...

Kikkert Test: 7 Beste Kikkertene På Markedet i 2021

En god kikkert er i sitt rette element i hendene på en jeger, eller en som nyter å observere naturen. Kikkerten er også nyttig å ha med seg på turer i fjell og mark. Her en oversikt over kikkerter som hjelper deg å få nye flotte inntrykk av naturen.

Er du på utkikk etter en ny kikkert? Vi har brukt flere timer på testing og research i vår test av kikkerter, for å finne den kikkerten som best passer dine behov og ditt budsjett!

Kikkert Test: For Alle Bruksområder Og Budsjett

Vi har testet totalt 18 kikkerter i vår kikkert test for å gi deg en pekepinn i utvalget av kikkerter. Testen baseres på grunnlag av pris, forstørrelse, innstillinger, kvalitet og størrelse. Her er våre anbefalinger oppsummert:

1.Silva Scenic 8 kikkert – Anbefalt kjøp – Billig Og Bra Kikkert

Sjekk Prisen →

En kikkert for deg som ønsker noe enkelt

En kikkert kan være mye. Noen vil ha best kikkert med klarest mulig bilde for jakt og fugletitting, andre vil ha noe enkelt en kan ha med seg på tur, ha liggende på hytta, eller planlegge ruta med. Dette er en slik kikkert.
Silva Scenic 8 er en kikkert som igjen, gir deg mye for pengene. Den har klare greie bilder, er enkel å bruke og er lett og kompakt. Det er rett og slett en kikkert som gjør akkurat det den skal, ikke noe mere, og ikke noe mindre.

Fortsatt så er det flere som har valgt å bruke Scenic 8 til mere utfordrende aktiviteter, den er for eksempel meget populær blandt fuglekikkere. Dette er sannsynligvis på grunn av at dens brede synsfelt på 114 meter, som viser seg å være svært praktisk når man ser etter raske bevegelser i naturen. Den har også ganske klare bilder, og optikkens presterer langt over kikkertens forventninger med tanke på pris.

Kompakt kikkert med klare bilder

Kikkerten er utrustet med et gummibelegg utenpå som sikrer deg godt grep under alle forhold, og beskyttelse mot fallskader og lignende. En merker virkelig hvor enkel kikkerten er å holde i med tanke på grep, dens lette vekt (285 gram) og kompakte størrelse.

Forstørrelsen på x8 gir deg synsfelt i underkant av 100 meter, det er definitivt ikke testens vinner på synsfelt, men her må igjen prisen taes i betraktning. Kikkertens bilder overrasker derimot. Her får du nokså klare bilder av det du ser på, så lenge det ikke er for langt unna. Kikkertens fokus er derimot ikke noe å skryte av, som noen ganger kan virke litt treig. Men alt i alt får du mye kikkert for pengene, som helt fint vill dekke et enkelt behov.

Med på kjøpet følger nakkestropp, bæreveske og en linseklut.

Fordeler

 • Billig
 • Lett og kompakt
 • Klare bilder
 • Solid
 • God å holde i

Ulemper

 • Ikke nitrogenfylt
 • Kort synsfelt
 • Ikke så kjapp fokus

2. Blaser Håndkikkert – Beste Kikkerten På Markedet

kikkert

Sjekk Prisen →

Kikkert skreddersydd for jegeren, Hvis pris ikke er en faktor er det ingen tvil om at Blaser sin kikkert utkonkurrerer de fleste.

En nyskapende optisk beregning kombinert med de største linsene okularet tillater gir deg muligheten til å fokusere raskest mulig på det du ser etter. Dette gir deg en skarp og behagelig opplevelse i enhver situasjon du måtte bruke kikkerten. Her er virkelig Blaser dominerende, som spesialiserer seg på langdistanseoptikk for jakt.

Kikkerten fra Blaser er et godt hjelpemiddel både til den som skal jakte, og den som skal observere naturen. Kikkerten fokuserer på målet utrolig kjapt og problemfritt. I viktige øyeblikk, hvor sekundene teller, hjelper kikkerten deg å finne målet så fort som mulig. Den er også utviklet for å være en godt balansert og stabil kikkert – for å gjøre de gangene du blir sittende i timesvis på utkikk, enklere.

 Duggfri kikkert med intelligent beskyttelse

Skal kikkerten brukes i norsk natur er den nødt til å tåle vær og vind, her har Blaser kommet opp med en praktisk løsning: impregnerte linser. Kikkertens linser er impregnert med en coating som beskytter mot vann og smuss, og forenkler rengjøringen. For deg som skal bruke kikkerten, vil det si at du, uten problem, kan bruke kikkerten i regnvær uten å bli forstyrret av vanndråper på linsen. Linsene er praktiske å rengjøre, siden skitt og smuss ikke fester seg til linsen, her er det fortsatt viktig å være forsiktig med rengjøringen – se veiledning nedenfor.

Dugg på kikkertlinsen er også et problem som har irritert flere jegere, som man unngår med toppkikkerten fra Blaser. Siden kikkerten er duggfri og hulrommene er fylt med nitrogengass takler kikkerten temperaturendringer. For deg som skal bruke kikkerten vil det si at du får en duggfri opplevelse med skarpt fokus både i alle klima.

Kikkerten er lagd av hardt, solid og robust materiale som tåler å være med på både jakt og tur. Naturligvis er kikkerten vann- og støvtett.

Skarpe bilder og elegant design

Kikkertens elegante design er ikke bare lagd for å være vakker å se på, men også for å sitte godt i hånden. Skal du ofte opp og ned med kikkerten, eller skal du sitte med kikkerten lenge om gangen, er det viktig at kikkerten sitter godt i hånden og er enkel å håndtere.

