Gassgrill test: 8 Beste gassgriller på markedet (2022)

gassgrill test

Selv om noen entusiaster fortsatt foretrekker kullgrill, så har gassgrillen overtatt i de fleste hager. Dette henger nok sammen med at en gassgrill gir full kontroll på varmen, samt at den er enklere å ta i bruk. Du trenger bare fyre den opp og innen få minutter vil den oppnå ønsket varme.

Imidlertid har dette også ført til at det etterhvert har dukket opp utallige modeller på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilken som leverer best kvalitet for pengene. Vi vil faktisk gå så langt som å påstå at mange av grillene som finnes på markedet er middelmådige i beste fall.

Grunnen til at vi går så hardt ut er at mange rimelige gassgriller ikke overlever mer enn én sesong eller to før dem å byttes ut igjen. Ønsker du deg en gassgrill som leverer kvalitet år etter år bør du ta hensyn til høy byggekvalitet, gode brennere, betydelig grillflate, praktisk funksjonalitet og ikke minst garanti. Derfor har vi lagt nettopp disse prinsippene til grunn når vi skulle finne frem til de beste gassgrillene på markedet i dag.

I vår anmeldelse vil du derfor en oversikt over de gassgrillene i Norge som leverer best kvalitet for pengene. Du vil også finne en omfattende kjøpsguide nederst på denne siden som går nærmere inn på hva du bør tenke på før du går til innkjøp av en gassgrill. Klar til å finne den perfekte gassgrillen for deg? Da er det bare å lese videre!

Merk at mintest.no er en side for samletester. Våre tester er basert på innhenting av informasjon fra troverdige kilder og produsenter. Vi har ikke testet de ulike produktene omtalt i denne testen selv. 

Gassgrill test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Weber Genesis II E-310 GBS
Prisbelønnet gassgrill med 3 brennere som leverer utmerket kvalitet uansett hva du skal grille. Levert i slitesterkt materiale som tåler både vind og vær uten frykt for at brennere eller lokk skal ruste.
SJEKK PRISEN →
Weber Spirit II E-210 GBS
Spirit II E-210 er en utmerket Weber gassgrill for deg som vil ha gassgrill, men ikke har det store budsjettet. Du får to kraftige brennere og en støpejernsrist av høy kvalitet. Utmerket for førstegangskjøpere.
SJEKK PRISEN →
Weber Spirit II E-310 GBS
Spirit II E-310 er en kraftig gassgrill med tre brennere og iGrill 3 funksjonalitet. Utmerket inngangsgrill for deg som vil prøve gassgrill, men ikke investere i en premium grill første gang.
SJEKK PRISEN →
Broil King Baron 490
Broil King er et godt alternativ til Weber, og her får du en kraftig gassgrill med fem Dual-Tube brennere. Jevn varmefordeling og stor rist sørger for et utmerket resultat hver gang du fyrer opp.
SJEKK PRISEN →
Weber Q 3200
Q3200 er en kompakt liten gassgrill som kombinerer Weber sin høye kvalitet med et stilrent design. En grillflate på 63 x 45 sørger for høy ytelse til tross for den lille størrelsen, noe som gjør grillen utmerket for leiligheter eller små uteplasser.
SJEKK PRISEN →
Weber Q1200
Liten og fleksibel gassgrill med to sammenleggbare avlastningsbord og en kraftig brenner. Utmerket for deg som har lite plass eller bare ønsker en bærbar gassgrill for campingturer.
SJEKK PRISEN →

1. Weber Genesis II E-310 GBS – Best i Test

Weber Genesis II E-310

SJEKK PRISEN →

Når det kommer til gassgriller er det få som kan vise til like mange priser som det Weber Genesis II E-310 GBS har mottatt. Dette er en utmerket gassgrill som passer perfekt til en vanlig familie. Grillen kommer med det klassiske Weber utseende og er utstyrt med 3 brennere, noe som gir godt med plass og varme både for pølser og kjøtt.

Takket være Weber sitt patenterte GS4 system fordeler varmen seg jevnt over hele risten når alle brennerne er aktive. På denne måten kan du raskt og enkelt oppnå ønsket temperatur, noe du har full kontroll på ved hjelp av termostaten i lokket som alltid er synlig fra utsiden. Bare fyr opp grillen og vent til den er klar for bruk.

