Hodelykt Test: Disse 5 er årets vinnere (2020)

Etter å ha løpt, gått på ski og lange turer i mørke terreng var det den vanntette og støtsikre Fenix HM65R kom ut som den klare vinneren i denne hodelykt testen. Lykten er lett i vekt, har en praktisk batteriløsning som kan lades via USB, og har en batterilevetid på opptil utrolige 300 timer. Hodelykten er, med sine 1400 Lumen, også best i klassen på lysstyrke. Alt i alt er dette den beste, mest brukervennlige og allsidige lykten blant produktene vi sammenlignet i denne testen.

Bilde
Produkt
Produkt Detaljer
#1 Test Vinner

Fenix HM65R

Fenix HM65R
Fenix HM65R er en klar test vinner. Utstyrt med 1400 lumen og en batteritid på 300 timer har du en hodelykt som lyser opp veiene og stiene for deg i uker fremover uten å måtte lade den.
#1 Test Vinner

Fenix HM65R

Fenix HM65R er en klar test vinner. Utstyrt med 1400 lumen og en batteritid på 300 timer har du en hodelykt som lyser opp veiene og stiene for deg i uker fremover uten å måtte lade den.

Mest for pengene

Nextorch Mystar

Nextorch Mystar
Nextorch er noe svakere en Fenix, men den koster også mindre. Den er utstyrt med AA batterier som kan enkelt byttes ut på lengre turer. Den lyser opp godt og er godt egnet for deg som ønsker en lett og praktisk hodelykt for å ta med seg på tur.

Mest for pengene

Nextorch Mystar

Nextorch er noe svakere en Fenix, men den koster også mindre. Den er utstyrt med AA batterier som kan enkelt byttes ut på lengre turer. Den lyser opp godt og er godt egnet for deg som ønsker en lett og praktisk hodelykt for å ta med seg på tur.

Best til løping

PETZL MYO RXP

PETZL MYO RXP
Hvis du er ofte på løpetur er PETZL vår anbefalte hodelykt. Den er lett, vanntett, kraftig og gir en god vektfordeling på hodet.

Best til løping

PETZL MYO RXP

Hvis du er ofte på løpetur er PETZL vår anbefalte hodelykt. Den er lett, vanntett, kraftig og gir en god vektfordeling på hodet.

Billigst

Härkila Basic

Härkila Basic
Härkila Basic er en kompakt og kraftig lommelykt som kan lyst opp til 300 meter. Du har 3 forskjellige lys styrker fra 100-600 lumen. Batteritiden er 10 timer, men AA batteriene kan enkelt byttes ut.

Billigst

Härkila Basic

Härkila Basic er en kompakt og kraftig lommelykt som kan lyst opp til 300 meter. Du har 3 forskjellige lys styrker fra 100-600 lumen. Batteritiden er 10 timer, men AA batteriene kan enkelt byttes ut.

1. Fenix HM65R – Den klare vinneren

 

SJEKK PRISEN →

I denne hodelykt testen fant vi ingen som kunne slå Fenix HM65R. Dette er en lett og slitesterk lykt som er både støtsikker og vannsikker. Vi er særlig imponerte over at lykten, som er laget av Magnesium, bare veier den 97 gram uten batterier. Dette er blant det letteste vi har sett, og langt under hva vi har sett for andre lykter med lavere lysstyrke.

Den kraftige hodelykten har innstillinger for flomlys og spotlys. På flomlys-innstillingen kan man velge mellom tre forskjellige nivåer, mens man på spotlys-innstillingen kan velge mellom fire nivåer. Man oppnår den høyeste lysstyrken på hele 1400 Lumen, som rekker rundt 163 meter, ved å bruke både spotlys og flomlys på en gang.

Batteritiden på de inkluderte batteriene til Fenix HM65R kan vare opptil hele 300 timer, og lykten lades enkelt og greit via USB porten.

Fenix HM65R er noe av det beste vi har sett for variert bruk, og passer veldig godt til utfordrende aktiviteter slik som for eksempel skiturer, fjellklatring eller løping.


2. Nextorch Mystar – Mest hodelykt for pengene

SJEKK PRISEN →

For de som er ute etter en bra deal som ikke svir i lommeboken er Nextorch Mystar desidert den hodelykten som gir deg mest igjen for pengene. Denne hodelykten trenger ikke lades, men bruker heller tre AA batterier som lett kan byttes for å ha uavbrutt lys dersom man er ute på langtur og ikke har tilgang til strøm for lading. Man trenger heller ikke ha med seg så mange batterier ettersom batteriene varer i opptil 80 timer på den laveste lysstyrken.

