Kikkert Test: 6 Beste Kikkertene for jakt og friluft (2023)

kikkert test

Med et enormt utvalg tilgjengelig kan det være vanskelig å vite hvilken kikkert som er best egnet for ditt formål. Derfor har vi samlet fem kikkerter som oppfyller de strengeste krav om presisjon og funksjonalitet. Målet var å finne frem til de mest allsidige kikkertene perfekt for aktive jegere og turentusiaster.

Når vi skulle finne frem til de fem beste alternativene var det viktig å velge kikkerter som passet godt til jakt og friluft, men som også kan fungere utmerket til en rekke andre formål. Vi har derfor valgt å fokusere på kikkerter med tilsvarende funksjonalitet og kvalitet, men som befinner seg i forskjellige prisklasser. På denne måten har vi sikret oss et utvalg for alle typer formål, men også i alle prissegmenter slik at alle kan finne en effektiv kikkert test til sin bruk.

For å komme frem til de beste kandidatene har vi tatt utgangspunkt i tilgjengelig informasjon på nett, tidligere best i test artikler og informasjon fra produsenter. Med dette grunnlaget har vi klart å redusere listen til det vi mener er de fem beste alternativene for deg som krever høy presisjon og robust utstyr.

Vi vet hvor viktig en pålitelig kikkert er når man beveger seg utendørs eller er på jakt, og vi har derfor satt strenge krav til kvalitet og verifisert det vi har funnet av informasjon for å sikre et best mulig resultat.

Vår testvinner Tasco Essentials 10×50 er en kompakt håndkikkert med høy presisjon. Kikkerten er utstyrt med et robust gummiert grep, justerbare øyemuslinger for komfort og et lett tilgjengelig fokuseringshjul. Dette gjør at du enkelt kan benytte kikkerten både med og uten briller, samt oppnå fokus raskt selv på lange avstander.

Rogue tåler en trøkk og er 100% vanntett slik at den kan benyttes uansett vær og omgivelser. Det ergonomiske designet sørger for at kikkerten sitter godt i håndflaten, men også at den er behagelig mot ansiktet. Enkle tilpasninger av øyemuslingene sørger for optimalt synsfelt og raskt fokus selv på lengre avstander.

VÅRE favoritter

 • Vidvinkel
 • Tilpasset brillebruk
 • Swarovski optikk
SJEKK PRISEN →
 • 10x Forstørrelse
 • BK7 Prisme
 • Avansert optikk
SJEKK PRISEN →
 • Lett og kompakt
 • Klare bilder
 • Solid
SJEKK PRISEN →

Kikkert test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Tasco Essentials 10x50
TASCO Essentials er en håndholdt kikkert perfekt for tøffe omgivelser. Her får du en kikkert i et robust og vannresistent design, 10x forstørrelse, justerbare øyemuslinger og BK7 Prismer. Dermed har den alle essensielle funksjoner en ivrig jeger trenger til en svært overkommelig pris.
SJEKK PRISEN →
Swarovski EL 10x42 W B
Dette er tredje generasjon EL kikkert fra Swarovski. WB betyr at den kommer med vidvinkel og er tilpasset brillebrukere. Blant oppgraderingene finner du for eksempel ny gummiarmering, nytt tilbehør og patentert festeanordninger for frontdeksel og nakkereim. Resultatet er en behagelig kikkert med 10x forstørrelse og et synsfelt større enn 60°.
SJEKK PRISEN →
Silva Scenic 8
Den har klare greie bilder, er enkel å bruke og er lett og kompakt. Det er rett og slett en kikkert som gjør akkurat det den skal, ikke noe mere, og ikke noe mindre.
SJEKK PRISEN →
Leupold BX-1 Rogue 8x25mm
Leupold BX-1 Rogue er en kompakt håndkikkert med god optikk. Med gummiert grep, justerbare øyemuslinger og lett tilgjengelig fokuseringshjul kan kikkerten enkelt brukes både med og uten briller. På 1000 meter avstand gir den et synsfelt på 102 m i bredde og kommer i et 100% vanntett design.
SJEKK PRISEN →
Leupold BX-1 Rogue 10x25mm
Er du på jakt etter høy ytelse og funksjonalitet uten den stive prisen er Leupold BX-1 et utmerket alternativ. Her får du en kikkert med avansert teknologi fra Leupold, i et kompakt og rimelig design. Kikkerten er vanntett, duggfri, ergonomisk designet og tåler en trøkk. Den fungerer derfor utmerket for deg som har lite plass, men ønsker en kikkert med høy ytelse.
SJEKK PRISEN →
Zeiss Conquest HD 10x42
Zeiss Conquest er en kikkert av høy kvalitet med allsidig bruksområder. Den innovative teknologien og et lettvekt design gjør at den fungerer like godt til jakt som generelle formål i naturen. Høy lysgjennomtrengning gjør at den fungerer like godt i skumring og tussmørke som den gjør gjennom dagen. Kikkerten har et detaljert bilde selv på lange avstander.
SJEKK PRISEN →