Noe av det vi liker spesielt godt med denne grillen er det stilrene designet og porselens emaljerte overflater. Dette sørger for at varmen forblir der den skal, samt at grillen er mer værbestandig enn andre modeller. Weber sine griller er nemlig kjent for lang levetid og kan stå utendørs hele året. Ønsker du å forlenge levetiden anbefaler vi imidlertid at du investerer i et trekk som hører til den aktuelle grillen.

Som konklusjon er det greit å merke seg at Weber Genesis II E-310 er langt fra den rimeligste grillen på markedet, men tar man hensyn til verdi for pengene er dette uten tvil et godt valg. Her får du en grill som vil levere høy kvalitet i en årrekke uten at du trenger gjøre noe spesielt annet enn å tørke av den etter bruk.

Spesifikasjoner

  • Porselens emaljert overflate
  • 3 Brennere
  • Weber GS4 system

Les mer →

2. Weber Spirit II E-210 GBS – Best på budsjett

Weber Spirit II E-210

SJEKK PRISEN →

Det er ingen hemmelighet at gassgriller kan være kostbare investeringer, men det finnes heldigvis noen unntak. Her kommer Weber Spirit II E-210 GBS inn som et utmerket eksempel på nettopp dette. Denne gassgrillen har fått gode karakterer i en rekke ulike tester og er i praksis en litt mindre versjon av bestselgeren E-310.

Noe av det som har gjort Spirit II E-210 til et populært valg for familier med et mindre budsjett er størrelsen. Du får nemlig en gassgrill som har en romslig grillflate og to kraftige brennere, men til en langt rimelige penge enn andre toppvalg i samme kategori. Den har også det samme lokket med praktisk termostat som andre Weber griller kan friste med.

Utseende messig følger Spirit II E-210 det klassiske designet til Weber griller, og kommer med den samme porselensemaljerte grillristen i støpejern. Dette sikrer at maten ikke brenner seg fast, samt at man kan bruke ulike tilbehør fra Weber til grillen – tilbehør som eksempelvis pizzasten og jerntopper for langvarig steking.

Nå er det ingen hemmelighet at to brennere vil gjøre en dårligere jobb enn tre og fire brennere, men tar man hensyn til pris og størrelse er dette et utmerket alternativ. Vi har derfor valgt å trekke frem Weber Spirit II E-210 som vårt beste forslag i kategorien budsjett gassgrill. Du får nemlig en Weber grill av høy kvalitet som passer utmerket til en liten familie.

Spesifikasjoner

  • To brennere
  • Støpejernsrist 
  • Kan kobles til iGrill 3

Les mer →

3. Weber Spirit II E-310 GBS – Godt alternativ

Weber Spirit II E-310 GBS

SJEKK PRISEN →

Weber Spirit II E-310 er en annen god grill som vi har trukket frem som et godt alternativ. Dette skyldes at den ofte anses som en begynner grill hva gjelder de forskjellige modellene til Weber. Imidlertid vil du fortsatt få en utmerket gassgrill av høy kvalitet, så for deg som vil ha en gassgrill uten store økonomiske forpliktelser kan dette være et godt alternativ.

Spirit serien til Weber er litt enklere utformet enn Genesis, noe som har gjort dette til ‘lillebroren’ hva gjelder gassgriller. Den benytter et lignende utseende som vi er vant til fra Genesis, men materialene er litt enklere. Selv om den er hakket enklere utformet, så har Spirit II E-310 vunnet flere priser – inkludert blitt kåret til best i test av TV2 hjelper deg.

Når det gjelder utforming kommer Spirit II E-310 med tre kraftige brennere og et enkelt tennsystem. Den er også utstyrt med to praktiske avlastningsbord – ett på hver side av grillflaten. Nå er dette riktignok et av de rimeligere alternativene hos Weber, men den holder fortsatt en utmerket kvalitet. Du vil derfor få mye verdi for pengene med Spirit serien.

Weber sin Spirit serie er noe rimeligere enn Genesis, men dette betyr på ingen måte at du får en dårligere grill. Tvert imot får du utrolig mye verdi for pengene, og det er nettopp derfor vi har valgt å inkludere denne som et godt alternativ. Grillen utgjør en utmerket inngang til gassgriller uten at du må betale store beløp.

