Uansett om du skal på camping, fotturer, fjellturer, terrengsykling, klatring, stiløping eller andre formål utendørs er sannsynlighetne stor for at du har vært borti en hodelykt. Dette nyttige hjelpemidlet krever ingen introduksjon for de fleste (Håndfri belysning kommer alltid godt med), men samtidig har det skjedd enorme sprang i teknologien bak disse hendige lyktene de siste årene.
Til tross for at hodelykten har vært med oss gjennom flere tiår har moderne teknologi gjort at bransjen i dag befinner seg i en konkurranse om å pakke mest mulig krefter i disse kompaktene lyktene. For oss forbrukere betyr dette at vi får en enda heftigere lykt og forbedret funksjonalitet, noe vi gledelig tar imot i et land som Norge der høst og vintersesongen kan være både mørk og krevende.
Ønsker du å lære mer om hvordan du velger den perfekte hodelykt og hvilke spesifikasjoner du bør se etter? Les videre for å finne vår omfattende kjøpsguide etter presentasjonen av de beste hodelyktene for 2022.
Mintest.no er en side som presenterer samletester for å gjøre det så enkelt som mulig å velge det riktige produktet. Vi tar utgangspunkt i tilgjengelig informasjon på nett som utgangspunkt for våre tester og tar forbehold om at det kan foreligge endringer hos ulike leverandører.
Testvinner
FENIX HM65R Hodelykt Led Sort
Soleklar vinner på prestasjon
Når det kommer til hodelykter er FENIX HM65R en solid vinner. Lykten har to lyskilder og tre ulike styrker på belysning fra flomlys til spotlys. Her får du opptil 300 timer batteritid og 1400 lumen i en kompakt innfatning.
HM65R fra FENIX er en kraftig hodelykt som kommer i et praktisk, samt kompakt design. Her får du hele 1400 lumen med muligheten til å styre lysstyrken på de lyskildene etter behov. Lykten kommer med både flomlys og spotlys der du kan velge mellom tre ulike nivåer på flomlys og fire forskjellige nivåer på spotlyset. Dersom du har behov for mest mulig kraft far din hodelykt kan begge deler aktiveres samtidig for å oppnå maksytelse på 1400 lumen.
Hodelykten er oppladbar ved hjelp av en USB C kabel og har en batteritid på opptil 300 timer. Det solide huset på lykten er svært robust og oppfyller vilkårene for både IPX8 (vanntett) og IP6X (støvtett) standarder. Dette gjør at lykten er utmerket for aktiv utendørsbruk uansett værforhold. I tillegg er den støtsikker fra opptil 2 meters fall.
Spesifikasjoner
- 1400 lumen
- Flom- og spotlys
- Behagelig hodebånd
- Vann- og støvtett
Beste overall
Petzl Actik Core
Best for allsidig bruk
Hodelykt med både oppladbar (USB) og AAA mulighet som sørger for at du alltid kan forlenge batteritiden på lykten din. Denne kompakte lykten har 450 lumen og veier kun 75 gram.
De fleste produsenter av hodelykter har gått bort fra den tradisjonelle AAA standarden og tilbyr i dag oppladbare hodelykter ved hjelp av USB. Petzl Actik Core er en utmerket hodelykt som kombinerer det beste av begge verdener. Den veier kun 75 gram og har en batteritid på hele 130 timer. Skulle du ønske ta den med deg på lengre eventyr kan den enten lades ved hjelp av en powerbank (USB), eller ved utskiftbare AAA batterier.
Actik Core har en kapasitet på 450 lumen som ikke er i nærheten av flombelysning, men det holder lenge for deg som ferdes i mørket. Den er også vanntett (IPX4) som betyr at den er vann- og sprutsikker, men ikke bør brukes under vann. Her får du en pålitelig hodelykt fra en av de fremste produsentene på markedet som vil sikre at du har timevis med lys på dine eventyr.
Spesifikasjoner
- Vanntett (IPX4)
- 75 gram
- Oppladbare batterier
- 130t batteritid
Beste på budsjett
Petzl Tikkina
Kostnadseffektiv hodelykt med god ytelse
Tikkina er en enkel, men svært pålitelig hodelykt fra den anerkjente franske produsenten Petzl. Her får du 250 lumen og muligheten til å kombinere den med de oppladbare batteriene til Petzl (kjøpe separat).
Er du på utkikk etter en helt enkel hodelykt som ikke koster allverden vil Tikkina fra Petzl være et utmerket alternativ. Her får du en solid hodelykt med et kompakt design og et komfortabelt hodebånd. Selv om lykten ikke er like sterk som de andre hodelyktene i denne testen får du mye hodelykt for den overkommelige prisen. Det er også mulig å kombinere den med de oppladbare batteriene fra Petzl, men ettersom disse kjøpes separat anbefaler vi å heller investere i en av de litt dyrere alternativene.
Det er ingenting revolusjonerende med Petzl Tikkina, men den leverer utmerket etter dagens standard på hodelykter. Noe av det eneste vi savner er muligheten til nattlys og dimming av styrken, men til prisen er helt greit at den ikke tilbyr dette. Uansett får du en utmerket hodelykt som passer godt til fjellturer, telting og aktivitet utendørs.
Spesifikasjoner
- 250 lumen
- AAA Batterier
- 36 meter rekkevidde
- Justerbart hodebånd
Best utforming for deg som løper
BioLite Headlamp 330
Beste for løping
Når du skal ut å jogge i mørket er det viktig med en hodelykt som ikke havner i veien. Her kommer BioLite hodelykt inn som en kompakt, pålitelig følgesvenn i høstmørket. Oppladbar ved hjelp av USB kabel.
En kategori som gjerne er vanskelig å treffe godt på er hodelykter for jogging. Dette skyldes at du trenger en hodelykt som har god kapasitet, men som også er svært kompakt og helst så lett som mulig. Derfor ble BioLite Headlamp 330 raskt en favoritt takket være sin praktiske utforming og funksjonalitet. Ved hjelp av 330 lumen har den en rekkevidde på 75 meter og 3.5 timer batteritid som bør være tilstrekkelig for de fleste treningsturer (i alle fall for oss).