Nextorch Mystar er utstyrt med CREE® XP-L V5 LED som kan oppnå en lysstyrke på opptil 450 Lumen, men lykten kan også brukes med lysstyrker på 220 eller 40 Lumen og med den patenterte “Fresnel Lens Fokus” teknologien har man 360 graders fokusjustering. Dette betyr i praksis at man enkelt kan justere mellom en fokusert lysstråle og flomlys ved å skru til høyre eller venstre. Lykten har en rekkevidde på imponerende 200 meter.

Hodebåndet på denne lykten sørger for en jevn og komfortabel vektfordeling, og den er støtsikker opp til en meter. Den er også værbestandig. Dette gjør denne lykten til et bra valg for langturer i villmarken eller lange skift innen industri.


3. Härkila Basic hodelykt – Billig og bra

SJEKK PRISEN →

Dersom man er ute etter noe billig som gjør jobben bra er Härkila Basic hodelykt et av våre favorittvalg i denne hodelykt testen. Denne lykten, som blant annet er populær blant redningspersonell og jegere, har lett synlige oransje elastiske reimer med refleks som gjør at man viser godt igjen i terrenget. Lykten er utstyrt med T-6 LED, og har tre forskjellige styrkevalg på henholdsvis 100, 300 og 600 Lumen som gir lykten en effektiv rekkevidde på opptil 300 meter.

Lykten bruker fire AA-batterier som må kjøpes separat og gir en levetid på opptil 10 timer. Med sine 150 gram uten batterier er lykten litt tyngre enn de fleste av de andre lyktene vi vurderte i denne hodelykt testen, men den har også en veldig imponerende rekkevidde og styrke som så langt har imponert mange hodelykt brukere.


4. PETZL MYO RXP – Beste hodelykt for løping

SJEKK PRISEN →

Hodelykten PETZL MYO RXP har kanskje det vanskeligste navnet av hodelyktene vi testet, men dersom man ser bort fra dette har denne hodelykten mye bra å skilte med. Dette er den hodelykten vi anbefaler som den beste for de som er ute etter en hodelykt for løping, tur eller endre former for utholdenhetstrening eller friluftsliv.

Lykten er lett, men samtidig kraftig, og har en overlegen vektfordeling på hodet i forhold til mange andre hodelykter i markedet, som gjør at man knapt merker at man har hodelykten på når man er ute og trener. Lykten er også IP X4 værbestandig, med CE sertifisering, så man har ingen unnskyldning for å utsette joggeturen med denne lykten når det regner.

Lyktens tre AA batterier gir en kraftig multistråle som kan justeres mellom bred og fokusert lysstråle med styrker på mellom 20 og 370 Lumen.


Hvem er hodelykter for?

Før i tiden var kanskje hodelykter assosiert med gruvearbeidere og andre som trengte å holde hendene fri når de jobbet i mørket. Den gangen snakket man om store og tunge beist som var lite praktiske for mange av dagens bruksområder for hodelykter. Bruken av hodelykter forandret seg drastisk i takt med den teknologiske utviklingen av lyspærer, batterier og andre komponenter. Man finner nå hodelykter som er veldig små og praktiske, og som derfor passer ypperlig til en mengde formål.

Dagens hodelykter er vanlige blant barn, eller voksne som liker å ta seg en joggetur utpå kvelden, eller som tar seg en tur med hunden og trenger hendene fri. Hodelykter er også perfekte for fritidsfiskere som trenger frie hender for å trekke garn og lignende. På vinterhalvåret er hodelykter også populære blant skiløpere.


Hva vi legger vekt på i hodelykt testene våre

Vil man forsikre seg om å få den beste hodelykten for pengene er det en del man bør ta i betraktning. Her går vi gjennom de viktigste punktene slik at det blir lettere for deg å velge.

Hvor sterkt lyset er

Hvor sterkt lyset er og hvor god kvaliteten fra en lyskilde er av pleier man å måle i Lumen. Du vil få det klareste lyset fra en hodelykt med høyere lumen-verdier, men dette betyr ikke nødvendigvis at du bør velge lykten med den høyeste lumen verdien. Det har seg nemlig slik at lumen verdiene henger sammen med strømforbruket til hodelykten. Man vil derfor ofte se at en lykt med veldig høye lumen-verdier også vil tømme batteriet veldig fort. Som en generell regel vil man ikke trenge mer enn 300 lumens i en hodelykt. Mindre enn 100 lumens vil vanligvis ikke gi nok lys.

