Dette gjelder ikke bare temperaturforskjeller, men også skifter i været og de ulike værforholdene. Skal du begi deg ut på fjellturer må du belage deg på hurtige skifter i været, noe som betyr at du bør ha et telt som står imot skiftende værforhold.

Derfor er det svært viktig at teltet du kjøper er tilpasset årstiden du har til hensikt å bo ute i. Du bør også vurdere terrenget du skal befinne deg i, samt de ulike værforholdene som man kan møte på i det aktuelle området.

Når vi er inne på temaet, er det selvfølgelig på tide å snakke om årstider og værforhold. Det finnes nemlig to ulike typer telt du kan velge fra. Da snakker vi gjerne om 3- og 4- sesongstelt. Førstnevnte er telt som som passer for vår, sommer og høst, mens sistnevnte passer for hele året, inkludert vinteren.

3-sesongstelt – vår, sommer og høst

Det mest populære teltet i Norge er gjerne 3-sesongstelt. Disse er godt egnet for bruk fra vår til høst, samt de ulike værforholdene som dukker opp underveis. Imidlertid er det greit å forutse destinasjonen sin, noe som betyr at dersom du skal ut i fjellet tidlig på våren, eller sent om høsten – kan det være greit å velge et telt som er utviklet for vinteren. Når det er sagt, så vil de fleste 3-sesongstelt tåle litt nedbør, men de er ofte ikke isolert på en effektiv måte.

Derimot har disse teltene god ventilasjon eller evne til å ventilere skikkelig gjennom varme sommernetter. Dette gjelder spesielt for innerteltet eller sovedelen, der man ofte har gode forutsetninger for å lufte ut gjennom natten uten å bli våt. Dette vil også forhindre at det oppstår kondens/fuktighet når man kryper inn i teltet. Mange 3-sesongstelt kommer med innertelt av mesh, spesielt for telt fra USA.

Konvertible 3-sesongstelt

Selv om de fleste 3-sesongstelt er begrenset til nettopp vår, sommer og høst – finnes det også noen telt som kan gjøres om til et vintertelt. Ofte kan man skifte ut innerteltet med et som er bedre isolert, noe som igjen vil sørge for at teltet isoleres på en mer effektiv måte. Riktignok varierer dette litt fra produsent til produsent, men dette bør du undersøke før du telt dersom dette er aktuelt for deg.

Noen konvertible telt trenger bare noen enkle endringer, som å legge til et par teltstykker eller stenge noen ventiler – mens andre krever at du skifter hele innerteltet. Dette betyr at du kan bruke teltet ditt hele året, men dersom dette er ønskelig – ville vi nok heller investert i et rent 4-sesongstelt. Disse har ofte en kraftigere konstruksjon, noe som gjør dem bedre egnet gjennom vinteren.

4-sesong telt (helårstelt)

For deg som stiller strenge krav til utstyret ditt, og ønsker å ferdes i kjøligere omgivelser, vil et 4-sesongstelt være det beste alternativet. Disse teltene har ofte en kraftigere konstruksjon, men det gjør også at de veier litt mer. Imidlertid bør du absolutt investere i et slikt telt dersom du har til hensikt å campe ute gjennom hele året.

Denne typen telt er ofte av modellen kuppeltelt slik at de kan stå imot det krevende været i vinterhalvåret. Dette gjør også at denne typen telt gjerne kan brukes så godt som alle steder, da de gjerne er selvbærende. En slik egenskap kan komme godt med dersom du har behov for å slå leir et sted der teltplugger og annet utstyr ikke kommer seg ned i jorden.

Dessverre har helårstelt langt dårligere ventilasjon enn 3-sesongstelt, noe som skyldes at de skal holde på varmen bedre. De har riktignok litt ventilasjon, men dette er kun for å lufte ut kondens og fuktighet som oppstår i teltet. Et helårstelt kan derfor være en relativt varm, ubehagelig opplevelse når du bor utendørs i de varmeste periodene.

Denne typen telt har gjerne ekstra teltfester og buer for å sikre mot tøft vær. Stormlinjer og snorer kan også sikre bedre mot vind. Ytterstoffet på slike telt går oftest helt ned til bakken slik at teltet beskytter ekstra mot vann, vind og uvær.

Vannsøyler og telt

Et mål som brukes til å måle vanntettheten til både regntøy og telt er såkalte vannsøyler. De fleste har en god oppfatning av at høyere tall er bedre beskyttelse, men de færreste kan forklare hvilke verdier som er gode og dårlige. Hensikten med denne verdien er nemlig å vise hvor motstandsdyktige ytterstoffet er. Vi skal derfor se nærmere på hva du bør vite om vannsøyler og hvordan disse fungerer på telt.