Det som gjør BioLite så godt egnet for jogging er det unike “no-bounce” designet. Alle komponenter er strategisk plassert i et strømlinjeformet design slik at ingenting beveger seg, selv om du er ute på løpetur. Den eneste ulempen vi kan peke på med BioLite er at den kun er oppladbar. Du kan med andre ord ikke bytte ut AAA batteriene underveis dersom de 3.5 timene blir i korteste laget. Dersom du ønsker en tilsvarende lykt med bedre batteritid anbefaler vi at du ser nærmere på Petzl Iko Core, men denne er også i en høyere prisklasse.
Spesifikasjoner
- Oppladbar med USB
- “No-Bounce” Design for bedre passform
- 330 lumen
- Svært lav vekt
Beste styrke
FENIX HL60R (950 Lumen)
Solid arbeidslampe med flombelysning
HL60R fra FENIX er en kraftsalve av en hodelykt og byr på hele 950 lumen i flombelysning. Denne oppladbare hodelykten fikk terningkast 5 av DinSide og er en av de beste arbeidslampene på markedet.
Text: HL60R fra FENIX er en kraftsalve av en hodelykt og byr på hele 950 lumen i flombelysning. Denne oppladbare hodelykten fikk terningkast 5 av DinSide og er en av de beste arbeidslampene på markedet.
FENIX HL60R er en utmerket hodelykt for deg som trenger et bredt utvalg styrker, inkludert flombelysning og nattlys (rødt lys). Den kommer med et oppladbart batteri inkludert og kan yte opptil 100 timer på eco innstilling. Imidlertid har du seks ulike innstillinger å velge mellom der du får alt fra 8-116 meter rekkevidde på strålen. Du kan også bruke 2 stk CR123 batterier dersom du ikke har anledning til å lade den mellom øktene.
Det som virkelig gjør denne hodelykten fra FENIX til en utmerket alternativ er det robuste huset som beskytter lykten. Dette er vanntett (IPX8) og tåler et fall fra 1 meters høyde dersom du skulle være uheldig. Noe av det som gjør denne så populær er at du styrer alle funksjonaliteter ved hjelp av en enkel knapp. Dermed kan du enkelt betjene den selv med arbeidshansker eller votter på når du er ute i mørket.
Spesifikasjoner
- 6 ulike innstillinger
- Opptil 116 meter rekkevidde
- Enkel betjening
- Oppladbar med USB
Beste lavvekt hodelykt
NITECORE NU25 360lm
Best på turer der vekt teller
NITECORE NU25 er en ultralett hodelykt som passer perfekt for gå- og joggeturer i mørket. Den veier kun 25 gram, men har en styrke på 360 lumen og rekkevidde opptil 81 meter.
Når det kommer til kombinasjonen kompakt design og utmerket funksjonalitet leverer NITECORE NU25 på alle punkter. Her får du en hodelykt som byr på 360 lumen (81 meter rekkevidde), men samtidig bare veier 28 gram. Det oppladbare Li-ion batteriet sørger for lang holdbarhet og opptil 160 timer funksjonalitet som betyr at du sjeldent trenger å lade den. På toppen av dette er den vanntett ned til 2 meter og oppfyller kravene til IPX8.
NITECORE sine hodelykter er spesielt utviklet for deg som trenger pålitelig lys, men trenger ultralett utstyr for å ikke hindres i full mobilitet. Derfor har de siktet seg inn på ultralette hodelykter som byr på høy styrke og lang batteritid, men samtidig ett av de letteste designene tilgjengelig på markedet i dag. Det brede hodebåndet sørger for at den sitter godt, og justeringen gjør det mulig å ha den på utsiden av hjelp/lue/andre hodeplagg.
Spesifikasjoner
- Opptil 160t batteritid
- 81 meter rekkevidde
- Oppladbar med USB
- IPX8 vanntett
Verdt å nevne
Det finnes en rekke gode hodelykter på markedet i 2022, men alle fikk dessverre ikke plass i denne samletesten. Her har vi samlet noen verdige kandidater som er verdt å se nærmere på dersom du ønsker å utforske markedet ytterligere før du gjør ditt endelige valg.
- Black Diamond Astro 250 Hodelykt (Aluminium)
- FENIX HL60R Hodelykt (950 Lumen)
- Black Diamond Sprinter 275 Hodelykt
- Black Diamond Onsight 375
- Ledlenser MH11 Black/Orange WindBox
- Petzl Iko Core
- Black Diamond ReVolt 350 Hodelykt
- Petzl E+lite
- Black Diamond Storm 400 Hodelykt
Kjøpsguide for hodelykt
Når man skal velge den riktige hodelykten er det viktig å kjenne til hvilke funksjonaliteter man trenger, samt hvilke som ikke er så nødvendige. Nå som vi har presentert det vi mener er de beste hodelyktene på markedet, skal vi se nærmere på hvordan du velger den som dekker dine behov best. Derfor har vi samlet alt du trenger å vite om hodelykter og de ulike funksjonalitetene som disse hendige lyktene byr på takket være moderne teknologi og innovasjon. På denne måten er du best mulig rustet når du skal begi deg ut i høst- og vintermørket.
Hvorfor bør du stole på Mintest?