1. Tasco Essentials 10×50 Testvinner

Tasco Essentials 10X50

Les mer →

TASCO er kjent for å produsere kostnadseffektivt utstyr med høy funksjonalitet og deres essentials serie byr på nettopp det. Her får du en håndholdt kikkert med avansert optikk og et robust design som passer til alle typer budsjett. Det værbestandige designet sørger for et bredt bruksområde og kikkerten fungerer utmerket både i sol og regn.

Til tross for sine lave pris tilbyr TASCO Essentials 10x forstørrelse, fullt belagte linser og justerbare øyemuslinger for optimal passform. Ved hjelp av BK7 prismer oppfyller kikkerten alle krav til en allsidig kikkert.

Med høy forstørrelse er denne kikkerten spesielt godt egnet for deg som jakter over store områder og har behov for å identifisere vilt på lange avstander. Muligheten til å justere øyemuslingene gjør at du kan bruke kikkerten både med og uten briller.

Denne kikkerten er utmerket for nye jegere, eller for deg som jakter under harde omgivelser. TASCO har produsert en kikkert av høy kvalitet med god ytelse uten at det koster like mye som en topplinje kikkert gjør. Til tross for dette får du avansert optikk, god forstørrelse og ikke minst et design som yter godt under press. Konklusjonen er dermed at budsjettløsning fra TASCO absolutt holder mål og kan benyttes til aktiv jakt når sesongen nærmer seg.

Oppsummert

 • 10x Forstørrelse
 • BK7 Prisme
 • Avansert optikk

Les mer →


2. Swarovski EL 10×42 W BPremium

Swarovski El 10x42 W B

SJEKK PRISEN →

Tredje generasjon EL kikkert fra Swarovski har gjennomgått en rekke oppgraderinger og introduserer blant annet nye festeanordninger for frontdeksel og nakkereim, en rekke nytt tilbehør og ny gummiarmering. Når det gjelder optikk viderefører WB modellen den klasseledende optikken fra forgjengerne i serien. Resultatet er en utmerket kikkert som gir skarpt bilde helt ut i randsonen av synsfeltet.

WB forkortelsen til EL serien står for Weidvinkel (vidvinkel) og Brillenträger (brillebruker). Serien er nemlig en favoritt blant brillebrukere takket være det vide synsfeltet og øyemuslinger spesielt tilpasset brillebrukere. Optikken har en forstørrelse på 10x og et synsfelt på hele 60 grader. Den høye lysgjennomtrengningen på 90% sørger for at kikkerten har høy bildekvalitet selv ved skumring eller tussmørke.

EL serien til Swarovski er spesielt godt egnet for aktive jegere som benytter seg av briller. Den tilpasningsdyktige optikken fungerer utmerket selv på lange avstander og gir et svært bredt synsfelt. Samtidig er designet støtsikkert og sitter godt i håndflaten. Dette kombinert med et lett tilgjengelig justeringshjul gjør at kikkerten er enkel i bruk.

Oppsummert

 • Vidvinkel
 • Tilpasset brillebruk
 • Swarovski optikk

Les mer →


3. Silva Scenic 8 kikkert – Billig Og Bra Kikkert

Silva Scenic 8

SJEKK PRISEN →

En kikkert for deg som ønsker noe enkelt

En kikkert kan være mye. Noen vil ha best kikkert med klarest mulig bilde for jakt og fugletitting, andre vil ha noe enkelt en kan ha med seg på tur, ha liggende på hytta, eller planlegge ruta med. Dette er en slik kikkert.
Silva Scenic 8 er en kikkert som igjen, gir deg mye for pengene. Den har klare greie bilder, er enkel å bruke og er lett og kompakt. Det er rett og slett en kikkert som gjør akkurat det den skal, ikke noe mere, og ikke noe mindre.