Spesifikasjoner

  • Avlastningsbord på begge sider
  • Tre kraftige brennere
  • iGrill 3 kompatibel

Les mer →

4. Broil King Baron 490 – Anbefalt

Broil King Baron 490

SJEKK PRISEN →

Mange tenker automatisk på Weber når de skal handle gassgrill, men det har etterhvert dukket opp noen verdige konkurrenter. Her kommer Broil King Baron 490 inn som et utmerket eksempel på nettopp dette. Denne gassgrillen har etterhvert blitt svært populær takket være god størrelse og kraftige brennere.

Baron 490 er utstyrt med en grillrist på 64 x 44 cm, noe som er stort nok for hele familien. Du får også to kraftige avlastningsbord som passer utmerket for oppbevaring av mat, redskaper eller tilbehør som skal benyttes under grillingen. Hvert bord har også flere enkle kroker, så du kan henge fra deg redskaper etter bruk.

Noe av det som har gjort Baron 490 så populær er de fem kraftige Dual-Tube brennerne. Disse splitter flammen i to, så du får en jevnere fordeling ved høy varme. De er også beskyttet av dryppbeskyttelse i rustfritt stål som sikrer lang holdbarhet på grillen din. Disse er spesialdesignet slik at de raskt fordamper kjøttsaft og fett, noe som kan bidra til å gi en herlig grillsmak på kjøttet du griller.

Før du går til innkjøp av en Broil King Baron 490 er det greit å merke seg at vi har fått noen tilbakemeldinger om overflaterust etter litt bruk utendørs. Imidlertid er dette noe som enkelt kan håndteres med litt vedlikehold. Vi har derfor valgt å trekke frem denne gassgrillen som et godt alternativ for deg som søker noe annet enn Weber gassgriller.

Spesifikasjoner

  • Fem Dual-Tube brennere
  • Stor grillrist
  • Praktiske avlastningsbord

Les mer →

5. Weber Q 3200 – Populært valg

Weber Q3200

SJEKK PRISEN →

Weber Q 3200 er en relativt liten gassgrill, men den har lenge vært populær i markedet. Dette skyldes at den kombinerer utmerket Weber kvalitet med et kompakt design, noe som passer utmerket når man bor i en leilighet eller har begrenset med utendørs plass for en stor gassgrill. Designet gir en funksjonell grill, men den blir ikke like dominerende som Genesis og Spirit serien har en tendens til å bli.

Til tross for at Q3200 har en relativt liten størrelse, så har den en behagelig grillflate på hele 63 x 45 cm, noe som er tilstrekkelig for en alminnelig familie. Den har også to kraftige brennere i rustfritt stål, samt elektrisk tenning slik som de fleste moderne Weber griller er utstyrt med. For deg som skal bruke grillen betyr dette enkel tenning, samt jevn varmefordeling.

En av de største forskjellene på Q serien og de øvrige modellene til Weber er utforming av støttebordet. Dette er nemlig langt mer kompakt på Q3200, samt begge bordene på siden kan slås ned. På denne måten kan du gjøre den så liten som nødvendig, eller bare benytte deg av en av bordene dersom det er dette du har plass til. En fordel med dette er at den kan plasseres i et hjørne eller inntil et rekkverk dersom uteplassen krever dette.

Det er lite negativt å si om Weber Q 3200 – dette er rett og slett en utmerket grill for deg som har litt begrenset med plass, men fortsatt ønsker den gode Weber kvaliteten. Grillen benytter seg av teknologi fra Weber og har imponerende god prestasjon til tross for at den kun har to brennere. Riktignok ikke den kraftigste grillen fra Weber, men for deg som har lite plass – så vil den uten tvil være mer enn godt nok.

Spesifikasjoner

  • Kompakt design
  • To brennere i rustfritt stål
  • Justerbare sidebord

Les mer →

6. Weber Q1200 – Kompakt størrelse

Weber Q 1200

SJEKK PRISEN →

Sist, men ikke minst har vi ønsket å trekke frem et utmerket alternativ for deg som ikke ønsker en fast gassgrill stående på verandaen. Q1200 fra Weber er en fleksibel liten bordgrill som enkelt kan flyttes rundt ved behov. Det lille designet gjør at du kan ha den med deg på camping eller hyttetur, samt benytte den som bordgrill når det måtte være ønske om dette.