Vi vet at det finnes en rekke aktører som påstår at de har det beste tilgjengelige produktet på markedet, men her kan det være vanskelig for forbrukere å finne upartiske undersøkelser. Nettopp denne rollen er det redaksjonen hos Mintest.no har valgt å påta seg. Vi er en nøytral tredjepart som har til hensikt å finne frem til de beste produktene ved hjelp av omfattende research og upartiske vurderinger av hvert enkelt produkt. Vi bruker hundrevis av timer på å tråle gjennom tidligere undersøkelser, produktmanualer og informasjon fra forhandlere & produsenter slik at vi kan gjøre så grundige vurderinger som mulig. En viktig del av dette er at vi ikke bare ser på de positive sidene gjennom “salgsprat”, men også tar med de mindre positive sidene som ofte utelates. Vårt mål er ikke å selge et produkt, men heller å være en pålitelig partner som gjør det så enkelt som mulig å navigere seg i forbrukermarkedet på jakt etter de absolutt beste produktene.
Hvem er denne kjøpsguiden for?
I vår samletest har vi tatt med en rekke ulike alternativer for å dekke et så bredt behov som mulig. Derfor er denne kjøpsguiden utmerket uansett om du skal på camping, klatring, fjellturer eller bare på en joggetur i høstmørket. Vi går nærmere inn på hvilke enheter som er best egnet for de ulike formålene, samt hva du bør se etter i en hodelykt før du kjøper. Her vil vi gå nærmere inn på ulike funksjonaliteter, IPX standarder, batteritid og alt det du trenger å vite før du skal gå til innkjøp av en hodelykt. En premium hodelykt kan fort være kostbar og derfor mener vi det er viktig at du har så gode kunnskaper som mulig til å gjøre den endelige beslutningen.
Hvordan vi velger produkter
Det kan være vanskelig å finne frem i et marked med tusenvis av ulike produkter, men her har vi utarbeidet oss et system. Vi legger vekt på en rekke ulike kriterier og deler disse produktene inn i forskjellige kategorier. Dette gjør det mulig å finne frem til de beste produktene for en rekke bruksområder, nettopp slik vi har gjort med hodelykter i denne samletesten. Vi vet at det kan være mange årsaker til at man ser etter et produkt, men det betyr ikke alltid at det samme produkter passer for alle.
Av denne grunnen er det viktig at vi tar høyde for kvalitet, funksjonalitet, tilpasningsevner og ikke minst levedyktighet. Sånn som for hodelykter vil det være svært ulike krav om batteritid og styrke på lykten. Dette med utgangspunkt i at noen vil trenge en hodelykt for å krysse nordpolen, mens andre bare har til hensikt å løpe en liten tur i mørket etter arbeidstid. Det vil være lite hensiktsmessig å investere i en kostbar hodelykt med ukesvis med batteritid dersom du egentlig kan lade den opp etter treningsturen din. Tilsvarende vil det være lite hensiktsmessig å ta med seg en hodelykt beregnet på kortere turer dersom du har til hensikt å være ute i ukesvis i krevende terreng.
Derfor har vi hentet inn en rekke ulike kandidater til vår samletest og funnet frem til de som passer best til løping, utendørsaktiviteter og ikke minst krevende terreng. Dette sørger for at det er et alternativ for alle interessenter og gjør det enklere å finne frem til den som passer nettopp dine behov.
Våre utvalgte hodelykter
FENIX HM65R Hodelykt led sort
Når vi skulle komme frem til en testvinner var det viktig at hodelykten ikke bare hadde rå kraft, men også holdt en høy standard og lang batteritid. Valget falt derfor på FENIX HM65R som er en utrolig robust allsidig hodelykt som byr på opptil 300 timer batteritid og en styrke på 1400 lumen. I tillegg er den svært kompakt i designet og enkel å ha med seg på tur.
Hodelykten er utstyrt med to ulike lys som gjør at du enkelt kan velge mellom flombelysning og spotlight. Hver av disse har flere ulike innstillinger og du kan effektivt skifte mellom tre ulike nivåer på flombelysning og fire forskjellige styrker på spotlyset. Om du ferdes i åpent terreng og ønsker full effekt av hodelykten kan du benytte begge deler samtidig og oppnå 1400 lumen med de kombinerte lysene.
Noe av det som gjør HM65R så praktisk er at den er oppladbar ved hjelp av en USB C kabel. Dette betyr at du kan ta med deg en solid powerbank på tur og deretter lade opp hodelykten når det er daglys slik at den er klar for kvelden igjen. På denne måten slipper du ta med deg en rekke batterier, samt sitte igjen med en mengde tomme batterier når turen er over. På toppen av dette er det robuste huset både vanntett og støvtett med henholdsvis IPX8 og IP6X standarder.
Det som trakk FENIX HM65R helt til topps er den uslåelige kombinasjonen av høy ytelse og et design som tåler det aller meste. Her får du en hodelykt som er både vann- og støvtett, samt kan bidra med 1400 lumen i opptil 300 timer. Dette betyr at den fungerer utmerket til de aller fleste formål og destinasjoner som en allsidig hodelyjkt av utmerket kvalitet.
Petzl Actic Core
Ser du etter en lavvekt hodelykt som har tilstrekkelig med lys (uten flombelysning) vil Petzl Actic Core være et godt alternativ. Her får du en hodelykt som byr på 450 lumen og har et svært lett design. Uten batterier veier hodelykten kun 75 gram som gjør at den passer utmerket på ekspedisjoner der vekt og utstyrskontroll er essensielt.
Denne praktiske hodelykten fra den franske produsenten Petzl kan kombinere oppladbare og vanlig AAA batterier slik at du alltid kan ha noen ekstra batterier på lur. Det medfølger en vanlig USB ledning i esken som gjør at du kan lade opp de medfølgende batteriene ved hjelp av en powerbank når du er ute på tur. Dersom du foretrekker vanlige batterier kan du bytte ut de medfølgende batteriene med vanglige AAA batterier.
Selv om ikke Petzl Actic har den høyeste kapasiteten vi har sett er de 450 lumen den byr på mer enn godt nok for de fleste formål. Det er på ingen måte flombelysning, men det er godt nok til å ferdes i mørket både langs veien og i åpent turterreng. Noe av det som gjør at vi liker denne hodelykten er kombinasjonen av godt lys og svært lav vekt. Dette gjør at hodelykten passer utmerket i ryggsekken når du skal ut på nye eventyr.