Fortsatt så er det flere som har valgt å bruke Scenic 8 til mere utfordrende aktiviteter, den er for eksempel meget populær blandt fuglekikkere. Dette er sannsynligvis på grunn av at dens brede synsfelt på 114 meter, som viser seg å være svært praktisk når man ser etter raske bevegelser i naturen. Den har også ganske klare bilder, og optikkens presterer langt over kikkertens forventninger med tanke på pris.

Kompakt kikkert med klare bilder

Kikkerten er utrustet med et gummibelegg utenpå som sikrer deg godt grep under alle forhold, og beskyttelse mot fallskader og lignende. En merker virkelig hvor enkel kikkerten er å holde i med tanke på grep, dens lette vekt (285 gram) og kompakte størrelse.

Forstørrelsen på x8 gir deg synsfelt i underkant av 100 meter, det er definitivt ikke testens vinner på synsfelt, men her må igjen prisen taes i betraktning. Kikkertens bilder overrasker derimot. Her får du nokså klare bilder av det du ser på, så lenge det ikke er for langt unna. Kikkertens fokus er derimot ikke noe å skryte av, som noen ganger kan virke litt treig. Men alt i alt får du mye kikkert for pengene, som helt fint vill dekke et enkelt behov.

Med på kjøpet følger nakkestropp, bæreveske og en linseklut.

Oppsummert

 • Lett og kompakt
 • Klare bilder
 • Solid
 • God å holde i

Les mer →


4. Leupold BX-1 Rogue 10x25mmKompakt design

Leupold BX-1 Rogue 10x25mm

SJEKK PRISEN →

Dersom du ønsker deg en kikkert som har topp ytelse, men fortsatt føles som en kompakt kikkert er nye BX-1 McKenzie et utmerket alternativ. Her får du en Leupold kikkert av høy kvalitet i et nytt og mindre design. Resultatet er en kikkert med lang rekkevidde, vanntett design og ergonomisk passform. Blant de mer avanserte funksjonalitetene er den blant annet utstyrt med BAK 4 prismer og kan kobles på et Leupold tripod system.

Designet er bekledd med beskyttende gummiering, dette gir en robust opplevelse og et svært godt grep. Kikkerten sitter dermed godt i håndflaten selv ved bruk av hansker eller fuktighet. Utover dette benytter den seg av Leupold sitt ‘Multi Coated Lens System’ som forhindrer riper og skade på linsene.

BX-1 McKenzie er en utmerket kikkert for deg som ønsker Leupold sin anerkjente optikk uten å måtte investere i en premium kikkert. Her får du teknologien til Leupold sine anerkjente kikkerter i et langt mer kompakt og robust design.

Den passer derfor utmerket for deg som driver med aktiv jakt og beveger deg over lange distanser på kort tid. Mye takket være den lave egenvekten og kompakte designet er dette en kikkert som enkelt kan festes i vesten eller henge rundt halsen selv under bevegelse.

Oppsummert

 • BAK 4 Prisme
 • Vanntett
 • Robust design

Les mer →


5. Leupold BX-1 Rogue 8x25mm Compact PorroCompact

Leupold BX-1 Rogue 8x25mm

SJEKK PRISEN →

Leupold BX-1 Rogue er en håndkikkert av høy kvalitet og kompakt design. Leupold er kjent som en produsert av avansert optikk og har i denne kikkerten kombinert det med et robust støtsikkert design. Resultatet er en solid kikkert med høy funksjonalitet som kun veier 360 gram. Dette gjør at den fungerer utmerket til de aller fleste typer jakt, eller fugletitting og andre utendørsaktiviteter.

For å sikre optimal passform har Leupold utstyrt Rogue med justerbare øyemuslinger og et lett tilgjengelig fokuseringshjul. Dette gjør det enkelt å benytte kikkerten både med og uten briller. På 1000 meter hold oppnår kikkerten et synsfelt på 102m i bredde som gir god oversikt over landskapet rundt. I tillegg er designet 100% vanntett og tåler en trøkk.