Det finnes utallige bordgriller på markedet, men mange av disse har en skuffende prestasjon. Da var det ikke overraskende at Weber sin kandidat i denne kategorien også var den som gikk til topps i våre tester. Her får du 5 års garanti og en gassgrill som leverer et imponerende resultat tatt størrelsen i betraktning.

Denne grillen har riktignok den minste grillristen i vår test, men det må man nesten forvente av et såpass kompakt design. Vi ble faktisk imponert over hvor mye mat man kan få plass til på en 42,5 x 32 cm flate. Mat for hele familien ble grillet som en test, men skulle man hatt gjester må man nok belage seg på å lage mat i flere omganger.

Vår konklusjon på Weber Q1200 er at dette er en utmerket liten gassgrill for deg som ikke har plass til en stor grill permanent plassert ute. Den er også utmerket om du vil ha en grill som får plass i båten, campingbilen eller på hytta. Alt-i-alt får du Weber kvalitet i et svært kompakt design, noe som kan være en god løsning når mangel på plass må tas hensyn til.

Spesifikasjoner

  • Justerbare sidebord
  • Kan utvides med stativ
  • En kraftig brenner

Les mer →


Kjøpsguide: Alt du bør vite om grilling med gass

Vi har nå presentert de åtte beste grillene på markedet i henhold til våre undersøkelser, og vil nå ta en nærmere titt på hva du bør vite før du kjøper en gassgrill. Her vil vi gå grundigere gjennom sikker bruk av gassgrill, vedlikehold av gassgriller og ikke minst hva du bør tenke på før du skal kjøpe en.

Målet med dette er å gi deg en bedre forståelse for hvordan du kan få mest mulig ut av din gassgrill når du har investert i en flott ny grill. Det er viktig å huske at gass krever korrekt bruk – ikke bare for at man skal få gode resultater, men også for at man trygt skal bruke grillen som den er tiltenkt.

Sikkerhet ved grilling med gass

Flytende gass har unike egenskaper som betyr at det kan være farlig om den ikke brukes forsvarlig. Vi skal derfor gå gjennom noen aspekter som er viktig å tenke på før man tar i bruk sin nye gassgrill.

Gassens egenskaper

Ved å ha en grunnleggende forståelse for hvordan gass oppfører seg og hva det er for noe, kan gjøre det enklere å avgjøre hva som er trygt og ikke når det gjelder håndtering av grillen din.

Gass produseres nemlig ved at man kombinerer de to virkestoffene Butan og Propan med hverandre. Her er det greit å vite at det finnes utallige produsenter av gass, men i Norge er det gjerne AGA og Linde som er de mest brukte. Disse tar nemlig hensyn til det nordiske klima og benytter seg derfor av en blanding som består av 95% propan. Dette sikrer at gassen ikke ødelegges av de kalde temperaturene vi kan ha gjennom vinterhalvåret i Norden.

Du har kanskje luktet gass før? Det mange ikke vet er at standard gass er gjennomsiktig og luktfri. Den duften du forbinder med gass er derfor en lukt som er tilsatt produktet med den hensikt å gjøre det mulig å oppdage lekkasjer. Imidlertid er det viktig å vite at gass er en tung i luften, noe som betyr at den presser seg nedover. Har du en gasslekkasje i boligen vil det derfor gjerne være kjellertrapper, brønner og andre dypere hull som gassen vil fylle først.

Den største risikoen knyttet til dette vil være dersom noe antennes i et område der det har lekket ut gass. Gass i seg selv er nemlig ikke farlig å puste inn for oss mennesker, men ettersom det ikke inneholder oksygen, så vil gassen ha en kvelende effekt.

Gassflasker

Når du har gått til innkjøp av en gassgrill vil du naturligvis trenge gass. Da er det viktig å merke seg at gass leveres i spesielle flasker utviklet for oppbevaring av flytende gass. Dette er beholdere som gjennomgår omfattende testing og kvalitetskontroll før de fylles med gass og selges på markedet. Skal du kjøpe din første gassflaske kan det være greit å vite at denne kommer med pant akkurat som vanlige flasker gjør. Du vil derfor oppleve at den første gangen du kjøper gass, så vil prisen være langt høyere enn listepris.