For å sikre at hodelykten fungerer utmerket utendørs er den vanntett med IPX4 standard som betyr at den er både vann- og sprutsikker. Imidlertid er den ikke IPX6 klassifisert så dette er ikke en hodelykt vi anbefaler å holde under vann. Den vil fungerer utmerket for deg som liker å gå tur i regnet, men for mer krevende omgivelser vil vi anbefale en lykt som har høyere vanntetthet.
Petzl Tikkina
Noen ganger trenger man bare en enkel hodelykt uten at man ønsker å investere i kostbart proff utstyr. Nettopp denne rollen passer Petzl Tikkina utmerket både i kvalitet og prisklasse. Her får du en helt grei hodelykt som oppfyller kravene til kompakt design og komfortabelt hodebånd. I tillegg hjelper det at den er produsert av Petzl ettersom du kan kombinere den med en rekke tilbehør fra den franske produsenten.
Denne hodelykten har en styrke på bare 250 lumen, men for deg som bare ønsker å se i mørket vil dette være mer enn nok. Hodelykten har en rekkevidde på ca 36 meter og byr på timevis med lys. Det eneste som trekker denne ned er at den ikke har noen muligheter til å justere lyset og du får dermed kun én styrke på lykten.
Den har heller ingen avanserte funksjonaliteter som rødtlys (nattlys), SOS eller andre lys kombinasjoner, men så lenge du ikke har tenkt deg ut på en lengre ekspedisjon vil ikke dette være nødvendig. Årsaken til at vi har valgt å ta med denne hodelykten i vår test som beste budsjettløsning er nettopp det. Du får en svært ålreit hodelykt som fungerer utmerket på hytta, i bilen, i kjelleren eller andre steder der du trenger en pålitelig lykt, men ikke gidder investere i proff utstyr.
Dersom du ønsker å spare noen kroner på batterier kan den kombinseres med Petzl oppladbare AAA batterier, men disse må kjøpes separat. På den måten kan du lade opp igjen hodelykten ved hjelp av en enkel USB ledning og slippe å huske nye batterier hver gang du skal bruke lykten. Den holder relativt godt på strømmen og så lenge den oppbevares i romtemperatur bør du slippe å lade den unødvendig.
BioLite Headlamp 330
Skal du ut å løpe er det viktig å ha en hodelykt som ikke skaper unødvendig bevegelse og forstyrrer løpingen din. Her kommer BioLite Headlamp 330 inn som en utmerket kandidat spesielt utviklet for nettopp dette formålet. Denne hodelykten har et svært kompakt og strømlinjeformet design som sikrer at den ikke kommer i veien når du skal ut å løpe.
Vi har testet en rekke hodelykter med det formålet å finne frem til den som er best for løping. Problemstillingen som gjerne går igjen er at hodelyktene enten er for store og tunge, eller at de har flere løse komponenter som beveger seg når man er ute å løper. Dette blir fort forstyrrende og kan ødelegge en ellers god treningsøkt. Dette har BioLite forebygget ved å skape et svært kompakt og flatt design der hele lykten er inne i hodebåndet.
Til tross for at BioLite er en relativt liten og kompakt hodelykt har den 330 lumen i styrke og kan oppnå en rekkevidde på hele 75 meter. Dette betyr at du har god sikt fremover, samt god synlighet når du er ute å løper i mørket. I tillegg har det integrerte batteriet en batteritid på ca 3.5 timer (noe kortere når det var kaldt ute), men den kan raskt lades opp igjen ved hjelp av den medfølgende USB kabelen.
Det eneste negative med BioLite som er verdt å merke seg er at det ikke er mulig å bytte ut batteriene med nye batterier. Den må lades opp med den medfølgende kabelen og dette betyr at lyktens brukstid begrenser seg til de 3,5 timene som batteriet holder. Dersom du skal ut på lengre turer eller aktiviteter utendørs kan det være lurt å se på andre alternativer som byr på lengre batteritid eller utskiftbare batterier.
FENIX HL60R
Dersom du arbeider utendørs om vinteren eller ofte er ute på eventyr vil FENIX HL60R være en utmerket hodelykt. Den er svært allsidig i sin funksjonalitet og byr på en rekke instillinger som flombelysning og rødtlys (nattlys). Du kan enkelt bytte mellom de seks ulike innstillingene ved hjelp av knappen på forsiden og denne er betjenbar selv med hansker eller votter på.
Hodelykten kan yte opptil 100 timer på de svakeste innstillingene, men dersom du ønsker å benytte den på full kapasitet med flombelysning vil den holde i mellom 45 mintter og 1 time. Dette betyr at dersom du har behov for kraftig belysning og ønsker å bruke all tilgjengelig kraft kan det være lurt å ha med seg noen ekstra CR123 batterier i lomma før du går ut.
FENIX er kjent for å produsere hodelykter av høy kvalitet og HL60R er et utmerket eksempel på dette. Her får du en robust hodelykt som oppfyller kravene til IPX8 standard som betyr at den er helt vanntett og beregnet på utendørsbruk i krevende omgivelser. I tillegg er selve lykten polstret slik at den tåler et fall fra opptil 1 meter høyde.
De ulike innstillingene som HL60R byr på betyr at du kan velge styrker som gir en rekkevidde på mellom 8-116 meter. Dette gjør at du raskt og enkelt kan tilpasse deg omgivelsene og skifte mellom de ulike styrkene når du går inn- og ut av teltet, bilen, scooteren eller når du bare trenger nattlys (rødt lys) for å ikke minste nattsynet om kvelden.
NITECORE NU25 360lm
NITECORE sine hodelykter har lenge vært populære i militæret og andre tjenesteyrket på grunn av sin høye funksjonalitet og lave vekt. Dette er en hodelykt som passer utmerket til alle typer aktivitet utendørs der du trenger godt syn, men også begge hender fri. Hodelykten har en kapasitet på 360 lumen og veier så lite som 25 gram uten batterier.