Er du på jakt etter en allsidig kikkert av høy kvalitet er BX-1 Rogue fra Leupold et utmerket alternativ. Her får du en håndholdt kikkert fra Leupold som er enkel i bruk og kan tilpasses alle typer bruk. Det kompakte designet er 100% vanntett som gjør det mulig å bruke kikkerten selv under mer utfordrende værforhold.

Oppsummert

 • 100% Vanntett
 • Tilpasset brillebruk
 • Lav vekt

Les mer →


6. Zeiss Conquest HD 10×42Godt alternativ

Zeiss CONQUEST HD

SJEKK PRISEN →

Zeiss Conquest er en allsidig kikkert med premium optikk. Uansett om du ønsker å drive med aktiv jakt, fugletitting, studere naturliv eller navigere deg utendørs vil det innovative linsesystemet fungere utmerket. Kombinert med et design som er både lett i vekt og robust er dette en kikkert perfekt for alle utfordringer. Høy grad av lysgjennomtrengning sørger for å gi høy bildekvalitet selv ved skumring eller tussmørke.

For å holde selv under de tøffeste forutsetninger er Zeiss Conquest HD produsert i et robust og slitesterkt design. Dette sikrer godt grep i håndflaten og omfattende beskyttelse for HD optikken i kikkerten. Dermed slipper du bekymre deg for kikkerten, men kan heller fokusere på det du skal. Som en vidvinkel kikkert vil 10×42 gi deg bildekvalitet i øverste klasse selv ved lange avstander. Dette er takket være 8x forstørrelse og høy lysgjennomtrengning.

Er du på jakt etter en kikkert av høy kvalitet som passer til allsidig bruk vil Zeiss Conquest HD være et ypperlig valg. Her får du en kikkert som leverer høy bildekvalitet selv på lange avstander og har en forstørrelse på 8x. Alt dette er pakket inn i et robust og slitesterkt design som tåler alle typer vær og aktivitet.

Dermed slipper du en kikkert som begrenser deg. Zeiss er kjent for høy kvalitet til en overkommelig pris og kan derfor være et utmerket alternativ for deg som ønsker høy bildekvalitet uten å investere i kostbare premium alternativer.

Oppsummert

 • 8x forstørrelse
 • Zeiss HD optikk
 • Slitesterkt design

Les mer →


Spørsmål og svar

Kan man bruke kikkert med briller?

Ja, stadig flere avanserte kikkerter er spesielt tilpasset for brillebrukere. Dette fungerer ved at øyemuslingene kan tilpasses briller og dermed gjør det mulig å benytte kikkerten selv om man har på seg briller.

Hvor mye forstørrelse bør en kikkert ha?

Særlig til jakt er forstørrelse og bildekvalitet helt essensielt. En kikkert bør derfor ha minst 8x forstørrelse slik at den kan prestere godt selv på lange avstander. Dette gjør at du slipper benytte kikkertsikte for å identifisere mål på lange avstander og dermed unngå risikoen å peke rifla på andre jegere.

Hvilke synsfelt får en kikkert på lang avstand?

En kikkert med god optikk og vidvinkel kan gi et bredt, men fortsatt klart synsfelt på lang avstand. Spesielt serien til Swarovski EL WB er utmerket for deg som ønsker god utsikt og bredt synsfelt på jakt.

Er alle kikkerter vanntette?

Nei, men alle kandidatene i vår test er værbestandige og vanntette. Du bør fortsatt undersøke hver enkelt modell om de oppfyller kravene til din bruk. Skal du ferdes i områder med store værendringer vil duggfri optikk være nesten like viktig som vanntett kammer.

Hvordan velger jeg riktig kikkert?

Det er viktig at du velger kikkert basert på ønsket bruksområde. Et eksempel på dette vil være å velge en kikkert med høy bildekvalitet dersom du skal benytte den til jakt, eller en som har lang rekkevidde dersom du skal benytte den til fugletitting.

Kikkertguide

Kompakt Eller Stor Kikkert?

En kompakt kikkert vil være lettere å bære og praktisk å ha med å gjøre. En liten og kompakt kikkert er spesielt godt egnet for å ha med på lengre, utfordrende turer. Typiske modeller er ofte 8×25 eller 10×25. linsene på 25 millimeter er ikke spesielt lyssterke, og kompakte kikkerter vil derfor ikke være velegnet i mørke omgivelser.

En kikkert med full størrelse er ofte tyngre å bære, samt mer upraktisk å håndtere, men den vil igjen gi stødigere kikking og klarere og større synsfelt.