Dette vil heldigvis jevne seg ut neste gang da du kan returnere den gamle flasken og kun betale for ny gass. Som vi allerede har vært innom, så finnes det forskjellige produsenter og leverandører av gass i Norge. Vi anbefaler at du benytter deg av AGA eller Linde, da det er disse som er mest utbredt og kvalitetssikret i det norske markedet.

Gassflasker vil alltid være merket med den aktuelle produsenten, og de skal være forseglet frem til du åpner den første gang. Dersom du får tilbud om å kjøpe gass der de kommer i en annen forpakning eller ikke er forseglet, så vil vi på det sterkeste anbefale at du styrer unna.

Når du henter gassflasker bør du:

  1. Ikke legg flasken flatt ned under transport, oppbevaring eller bruk. En gassflaske skal alltid være stående.
  2. Gjennomfør alltid en lekkasjetest dersom du har byttet flaske eller mistenker at det kan være en lekkasje på flasken. Dette gjøres enkelt ved å lage en blanding av såpe og vann og sprute dette på flasken. Skulle det være en lekkasje vil trykket resultere i at det blåses bobler fra såpen.
  3. Sørg for å bruke riktig regulator for det produktet du skal koble til din gassflaske.
  4. Steng alltid ventilen på gassflasken når den ikke skal være i bruk.
  5. Ikke bruk gass i omgivelser med dårlig ventilering. Dette inkluderer innglasset vinterhage og lignende. Dette skyldes at gass forbruker mye oksygen ved forbrenning og dermed kan skape kvelningsfare.
  6. Aldri oppbevar gassflasker i omgivelser der det kan oppstå høye temperaturer. Dette inkluderer en avskrudd bil, direkte sollys og utendørs om sommeren der det kan oppstå mer enn 65 grader. Skulle slike temperaturer oppstå er det en innebygd sikkerhetsfunksjon i flasken som vil sørge for at gassen slippes ut. Dette forhindrer at flasken eksploderer av høyt trykk.
  7. Når du skal bruke grillen din bør gassflasken være lett tilgjengelig ved siden av grillen. Dette sørger for at du enkelt kan koble den fra eller stenge ventilen dersom en ulykke skulle oppstå.

Trygg grilling med gassgrill

Nå som du vet litt mer om hvordan gass fungerer og hva du bør tenke på angående gassflasker, så er det tid for å se litt nærmere på hva selve grillingen innebærer. Grilling med gass innebærer tross alt at man brenner flytende gass med varmeelementer, så det kan være greit å ha noen gode regler for dette.

NB: Husk å alltid montere gassgrillen i henhold til instruksjoner, og bruk gassflasker som er tilegnet det aktuelle produktet. Sørg alltid for at gassflasken er montert skikkelig før du antenner grillen. 

Regler og tips for trygg grilling med gass

  • Før du tar i bruk grillen for sesongen bør du gjennomføre en lekkasjetest og eventuelt bytte gassflaske dersom denne er gammel. En slik test vil sjeldent ta mer enn noen få minutter, men kan forebygge uheldige uhell.
  • Om det skulle finnes retningslinjer eller forbud mot grilling i ditt område er dette noe som må etterfølges.
  • Oppbevar gjerne gassflasken under grillen når den ikke er i bruk, men ta den ut før du skal tenne opp grillen. Eventuelt benytt anvist montering for gassflasker i henhold til de instruksjoner som følger grillen din. Hensikten med dette er at du lett skal kunne stenge av gassen dersom noe skulle skje.
  • Sørg for å plassere gassgrillen på et godt egnet sted. I nærheten av kjellervinduer og lignende vil være dårlig egnet ettersom gassen presser nedover ved eventuelle lekkasjer. En gassgrill bør alltid stå i åpen luft.
  • Kontroller at slangen til gassgrillen henger fritt og at den ikke kan komme i kontakt med grillen.
  • Flammen fra funksjonelle gassbrennere skal ha en blågrønn farge. Skulle du derimot oppleve at flammen er gul bør du stenge gassen og sørge for at det gjennomføres service før grillen tas i bruk igjen.
  • Skulle det oppstå brann mens gassgrillen er i bruk, så bør du alltid stenge ventilen på gassflasken først. Deretter stenger du bryterne på grillen dersom dette lar seg gjøre. Pass på at gassen er stengt av før du eventuelt bruker vann/pulver apparat til å slutte gjenværende flammer.
  • Skulle det oppstå brann i grillen må du ikke bruke vann til slokking. Lukk ventilen på gassflasken og eventuelt bryterne på grillen dersom mulig. Forsøk deretter å kvele flammen eller bruk et pulverapparat dersom nødvendig.