Dette gjør at NITECORE er tilnærmet uslåelig når det kommer til kombinasjonen av lav vekt og høy funksjonalitet. Den lille hodelykten har en rekkevidde på 81 meter og kommer utstyrt med et oppladbart Li-ion batteri som har opptil 160 timer batteritid. Dette betyr at du sjeldent trenger å lade den og du kan med sikkerhet legge ut på lengre oppdrag eller arbeidsdager med hodelykten i lomma.
Noe av det som gjør at NITECORE raskt har blitt et populært merke er at produktene har en utrolig holdbarhet. Disse er utviklet som aktive tjenesteverktøy og har derfor en IPX8 vanntett sertifisering. Dette betyr at du kan ha den med deg ut i åsregnet uten å frykte at lykten skal svikte deg underveis.
Vi trakk NITECORE NU25 inn som den beste lavvekt hodelykten i vår samletest, men den er også utmerket for de aller fleste andre formål. Takket være det kompakte designet og lave vektpunktet kan denne brukes til løping, arbeid, skiturer og det meste annet du måtte ønske å gjøre i mørket. I tillegg har den et stilig design som gjør at du føler seg som en skikkelig ninja der du sniker deg rundt i mørket.
Pleie og vedlikehold av hodelykter
Det som er praktisk med hodelykter er at de opptar svært lite plass, men også at de krever svært lite pleie og vedlikehold etter bruk. Imidlertid er det noen ting du kan gjøre for å sikre at lykten din holder så lenge som mulig. Derfor har vi samlet noen nyttige tips til hvordan du kan vedlikeholde hodelykten din i dette avsnittet. Men før vi går nærmere inn på dette er det viktig å huske en ting; du bør aldri åpne selve lykten for å rengjøre eller til andre formål. Dette vil i de aller fleste tilfeller bryte garantien fra produsenten og dermed forhindre at du får en ny lykt dersom den slutter å fungere før garantien er gått ut.
Renhold
Det viktigste for at din hodelykte skal holde så lenge som mulig er at den rengjøres på en regelmessig basis. Dette gjelder spesielt dersom du ofte er ute i krevende omgivelser den gjørme, vann eller støv kan trekke inn i hodelykten og legge seg. Her anbefaler vi at du har en så enkel rutine som mulig og gjerne bare tørker over hodelykten med en fuktig klut når du er ferdig med å bruke den. De aller fleste hodelykter er vanntette i henhold til en IPX standard og dermed er det kun utvendig støv og skitt du trenger å vaske bort.
Bytte av batterier
Det kanskje viktigste vedlikeholdet du kan gjøre på hodelykten din for å sikre at den alltid er klar når du skal ut på nye eventyr er å holde batteriene friske. Selv om batterier kan holde en lengre periode vil de etterhvert miste sin kraft selv om du ikke har brukt hodelykten. Derfor kan det alltid være lurt å skifte til nye friske batterier før du skal ut på en lengre ferd der du er avhengig av hodelykten. Et annet lurt tips for å forhindre at hodelyktens batterier irrer er å oppbevare den uten batterier dersom dette er mulig. Batterier som ikke brukes på en lengre perioder, men bare ligger inaktive kan avsette irring og dermed skade polene i hodelykten over tid.
Opplading
De fleste lyktene i denne testen er tilgjengelige som oppladbare varianter. Dette kommer gjerne godt med, spesielt for deg som skal ut på lengre turer og eventyr der du må regne med at lykten går tom for strøm gjentatte ganger. Her anbefaler vi alltid å gå for en oppladbar variant, men også at du lar batteriet gå helt tomt før du lader det når dette lar seg gjøre. Dette vil bidra til å sikre at batteriet slites ned så sakte som mulig og du forlenger dermed levetiden til batteriet i hodelykten din.
Lysstyrke: Hvor mange lumen trenger du?
Noe av det første du bør tenke på når du skal kjøpe en hodelykt er hvor sterk lykt du egentlig trenger. Dette er målt i lumen, men som vi var inne på tidligere er det store variasjoner på lyktene i denne testen. Lyktene vi har sett nærmere på har fra 330 lm helt opp til 1400 lm som betyr at det er store variasjoner i hvor sterkt lys, samt rekkevidde de kan by på. Dersom du går for en med høy kapasitet er det også viktig at den er dimbar slik at du kan tilpasse lyset etter behov.
Når du skal velge riktig styrke på hodelykten din er det viktig å ta utgangspunkt i at du ikke vil bruke maksimal styrke over lengre perioder. Dette vil i de aller fleste tilfeller redusere batteritiden på hodelykten betydelig og gjøre at du raskere må lade den igjen. Derfor er det viktig å ha en formening om hvilke formål du har med lykten slik at du enklere kan finne riktige innstillinger. Våre undersøkelser viste at en lysstyrke på mellom 25-150 lumens (eco innstilling) var tilstrekkelig rundt huset og som en nødløsning ute på tur. Skal du derimot ha en hodelykt som fungerer effektivt til navigering i mørket vil det være nødvendig å velge noe som har 200 lumen eller høyere. NB: Skal du drive med aktivitet i høy fart (eksempelvis sykling, løping, etc. bør du se etter en lange som har minst 250 lumen.)
Det er også viktig å merke seg at lumen ikke kan oversettes direkte til lysstyrke og kvalitet på hodelykten. Målingen av lumen avgjør enkelt og greit hvilken mengde synlig lys disse hodelyktene klarer å genere, noe som ikke sier noe om rekkevidde, eller hvor godt den fungerer som lyskilde. Selv om dette er god generell kunnskap å ha, kan du trygt velge mellom de ulike hodelyktene i denne samletesten. Disse har gjennomgått omfattende testing og er hodelykter av høy kvalitet med både høy lumen og lysevne. Noen ting å legge på huskelisten når du skal velge er imidlertid rekkevidde, stråle type, og produsent. Noen produsenter har et godt rykte for å produsere hodelykter av høy kvalitet.