Hva beskriver vannsøyler?

Vannsøyler beskriver materialets evne til å tåle et visst vanntrykk, og vil alltid være oppgitt i millimeter. Dette betyr at 4000 mm i vannsøyler på regntøy eller teltduk, vil ha evnen til å motstå et vanntrykk på 4000 mm i høyden. Men hvor høyt trykk må til for at et materiale skal anses som vanntett?

En god huskeregel er at alt som kan tåle mer enn 2000 mm vanntrykk anses som vanntett. Et materiale med dette tallet vil være vanntett og dermed kunne motstå kraftig nedbør for en periode. Imidlertid kreves det høyere vannsøyler på områder som er utsatt for kraftig nedbør, noe som betyr at teltgulv har en høyere verdi enn selve teltduken. Det samme er vanlig for regntøy. Slik bekledning har gjerne en høyere vannsøyle på områder hvor ryggsekken er i kontakt med jakken. Dette er for at vann ikke skal sive inn gjennom plagget der ryggsekken er i kontakt med klærne.

Hvor høy vannsøyle bør et telt ha?

Alle ønsker å ha et telt som kan stå imot det skiftende været vi ofte opplever i Norge, men hvor bra er egentlig bra nok? I de fleste tilfeller vil en teltduk med vannsøyler på 2000-3000 mm være tilstrekkelig. Imidlertid anbefaler vi at du velger en teltduk med 3000 mm eller høyere dersom du ønsker å være på den sikre siden. Det er også greit å vite at en duk med høyere vannsøyler vil veie mer enn en lettere duk.

Dessverre kan det være vanskelig å forutse været i Norge, spesielt om våren og høsten. Derfor er det greit å velge en teltduk som har minst 3000 mm vannsøyler, slik at du er sikker på at det vil motstå været som måtte dukke opp. Noen ultralette duker har en vannsøyle på knapt 1000 mm, noe som betyr at de er vannavstøtende, men de vil ikke holde i kraftig regnvær over tid.

Ofte stilte spørsmål om telt

Hva sier allemannsretten om telting i friluft?

I Norge er det fri ferdsel i naturen, men det kommer også med noen begrensninger. Du kan som utgangspunkt campe hvor du ønsker, så lenge det er større sosial områder, åpen mark, nasjonalparker og naturreservater. Derimot kan du ikke campe på privat eiendom, på offentlig sted eller lignende plasser. Er du i tvil bør du undersøke hva som gjelder det aktuelle området før du slår leir.

Hva slags telt bør du ha?

Et viktig prinsipp som ofte avgjør hvilken type telt du bør velge, er hvor stor lommebok du har. Du bør også vurdere hvilke formål du har med teltet ditt, slik at du kan velge et telt som dekker de aktuelle behovene. Skal du eksempelvis på fjellturer vil et tunneltelt være godt egnet for dette. Imidlertid bør du ta høyde for vær, tidsperiode og område du skal ferdes i.

Hva betyr vannsøyle på teltet mitt?

Vannsøyle er en målestandard som viser hvor godt et materiale er til å motstå vann. Desto høyere tall på materialet, desto mer vann kan det stå imot. En god huskeregel er at en vannsøyle på minimum 2000 mm betyr at det er vannavvisende. Ønsker du derimot å være sikker på at teltet kan stå imot kraftig nedbør, bør du velge en teltduk som har minimum 3000 mm vannsøyle.

Hvorfor anbefaler dere 2-persontelt, ikke 4-mannstelt?

En god grunn til å investere i 2-persontelt er at de kan brukes både for én og to personer. Dette betyr at du like godt kan legge ut på eventyr alene, men fortsatt klare å håndtere teltet på en grei måte. Vekten på disse teltdukene er også en viktig årsak til at denne typen telt er populære. Det er nemlig langt enklere å bære med seg to 2-mannstelt, enn at man skal bære på et tungt firemannstelt.

Hva er apsis på et telt?

Apsis er kanskje et rart ord for de fleste, men det er også en av de mest fornuftige egenskapene til et telt. Apsis er den plassen utenfor hovedrommet som er dekket av teltduken, men som ikke har gulv. Denne plassen er godt egnet for oppbevaring av utstyr, sko, sekker eller til å lage mat. Du vil ha tak og beskyttelse mot været, men fortsatt ikke være helt inne i teltet. På denne måten kan du effektivt sortere det du ønsker å ha lett tilgjengelig, uten at det blir vått.

Hva er et selvbærende (selvstående) telt?