Selv om det kanskje kan høres skummelt ut å bruke en gassgrill, så er det egentlig utrolig enkelt. Det meste av disse punktene vil komme naturlig når man blir vant til å bruke den nye grillen. Uansett vil det viktigste alltid være å ha gode sikkerhetsrutiner. Du bør også huske at det kan oppstå lekkasjer selv om man har montert alt korrekt, så pass på at du rutinemessig etterkontrollerer gassgrillen og eventuelle gassflasker.

Gass og miljø

En påstand som ofte dukker opp er at bruken av gass ikke er godt for miljøet. Dette skyldes nemlig at gass er et fossilt brensel og dermed skaper utslipp når det forbrennes. Imidlertid er dette en sannhet med litt modifikasjoner. Gass er riktignok et fossilt brensel, men når det brennes vil det dannes vanndamp og karbondioksid. Sistnevnte bidrar til drivhuseffekten, og satt på spissen vil det derfor være bedre å ikke grille.

Sammenligner vi derimot utslippene fra gass med eksempelvis kull og olje, så vil gass være det mest miljøvennlige alternativet. Gass slipper nemlig ut langt mindre karbondioksid enn begge alternativene som er tilgjengelig for forbrukere i dag.

På direkte utslipp vil grillkull i noen tilfeller være et bedre alternativ, men tar man også høyde for produksjon og utvinning – så vil de totale utslippene for grillkull overstige gass flere ganger. Er du opptatt av miljøet er det derfor andre tiltak du heller bør gjennomføre enn å bytte fra gass.

Et alternativ du kan vurdere dersom du vil gjøre grillingen din mer miljøvennlig er å ha fokus på hva du griller. Mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt kan ha en innvirkning på hvor miljøvennlig grillingen din er. Dette skyldes at produksjonen av storfekjøtt er en enorm utslipp produsent, og lavere forbruk av kjøtt vil derfor kunne bidra til et bedre miljø.

Du kan også vurdere å velge en grill med mindre grillflate – da dette vil bety at du også trenger mindre brensel når grillen er i bruk. Sist, men ikke minst finnes det elektriske alternativer, men disse er foreløpig langt fra like effektive som en gass eller kullgrill. I tillegg er disse grillene ofte små av størrelse, noe som gjør dem uegnet for store familier.

Unngå de billigste gassgrillene

Dette høres kanskje ut som et salgsargument, men det er faktisk verdt å styre klar av de billigste gassgrillene. Da snakker vi eksempelvis om billige utgaver som man kan finne på varehus som Biltema, Rusta, Jula og lignende. Grunnen til at disse er så billig er gjerne at de er bygget med rimeligere materialer, noe som påvirker kvaliteten av produktet. Vi har tidligere testet flere av disse grillene og resultatet var ofte rust, ujevn varmefordeling og et par av dem gikk rett og slett i stykker etter kort tid.

Et annet eksempel er Tv2 hjelper deg som gjennomførte en test som inkluderte Biltema sin billige gassgrill. Denne presterte langt dårligere enn merkegrillene og endte opp med ujevn varmefordeling. Maten fikk heller ikke den skikkelige grillsmaken ettersom varmen på grillen ikke var høy nok. De har også dårligere byggekvalitet og holdbarhet, noe som gjør at du ofte må bytte ut en billig gassgrill etter en sesong eller to. På denne måten vil de langsiktig ofte bli mer kostbare enn å investere i en god gassgrill med en gang.