Ulike typer LED: Spot, Flom, Farge og Strobelys
De aller fleste hodelykter har en rekke funksjonaliteter og ulike lysmoduser du kan velge mellom. Disse inkluderer flombelysning, fargelys, strobelys og spotlys. Det er gjerne spotlys som er standard innstillingen på de fleste hodelykter og dette er et modus der lyset blir sendt konsentrert fremover, isteden for å spre seg bredt. Dette gjør at du får samme effekten som ved å holde en lommelykt og du kan dermed lyse opp elementer langt unna der du befinner deg. Dette moduset er spesielt hendig når du skal navigere deg i mørket og har behov for oversikt over stien eller terrenget lenger fremme.
En annen funksjonalitet som ikke alle hodelykter har er flombelysning. Dette kan være en smart funksjonalitet når man sitter rundt bordet eller har behov for nærlys. Dette optimaliserer synsfeltet ditt ved at du får et bredere lys og dermed bedre oversikt over de nærmeste omgivelsene dine. Noen hodelykter slik som HM65R fra FENIX har to ulike lyspærer, der en er for spotlys og en for flombelysning. Imidlertid er det viktig å huske at dersom du velger å bruke flombelysning vil rekkevidden på hodelykten ofte reduseres dramatisk.
Flere premium hodelykter inkluderer også det vi tidligere har omtalt som rødtlys eller nattlys. Dette er et mer sensitivt lys som ikke forstyrrer nattsynet ditt like mye som det skarpere hvite lyset gjør. Rødtlys er et utmerket funksjon dersom du skal navigere deg rundt på nattestid, eller bare ut av teltet uten å vekke de andre som ligger å sover. Sist, men ikke minst har flere hodelykter en innebygget strobefunksjon. Denne gjenspeiler gjerne et klassisk SOS mønster og kan være kjekk å ha dersom det skulle oppstå nødstilfeller der evakuering er nødvendig.
Batterityper: Oppladbare, utskiftbare og andre alternativer
Det vanligste i dag er at alle standard hodelykter er drevet av AAA batterier, eller et tilsvarende oppladbart Li-ion batteri. Disse finner enten i selve lykten, eller i en batteripakke som gjerne befinner seg på baksiden av lykten (bakhodet). Etterhvert som det har blitt stadig vanligere med oppladbare batterier har også flere hodelykt produsenter begynt å benytte seg av USB kabler og oppladbare batterier i sine hodelykter. Ulempen med oppladbare hodelykter er at ikke alle lar deg bytte til standard AAA batterier dersom den går tom for strøm ute på tur. På toppen av dette kan oppladbare alternativer gjerne koste litt mer, men sammenlignet med prisen av nye batterier over hodelyktens levetid vil denne premiumen enkelt forsvares.
Noen produsenter slik som Petzl har utviklet sine egne oppladbare batteripakker som også kan skiftes ut med vanlige AAA batterier. Dette gjør at du raskt og enkelt kan få liv i hodelykten igjen dersom den skulle gå tom for batteri underveis. Det samme gjelder en rekke andre produsenter som etterhvert har utviklet egne batteriløsninger, men her er det store forskjeller på om de kan byttes ut med AAA eller ei.
De fleste lettvekt hodelykter har både lykt og batterier i huset foran på hodebåndet, mens noen mer premium hodelykter med høy kapasitet har gjerne en egen batteripakke på baksiden. Dette er et tyngre system, men sørger for at de mer krevende hodelyktene har tilstrekkelig batterikapasitet til å yte optimalt.
Oppgitt batteritid
Når vi allikevel er inne på emnet om baterier kan det være greit å dekke oppgitt batteritid i ulike hodelykter. Her er det viktig å merke seg at oppgitt batteritid er “opp til” og dermed kun et estimat for hvordan lykten kan prestere under optimale forhold. Spesielt i norsk terreng hvor det kan være kjølig vil du nesten aldri klare å få lykten helt opp til dette estimatet. Dersom du benytter full kapasitet på hodelykten kan du derfor i mange tilfeller forvente at batteriet brukes opp før produsentens batteriestimater er nådd. Det er også verdt å merke seg at de aller fleste hodelykter ikke har en integrert regulering. I praksis betyr dette at du vil ha en jevn lysstyrke helt til hodelykten brått går i svart når den er tom for strøm. Dette gjelder spesielt ved bruk av maksimal styrke på lyset.
Selv om produsenter har blitt bedre på å teste lyktene i mindre “ideelle” forhold kan det fortsatt være vanskelig å få et godt svar på hvor lenge batteriet faktisk holder under ulike forhold. Her kan det være lurt å se på individuelle tester og lister som har gått gjennom hvordan hodelykten har prestert i en bestemt situasjon eller klima.
Så det store spørsmålet mange spør seg er; hvordan får du maskimal levetid på batteriet uten å måtte konstant skifte batteriet? Her er det beste tipset vi kan gi å faktisk bruke det lyset du har behov for. Mange benytter mer lysstyrke enn det som egentlig er nødvendig for situasjonen og kan spare betydelig batterikapasitet ved å skru ned styrken. Trenger du eksempelvis flombelysning for å finne jakken din i ryggsekken? Tvilsomt, nedjustering av lysstyrken når enn det er mulig vil bidra til å forlenge batteritiden til hodelykten din betraktelig.
Slik forlenger du batteritiden til hodelykten din
Det kan være mange årsaker til at et batteri slutter å fungere, men det er gjerne mange av de samme feilene som svekker det over tid. Her har vi samlet noen lure tips til hvordan du kan få optimal levetid på din hodelykt ved å ta best mulig vare på batteriet ditt. Dette gjelder spesielt om du har investert i et mer kostbart NiHM oppladbart batteri, men også når du benytter Li-ion batteri. Vi anbefaler at du ikke benytter vanlige alkaline batterier i hodelykter da disse gjerne er svært sensitive til temperatur og ofte svikter under kjølig omgivelser.