Som vi var inne på når vi diskuterte tunneltelt, vil et slikt telt kreve jordplugger og stormsnorer for å holde seg oppe. Det motsatte av dette er et selvbærende delt. Dette er typisk kuppeltelt som ikke trenger terrenget for å holde seg stående. Teltet har derimot stenger som holder duken oppe, slik at teltet kan stå uten at du fester det i noe som helst. Selv om dette kan være praktisk for mange formål, er det greit å vite at denne typen telt ofte har mindre apsis enn tunneltelt.

Hvordan setter jeg opp et telt?

Her finnes det ikke noe universelt svar, men de fleste telt vil heldigvis komme med svært klare instruksjoner. For at du skal kunne slå opp teltet på så kort tid som mulig, anbefaler vi at du studerer denne før du begir deg ut på eventyr. På denne måten vet du hva som venter når du skal sette opp teltet, slik at du raskt kan komme deg i ly av regnet. Lag gjerne en oppsummering av manualen slik at du har en 1-2-3 for å gjøre det så lett som mulig ute i felt.

Slik velger vi de beste teltene

Som vi har vært inne på tidligere, er det ikke lett å velge det riktige teltet. Derfor Har vi lagt ned mange timer med undersøkelser, testing og ikke minst gjennomgang av tidligere tester for å finne frem til de beste kandidatene. Derfor har vi valgt å beholde Bergans Trollhetta som et godt alternativ, men ikke det beste lenger.

Vi har gjennomgått mengder av informasjon fra ulike produsenter, sett på tilbakemeldinger fra ulike forbrukere og ikke minst innhentet kunnskap fra andre tester. Med dette som informativt grunnlag har vi sammenlignet de endelige resultatene for deretter å se på de ulike funksjonaliteten.

Ved å ta utgangspunkt i uavhengig informasjon har vi klart å kompilere en liste over de beste kandidatene for de forskjellige produktgruppene. Vi har også tatt høyde for pris, noe som har utelukket noen av de mest kostbare alternativene. Disse teltene er utviklet med tanke på profesjonelle ekspedisjoner og redningsetater, noe som vil gjøre dem unødvendig kompliserte for en fjelltur eller festivalsesong.

På toppen av dette har vi sett på data innhentet fra ulike nettbutikker, forhandlere og tidligere bestselger lister. Dette har gjort det mulig å kartlegge de forskjellige teltene som kjøpes mest i Norge, slik at vi kan se nærmere på hva forbrukere faktisk foretrekker.

Konklusjon

I denne testen har vi sett nærmere på noen av de beste teltene på markedet, samt hva som skiller dem fra andre produkter på markedet. Vi har også satt sammen vår kjøpsguide slik at du kan ta en god vurdering basert på den informasjonen som er tilgjengelig på produktsiden. Som en introduksjon presenterte vi de teltene vi anser som best på markedet, for deretter å gå gjennom de ulike spesifikasjonene disse har.

Deretter gikk vi nærmere inn på det tekniske knyttet til ulike telt, samt hva du bør tenke på når du skal velge teltduken din. Målet med dette er at du skal kunne gjøre et godt informert valg om hvilket telt som passer til dine formål, slik at du får en mest mulig behagelige opplevelse neste gang du sover utendørs.

Kilder brukt i denne testen

Som et grunnlag for denne testen har vi brukt tilgjengelige kilder på nett. Vi har gjennomgått tidligere best i test artikler som omhandler telt, samt sett på tilbakemeldinger fra brukeranmeldelser. Dette kombinert med det vi har fått av informasjon fra produsenter og forhandlere, har gjort det mulig å komme opp med en liste over de absolutt beste teltene på markedet.

En viktig del av denne testen er å ta høyde for uavhengige tester, noe som har gjort det mulig å ta et objektivt syn på de ulike produktene. Nettopp derfor har vi ikke sett på markedsføringsmateriell som presenterer produktene i en solskinnshistorie, men heller brukt det vi har funnet av ærlige tilbakemeldinger fra faktiske brukere som har tatt med seg de ulike teltene ut i fjell og natur.

Sist, men ikke minst har vi tatt høyde for de faktiske vurderingene som har blitt gjort av profesjonelle magasiner og friluftsentusiaster. En rekke profilerte produsenter har alliert seg med ulike personligheter og TV-programmer, noe som har gjort det mulig å se hvordan disse produktene fungerer i praksis. Spesielt Bergans og de norske produsentene kan ofte finnes på 71 grader Nord og lignende show, noe som gir en god oppmerksomhet på både brukervennlighet og funksjonalitet ute i felt.

Legg igjen en kommentar