Dersom du i stedet investerer i en god gassgrill som utgangspunkt, så kan du faktisk spare penger over tid. En god grill har langt bedre holdbarhet og du kan dermed fordele kostnaden over flere års bruk. I tillegg har den bedre funksjonalitet, noe som resulterer i at du vil oppnå en høyere matglede den tiden du benytter grillen.

Konklusjonen på dette punktet er derfor at gassgriller sjeldent er redskapet du bør forsøke å spare inn mest penger på. Tvert imot kan en god gassgrill være verdt investeringen, samt sikre at du får mye verdi for pengene over tid. Her trekker vi igjen frem Weber Genesis II E-310 som et utmerket eksempel på nettopp dette.

Slik finner du en rimelig gassgrill

Så om du ikke skal kjøpe en billig gassgrill – hvordan kan du da spare noen kroner på de dyre modellene? Her er det viktig å huske at gassgriller er sesongvare. Dette betyr at de stilles ut på våren, men sesongen er ofte over tidlig på høsten. For varehusene betyr dette at de vil selge ut gjenværende varer for å gjøre plass til høstens produkter.

For deg som skal kjøpe ny grill betyr dette at du kan finne populære merker til rabatterte priser. I Norge er det gjerne fra april til juni som er den aktuelle perioden her. Utover i juli og august kan du derfor raskt plukke opp noen gode tilbud på gassgriller med høy kvalitet.

Du kan også velge å kjøpe en gassgrill på nett – da nettbutikker ofte har lavere priser enn fysiske utsalgssteder. Skal du kjøpe en gassgrill på nett er det viktig at du gjør grundige undersøkelser først, samt setter deg godt inn i hva du egentlig ønsker deg. Ofte kan man spare 10-20% ved å kjøpe grill på nett fremfor å besøke et lokalt kjøpesenter.

Gass, kull eller elektrisk?

Det å velge den perfekte grillen for deg trenger ikke alltid å være så lett. Tvert imot kan det være mange faktorer å ta hensyn til, noe som også gjør det endelige valget så mye vanskeligere. I tillegg er det utallige modeller å velge mellom, så her gjelder det å veie beslutningen grundig. De fleste har gjerne prøvd en kullgrill, men er skeptisk til om det er verdt bryet med å skifte til gassgrill.

Vi skal derfor gjennomgå noen av de beste grunnene til å velge de forskjellige typene grill på markedet. Forhåpentligvis kan dette gi deg litt mer kjøtt på beinet før du skal kjøpe din neste grill.

  • En god kullgrill vil nesten alltid være billigere å kjøpe enn en gassgrill og gi det samme resultatet.
  • En gassgrill har lavere driftskostnader over tid enn en kullgrill da man slipper briketter, kull og tennvæske.
  • En gassgrill gir bedre kontroll på prestasjoner og kommer ofte med større grillflate. Du vil også lettere kunne justere varmen på grillen med hensyn til det du skal grille.
  • En kullgrill har lavere utslipp enn gassgrillen, men som vi allerede har vært inne på – så er det hva du griller som har størst betydning for miljøet.
  • Med en gassgrill slipper du den kjedelige opplevelsen ved å ha glemt å kjøpe grillkull før neste hagefesten.
  • Det er fett og os som gir den genuine grill smaken på kjøttet, og her tilbyr begge griller et like godt utgangspunkt. Imidlertid er en gassgrill ofte lettere å rengjøre da den brenner rent.
  • Gassgrillen er langt enklere å bruke da den blir varm på bare noen få minutter. En kullgrill vil derimot måtte fyres opp og vente til den oppnår ønsket varme før du kan gå videre.

Slik kom vi frem til de beste gassgrillene

Når det finnes utallige produkter på markedet vil det alltid være vanskelig å vite hvordan man skal snevre inn til de absolutt beste valgene. Dette gjelder spesielt for et marked som gassgriller der man finner alt fra billige gassgriller fra varehus, til internasjonale merkevarer.

Vi har derfor tatt utgangspunkt i informasjon tilgjengelig på nett, men enda viktigere – tilbakemeldinger fra faktiske brukere på hva som funker og ikke funker. For å finne frem til denne informasjonen har vi benyttet samletester, kundeanmeldelser og tilbakemeldinger fra verifiserte kjøpere. Vi har også sett på anbefalinger fra anerkjente kokker og fageksperter.