Det første og kanskje enkleste du kan gjøre er å la batteriet gå helt tomt før du lader det opp igjen. Dette vil bidra til å ivareta kapasiteten til batteriet over tid. Dette er en feil mange gjør ved at de lader opp enheter etter hver gang de har brukt den. Slik smålading kan ofte tære på batteriet og resulterer i at det etterhvert får en dårligere kapasitet og dermed kortere batteritid.
En annen feil mange gjør er å oppbevare hodelykter og annen elekontrikk i lengre perioder med batteriene i. Det er alltid en liten spenning i elektronikk som har tilsatt batterier og dette vil etterhvert tære på batteriene og lykten din. Dersom du eksempelvis ikke skal bruke hodelykten før til høsten igjen når dere igjen reiser på hytta kan det være lurt å ta ut batteriene og la den ligge uten batterier gjennom sommeren, for deretter å sette inn friske batterier når høsten kommer og du igjen skal bruke hodelykten. Selv om dette kan virke som bortkastet kapasitet, vil det bidra til at hodelykten din holder lenger, samt du alltid er sikker på at det et er friske batterier med god kapasitet i hodelykten.
Vekt
Når du skal gå rundt med en lykt på hodet er vekt et viktig element. Det finnes hodelykter som knapt er merkbare at du har på hodet (slik som Petzl e+LITE), men også langt tyngre alternativer som gjerne kreves om du skal ha høy lumens kapasitet. Størrelsen på hodelykt og batterier henger gjerne sammen med ytelsesevnen og desto sterkere hodelykt du skal ha, desto mer batterier trenger den. Mye av vekten skyldes også at rimelige alternativer gjerne er produsert i plastikk, mens de sterkere hodelyktene er laget i aluminium eller herdet plastikk for å beskytte ykten bedre. Dersom du ikke har behov for alle de avanserte funksjonalitetene til en premium hodelykt kan det være lurt å velge en lettere lykt som er mer komfortable å ha på seg.
Vektfordeling på de ulike lyktene vil også ha stor betydning for hvor komfortabel de er å ha på seg. Eksempelvis vil du oppnå en jevnere fordeling når batteripakken befinner seg på baksiden. En tyngre hodelykt med dårlig vektfordeling vil raskt begynne å hoppe når du er i bevegelse og bli en plagsom irritasjon underveis i turen.
Hodebånd og komfort
Når vi nå har snakket om både batterier og vekt er det viktig å ta med hodebånd og komfort. Du skal trossalt bære hodelykten på hodet og derfor er det viktig med et hodebånd som gir god komfort underveis på turen. Her finnes det tradisjonelt to ulike varianter av hodebånd. Den første er enklere og består av et enkelt hodebånd som går rundt hodet ditt, mens den mer avanserte består av et to-strops system der den ene går rundt hodet og den andre støtter ved å gå over hodet. To-strops systemet er gjerne mer benyttet på avanserte hodelykter som gjerne veier mer og har behov for en bedre vektfordeling for å ikke bli ukomfortable. De aller fleste alminlige hodelykter vil imidlertid ha et enkelt hodebånd som gjør den enkel å ta av og på. De aller fleste som aktivt bruker hodelykter foretrekker det enkle hodebåndet da disse oftere lar seg tilpasse ulikt utstyr og gir en bedre komfort.
Vanntett og holdbarhet
Skal du aktivt oppholde deg ute i alle typer vær og forhold er det viktig å ta høyde for at du har en hodelykt som tåler en støyt. Derfor bør du vurdere hvilken grad av vanntetthet og IPX standard hodelykten din oppfyller. Dette vil bidra til å forhindre at du begir deg ut i krevende omgivelser og hodelykten svikter fordi det trenger vann inn i lykten. Noen rimeligere alternativer på markedet tilbyr liten eller ingen beskyttelse mot vann og du bør derfor søke ly så snart det begynner å regne.
Har du derimot til hensikt å ferdes i alle forhold er det viktig at du har en hodelykt som scorer høyt på IPX standarden. Desto høyere på IPX standarden hodelykten din måler, desto mer beskyttet mot vær og elementer er den. IPX8 er det høyeste standarden på målingen og vår favoritt FENIX HM65R oppnår full score med nettopp IPX8 beskyttelse mot elementene. Dette betyr i praksis at hodelykten vil fortsette å fungere selv om den har vært under vann i opptil 30 minutter. Nesten alle hodelyktene som er tatt med i vår samletest har oppnådd minimum IPX4 som betyr at de skal håndtere både regn og snø på en effektiv måte.
Her er det store variasjoner på kvaliteten hos ulike produsenter og du bør derfor alltid forsikre deg om at du kjøper elektronikk som oppnår en høy score på IPX standarden dersom du har til hensikt å bruke det utendørs. Den vanligste årsaken til at elektronikk svikter er at det kommer vann inn i mekanismen. Dette forhindrer du vet å ta forhåndsregler og sikre at utstyret ditt er vann- og støvtett.
Prestasjon i kaldt vær
Når vi skal teste elektronikk for utendørs bruk i Norge er det viktig å ta høyde for hvordan de håndterer bruk i kjølige omgivelser. Ikke fordi vi mistenker at du kommer til å legge hodelykten i kjøleskapet, men fordi klimaet i Norge gjerne byr på krevende forhold for elektronikk på høst og vinter halvåret. Det kan gjerne være krevende å holde batterier varme når det blir kaldt ute og dette resulterer gjerne i at de mister effekt eller i verstefall kortslutter.