Hvordan lyset fordeles fra hodelykten

Hodelykter er designet for å hjelpe på vanlig gangsyn, så de fleste vil nødvendigvis ikke benytte dem for å lyse opp ting på avstand, men det finnes her selvfølgelig, unntak slik som for eksempel redningspersonell. Det er derfor viktig å finne en god balanse mellom rekkevidden og spredningen av lyset fra hodelykten.

Dersom lyset er for konsentrert vil man ha for lite utsikt mot sidene for å hjelpe sidesynet. På den annen side dersom lyset er distribuert for vidt kan dette gå ut over hvor langt frem lyset rekker. Om lyset har en for kort rekkevidde kan dette gjøre det vanskelig å se langt nok frem når man er ute og løper, eller dersom man er ute og leter etter noen. De beste hodelyktene er de som har en jevn og vid nok spredning av lyset til å hjelpe sidesynet, mens de fortsatt lyser opp veien langt nok forover for de som løper, og mange av de beste hodelyktene har også innstillinger for lengre rekkevidde når man trenger det.

Batterienes levetid og kapasitet

Dersom man må huske å lade hodelykten hver gang før man bruker den kan hodelykten fort bli mer frustrerende enn hjelpsom. En av de viktigste punktene å sjekke når man tester hodelykter er derfor hvor godt batteriet er. Da snakker man som regel om hvor stor kapasitet batteriet har, i tillegg til å sjekke hvor mange timer med lys man kan få ut av hodelykten med batteriet. Levetiden på batteriet tester man ved rett og slett å skru på de forskjellige hodelyktene man tester for dermed å se hvilke lykter som holder ut lengst.

Det finnes for tiden mange produsenter av batterier som leverer veldig varierende kvalitet. Vi sjekker derfor alltid at batteriene som er brukt i en hodelykt kommer fra en velrenommert produsent uten etiske problemer i verdikjeden. I de tilfellene der hodelyktene bruker vanlige batterier forsikrer vi at alle hodelyktene er testet med batterier fra samme produsent.

Vekt

Vekt er et særdeles viktig punkt når man vurderer hodelykter. Dette gjelder særlig for de som bruker lykten for utholdenhetssport. Det kan være plagsomt nok å gå rundt med noe tungt hengende på hodet, men dersom man løper kan der være nærmest uutholdelig å ha på seg en tung hodelykt i lengden. En tung hodelykt gjør det også utfordrende å få den festet skikkelig, og det gjør vektfordelingen av hodelykten vanskeligere.

Lyspærer og typer lys

Lyspæren er naturligvis den viktigste delen av en hodelykt. Når vi sjekker lyspærer passer vi på å finne ut om lyspæren kommer fra en produsent med god erfaring og godt rykte når det gjelder produksjon av lyspærer. Vi tar også i betraktning levetiden på lyspæren, og hva som eventuelt skjer når lyspæren slutter å virke. Kan pæren for eksempel lett byttes ut? Eller er levetiden på hodelykten ett og det samme som levetiden til hodelykten.

De fleste hodelyktene i dag vil bruke LED lyspærer. Noen av disse kommer med valg for blått og rødt lys. Disse variasjonene kan være mer nyttige enn man kanskje skulle tro. Rødt lys betyr for eksempel at man kan lyse opp veien uten å ødelegge ditt eller andre sitt nattsyn. Blått lys kan man også ha god nytte av mange steder i Norge ettersom denne typen lys gir deg bedre sikt i tåken.

Brukervennlighet

De aller fleste som kjøper seg hodelykt er naturligvis i hovedsak interessert i en ting, nemlig å kunne se hvor de går når det er mørkt. Dersom man har en hodelykt med mange knapper og funksjoner kan dette i utgangspunktet se imponerende ut, men samtidig kan for mange valg også redusere brukervennligheten. Vi mener at en hodelykt bør være en enkel og intuitiv greie som en gjennomsnittlig oppegående person bør kunne finne ut av uten for mye tukling eller å måtte bla gjennom en bruksanvisning. Husk at hodelykter i mange tilfeller også er brukt av barn som ikke nødvendigvis er så flinke til å lese enda, eller eldre med sviktende syn.

Leave a comment