Det å utpeke en endelig vinner for en slik test er alltid vanskelig, og vi har derfor tatt utgangspunkt i den mest allsidige grillen av høy kvalitet. Imidlertid har vi også sørget for å ha et bredt utvalg griller som kan dekke de ulike behovene for størrelse, kvalitet og funksjonalitet som leserne våre har.

Nå er riktignok alle grillene omtalt i denne testen svært populære på det norske markedet, men vi har kun brukt dette som rettesnor. Det er de faktiske tilbakemeldingene og prisene som har dannet grunnlaget for våre endelige beslutninger. Målet med dette er at du enklere skal finne frem til de beste kandidatene basert på dine egne behov, og nettopp dette er nøkkelen til mintest.


Vedlikehold av gassgrillen din

En grill bør på lik linje med kjøkkenbenken og andre flater du tilbereder mat på – vedlikeholdes regelmessig. Det som skiller grillen fra kjøkkenet ditt er det faktum at det utsettes for langt mer vær utendørs. Du bør derfor ha gode rutiner for rengjøring og vedlikehold av grillen din. Dette vil ikke bare sikre at du har hygieniske omgivelser å lage mat i, men også sikre lang holdbarhet for grillen din.

Rengjøring før bruk

Før du skal bruke grillen bør du alltid tørke av den godt med en fuktig klut. Dette sørger for å fjerne eventuelt støv og insekter som kan ha brukt grillen som tilholdssted siden sist du brukte den. Det er viktig å ikke bruke kjemikalier, men heller bare en klut med vann på for denne prosessen. Bruker du såpe kan dette etterlate seg rester og påvirke smaken på grillmaten din.

Rengjøring under bruk

Det er ikke mye rengjøring som kreves under bruk, men du bør passe på at du har trygge omgivelser å grille i. Vi anbefaler derfor at du fortløpende får fjernet søppel og rester fremfor å ha de liggende på avlastningsbordet. På denne måten er det minst mulig brennbart materiell rundt grillen, samt du har muligheten til å jobbe mer effektivt. Dette gjelder spesielt plastemballasje som kan smelte seg fast i grillen dersom det kommer nærme nok flammene.

Rengjøring etter bruk

Når du er ferdig med å bruke grillen for dagen anbefaler vi at du rengjør den rett etter bruk. Den letteste måten å gjøre dette på er ved å skru opp varmen på gassgrillen til maks og deretter la den stå i noen minutter slik. Dette vil brenne løs eventuelt fett og matrester som ligger på risten, samt gjøre det enklere å skrape den ren etterpå. For dette trinnet anbefaler vi at du går til innkjøp av en skikkelig grillbørste som er laget for dette formålet.

Etter at grillen har brent seg rein tar du bare børsten din og skraper løs det som eventuelt fortsatt henger fast. Ikke bare er dette en lettvint måte å gjøre det på, men også hygienisk ettersom du brenner løp eventuell oppsamling av fett og matrester som ellers kunne dannet grunnlaget for mugg.

Med jevne mellomrom kan det være lurt å vaske grillen skikkelig, men da er det viktig at du lar den avkjøle seg helt først. Ikke sprut såpe eller vann på en varm grill da dette kan ødelegge mer enn det rengjør.


Oppsummering

Det finnes utallige gassgriller på markedet, noe som kan gjøre det vanskelig å vite hvilken du bør gå til innkjøp av når grillsesongen nærmer seg. En god gassgrill kan nemlig utgjøre en betydelig investering, men det er heldigvis noe du kan nyte godt av i mange år fremover. Vi har derfor gjennomgått åtte av de beste modellene på markedet i dag, samt kommet frem med en kjøpsguide for hva du bør tenke på før du går til innkjøp.

Vi har også sett nærmere på hvordan du trygt og effektivt kan benytte deg av en gassgrill. På denne måten vil du unngå at det oppstår uhell, samt få mest mulig ut av grillen din. Avslutningsvis er det greit å merke seg at denne testen inneholder en rekke griller i ulike kategorier. Disse danner grunnlaget for ulike budsjetter og behov, slik at alle kan finne den som passer din situasjon best.

Legg igjen en kommentar