Dersom du skal begi deg ut i kjølige omgivelser med en hodelykt vil det derfor være lurt å gjøre de nødvendige forberedelsene. Et lurt tips vi har er å vurdere hvilken type batteri du har i hodelykten din. Vanlige Alkaline batterier er gjerne det rimeligste alternativet, men det er også disse som først svikter i kjølig temperatur. Derfor anbefaler vi gjerne at man oppgraderer til Lithium batterier eller oppladbare NiMH batterier når du skal bruke hodelykten i lave temperaturer. Dette vil bidra til å øke batteritiden og sikre at den fungerer som tiltenkt.
Utover dette kan det være lurt å forsøke å verne hodelykten mot kulda etter beste evne. Spesielt når den ikke er i bruk vil det være hensiktsmessig å oppbevare den i en innerlomme som sørger for at den ikke blir utsatt for kulde. Noen hodelykter har også et avtagbart batteri som gjør at du kan ta batteriet av hodelykten og oppbevare det på et varmere sted (slik som en lomme).
Noen lure tips for å holde hodelykten din varm gjennom vinteren kan være å oppbevare den i en ullsokk når du ikke bruker den, samt ha den liggende inne i soveposen din om natten dersom det ikke er varme i teltet. Dette vil bidra til å forlenge batteritiden betraktelig og sørge for at du har en hodelykt som skrur seg på igjen dagen etter.
Hodelykter for løping
Dersom du har forsøkt å løpe med en hodelykt tidligere vet du hvor irriterende det kan være om hodelykten ikke sitter skikkelig. Den vil begynne å hoppe rundt og raskt bli et forstyrrende element som ødelegger treningsøkten din. Da vet du også at en god hodelykt som er spesielt utviklet for løping er verdt sin vekt i gull. I vårt tilfelle falt valget på BioLite 330 som er en enkel, men effektiv hodelykt spesielt utviklet for å sitte tett inntil hodet og dermed avgi minimalt med bevegelse. I tillegg er den utviklet etter hensikt og har et svært kompakt og strømlinjeformet design.
Mange hodelykter for løping har også en rekke ekstra funksjonaliteter som rødt lys, strobelys og flombelysning om du skulle ønske det. Imidlertid er ikke vår favoritt for løping egentlig utviklet for dette formålet. Den er derimot utviklet for å ha et slankt design for krevende aktiviteter og bevegelse, og dette gjør den utmerket til nettopp løping etter vår mening. Vi valgte også å gå for en mer allsidig hodelykt enn mange av de som er spesielt utviklet for løping, nettopp fordi disse ofte mangler en rekke funksjonaliteter som kan være kjekt å ha. Her kommer blant annet batteritid og SOS funksjon inn som noe mange glemmer at det kan være lurt å ha, spesielt om du løper rundt i skogen alene på høst og vinter halvåret.
Populære produsenter av hodelykter
Når du skal velge en god hodelykt kan det ofte være lurt å sikte seg inn på et produkt fra en anerkjent produsent. Flere selskaper som har spesialisert seg på nettopp utendørs elektronikk har omfattende forskning og historikk som har gjort at de kan tilspisse utviklingen av sine produkter langt bedre enn mer generelle merker. Spesielt om du skal ut å ferdes i krevende omgivelser vil det være viktig å ha en hodelykt som holder godt og som ikke svikter underveis.
I dette avsnittet har vi derfor tatt en nærmere titt på noen av de mest anerkjente produsentene av hodelykter. Hensikten er at du skal få et bedre overblikk over hvilke merker det kan være lurt å se etter når du skal velge din neste hodelykt.
Fenix
FENIX Limited er selskapet som står bak noen av de mest populære hodelyktene i verden. Selskapet som ble stiftet i 2001 og holder til i Kina har siden etableringen raskt blitt det foretrukne merket for en rekke eventyrere på grunn av høy kvalitet og uslåelig prestasjon. Fenix leveer blant annet lys til en rekke aktører innen utendørs, militær politi, sikkerhet og industrielle partnere i Kina og resten av verden.
Petzl
Petzl er et fransk firma som helt siden 1968 har produsert utstyr for friluftsentusiaster. Deres primære produksjon omfatter klatreutstyr, hodelykter og redningsutstyr for krevende terreng. Selskapet var blant annet en av de første til å implementere LED teknologi i sine hodelykter og hadde de første LED lyktene på markedet allerede i 2000.
Andre produsenter
Det finnes en rekke andre utmerkede produsenter av hodelykter, men disse to er selskaper som over en lengre periode har utmerket seg positivt når det gjelder produksjon av utstyr med høy kvalitet for utendørs bruk. Spesielt de krevende forholdene i vinter Norge har gjort at mye elektronikk som fungerer utmerket andre steder, rett og slett svikter her i landet. Dette gjelder ofte en del amerikanske og asiastiske produsenter som til tross for at de er utviklet for å tåle krevende forhold, rett og slett ikke håndterer kulden på en tilfredsstillende måte. Dette har gjort at vi primært har tatt utgangspunkt i nettop Fenix og Petzl i vår samletest, samt hentet inn BioLite og NITECORE til de formålene der disse hodelyktene var best egnet.
Oppsummering
Når det kommer til valg av hodelykt er det en rekke vilkår og betingelser som bør vurderer før du går til innkjøp. Det finnes nemlig en rekke ulike varianter på markedet, men kvalitet og funksjonalitet kan varriere kraftig på de ulike lyktene. Vi anbefaler derfor at du tenker deg nøye om angående hvilken hensikt hodelykten skal ha, samt hvordan omgivelser du skal bruke den i. Dette vil gjøre det enklere å snevre inn utvalget ved hjelp av funksjonalitet og kvalitet til å inngå de mest aktuelle hodelyktene for deg.
I vår samletest har vi gått nærmere inn på en rekke ulike hodelykter som alle er godt egnet til sine tiltenkte formål. Vi har også sett nærmere på hva du trenger å vite om hodelykter, samt hvordan du finner frem til de beste lyktene på markedet. Til slutt så vi nærmere på de to merkende som er ledende innen hodelykter og som har produsert noen av de meste lyktene i denne testen, inkludert våre favoritter.