Hvordan Stille Kikkertens Fokus

 • Kikkerten må vris slik at du ser rett gjennom begge rørene.
 • Vri fokuskontrollen (hjulet i midten) til objektet et i fokus.
 • Lukk deretter ditt venstre øye, og juster med finjusteringen (hjulet ytterst på høyre rør).
 • Bruk deretter fokuskontrollen igjen, med begge øynene åpne.
 • Ser du på noe over lengre tid kan det lønne seg å bruke et stativ eller et anlegg for å holde kikkerten stabil. Dette hjelper spesielt om man spaner noe på lengre hold.
 • Om du setter deg ned kan du bruke albuene som støtte for å holde et stabilt sikte.

Hva Er Forskjellen På En Rimelig Og Dyr Kikkert?

Som med det meste så får man ofte et bedre produkt jo mer man betaler, men det er ikke alltid en trenger det. Skal man ha en helt enkel og grei kikkert holder det å investere noen hundrelapper. Men dyrere kikkerter har bedre materialkvalitet – det er ikke vanskeligere.

Kvalitetslinser med god overflatebehandling krever mye ressurser og tid å produsere. Da vil meget lite lys reflekteres fra kikkerten, og isteden strømme gjennom. Slike kikkerter fungerer derfor bedre i mørke omgivelser enn billigere kikkerter. Skal man derfor benytte kikkerten i skumringen eller i mørke, anbefales det rett og slett å investere i en kikkert med kvalitetslinser.

Noen kikkerter har linser som er vannavvisende – noe som er en fordel om en skal bruke kikkerten i bløte eller skitne omgivelser. Dette er også en kostbar prosess å gjøre for produsentene.

De dyrere kikkertene har også ofte hulrommene fylt med nitrogengass isteden for vanlig luft. Da vil det ikke dugge på innsiden av kikkerten, og kikkerten vil ikke være følsom for temperatursvingninger.

Er du i tvil om du trenger en kvalitetskikkert, eller om et rimerligere alternativ holder?

Skal kikkerten brukes i jakt, fugletitting eller på en lengre tur er det anbefalt med en kikkert som fungerer best mulig i skumring, og som fungerer praktisk i regnvær. Det er kvaliteter man ofte finner hos dyrere kikkerter.

Vedlikehold Av Kikkerten

Prøv helst å unngå berøring av linsene på kikkerten, har kikkerten linsecover bør de brukes så lenge kikkerten ikke er i bruk.
Det er selvsagt uungåelig at fingermerker og smuss skitner til linsene, bruk deretter linseklut og linserengjøringsvæske. NB! ikke bruk papir eller kjøkkensåpe til å vaske kikkerten.

2 kommentarer om “Kikkert Test: 6 Beste Kikkertene for jakt og friluft (2023)”

 1. Det er na litt over to ar siden jeg kjopte min forste kikkert, en Nikon Monarch 8 42 DCF etter en abefaling fra en hos Japan Photo i Fredrikstad. Omlag et ar senere kjopte jeg min andre kikkert, en Kowa SV 12 50, fordi behovet for mer forstorrelse enn hva en 8 42 kan gi meldte seg. Begge disse to kikkertene er normalglasskikkerter og kan derfor gi litt kromatisk abberasjon i hoykontrastoverganger. Derfor har jeg hatt veldig lyst pa en kikkert som er bedre optisk og ikke har dette problemet. Ikke misforsta, bade Nikon Monarch 8 42 DCF og Kowa SV 12 50 kikkertene fungerer utmerket! Begge disse to kikkertene er mye bedre enn mye annet rimelig shit man finner pa markedet. Man far selvfolgelig hva man betaler for.

  • Hei. Takk for din tilbakemelding.
   Her har du veldig rett, man får hva man betaler for. Dette gjelder virkelig på optikk.
   Farveblødning er en gjenganger i kikkerter med normalglass, spesielt i skillet mellom lyse og mørke farver på langt hold.
   Flere kikkerter i dag bruker nå en spesiell coating utenpå glassene som skal gjøre lysgjennomgangen optimal. Dette ser man blant annet på Blaser-kikkerten, den er listet som nummer 1. og Hawke-kikkerten listet som nummer 2.
   Disse kikkertene er utviklet for å minimere problemet du opplever i dag.

Legg igjen en kommentar