Med kikkerten er du også sikret en nøytral fargegjengivelse, høy kontrast og oppløsning i dagslys og skumring – på langt og nært hold. For den som er avhengig av et skarpest og klarest bilde, er kikkerten optimal.

Fordeler

 • Topp kvalitet på bilder med kjapp fokus og høyt inntak av lys
 • Vann- og støvtett
 • Duggfri
 • Tilpasser seg temperaturen

Ulemper

 • Kostbar
 • Ikke så god å bruke med briller

3. Hawke Frontier ED – Mest Kikkert For Pengene

beste kikkert

Sjekk Prisen →

Toppkvalitet for en rimeligere pris

Kikkerten fra Hawke har kjapt fått omdømme som et av markedets beste kjøp, sannsynligvis siden den har alle viktige kvaliteter en jeger trenger, men stiller som et rimeligere alternativ.

Hawke Frontier ED blir ofte beskrevet som en kikkert som gir deg et klart og bredt synsfelt, er lett å håndtere, og som blir med deg i mange år. Den er nemlig bygd av samme glass som den berømte Sapphire-serien, en serie kjent for høy lysgjennomgang, utmerket fargespeiling og langt synsfelt. Kikkertens slitesterke kropp er bygd for å vare deg i flere år, og på flere turer – kikkerthuset er laget av et lett, men robust materie: magnesium.

Sterkt fokus og klar bildegjengivelse

Hawke Frontier ED yter optimalt når det kommer til optikk. ED-glasset eliminerer bildefeil og avvik, Det vil si at detaljer ikke forsvinner fra bildet. I bruk så vil man først og fremst merke at kikkerten har et klinkende klart bilde, og at kikkerten raskt fokuserer på både langt og nært hold.

Her får du opptil 10x zoom, som er ganske standard for kikkerter i dag. En av fordelene med glassene kikkerten bruker er det enorme opptaket av lys: Den fungerer ekstremt godt i skumring, men også når vær og forhold ødelegger sikten. Det gjør at kikkerten fungerer optimalt til bruk i Norsk natur, her blir det fort mørkt, og været er ikke alltid vår beste venn.

Robust og godt utstyrt

Magnesiumskallet gir kikkerten en hard følelse når den sitter i hånden din. Den er godt balansert, overraskende nokk litt tung, og litt kald om været er kjølig. Magnesiumskallet er der for en grunn; det er nemlig et veldig robust. Så med en robust kikkert som er vanntett, nitrogenfylt og duggfri er godt utrustet for all slags vær og forhold.

Med på kjøpet får man også med linseklut, linsebeskyttere, nakkestropp og bæreveske i ekte skinn.

Fordeler

 • Mye for pengene
 • Robust
 • Klart fokus med god zoom

Ulemper

 • Ikke så god å bruke med briller
 • Litt kald om været er kjølig

 

4. Steiner Nighthunter 8X30 LRF – Best Utstyrt Kikkert

kikkert test

Sjekk Prisen →

For den som tar jakt alvorlig

Steiner Nighthunter LRF er en godt utstyrt kikkert, med optikk og kvalitet i toppklasse. Til sammen skal dette gi deg best mulig grunnlag for jakt og observasjoner i naturen.

En av årsakene til at Steinerkikkerten har fått så mye oppmerksomhet er dens innebygde avstandsmåler, hvor du veldig enkelt måler avstanden til objektet du har i sikte. Avstandsmåleren bruker laser til å beskrive distansen til objektet du har i sikte, og er enormt presis. Ved målinger på 300 meter har den avvik på kun ± 1 meter.

Med et meget robust kikkerthus, store linser med kjapp fokus er man godt utstyrt om man skal ut på jakt eller for å observere naturen.

Enorm lysgjennomgang, kjapp fokus og klare bilder

Steiner skal virkelig få skryt for kikkertens optikk. Det er testens klare vinner på lysgjennomgang. Desto mere lys en kikkert tar inn, jo mørkere omgivelser kan kikkerten brukes i. Her er det ikke noe problem å bruke kikkerten i skumring eller tidlig natt, av alle kikkerter vi har testet presterer Steiner kikkerten best i mørke. I tillegg til kikkertens høye opptak av lys, har den også klare og tydelige bilder.

Med standard 1000 meter synsfelt, er man godt innenfor hva som forventes av en kikkert. Detaljene man opplever gjennom kikkerten er derimot noe å virkelig skryte av. Steiner bruker sin egen teknologi, High-Definitions-Optics, for å få klarest mulig bilder gjennom kikkerten. Ofte kan man merke i en kikkert at flere detaljer forsvinner litt når man forstørrer. Her opplever man faktisk at detaljene er godt bevart uansett om man forstørrer noe på kort eller lang distanse.

Kikkerten er også utrustet med løsninger for å få enklest mulig fokus, på best mulig måte. Igjen har Steiner brukt en selvutviklet metode, Sport-Auto-Focus. Denne fungerer slik at man slipper aktivt å justere kikkerten for å stille inn linsenes fokus, de stiller seg rett og slett inn automatisk på objektet du ser på. Slik kan du enkelt bytte mellom å se på lang og kort distanse, uten å selv justere dette manuelt.

Robust og tøft design

Kikkerten er utviklet for å kunne brukes i norske forhold. Her har du et hardt og solid kikkerthus, som tåler de fleste utfordringer. Kikkerten er rett og slett nødt til å være solid, siden den tar vare på både optikk og elektronikk.

Med både optikk og elektronikk i kikkerten kan den oppleves å være litt tung å holde i (795 gram), men det er kompensert for med å gjøre kikkerten god å holde i. Dette har de løst med å gi kikkerten godt grep og et tydelig håndtak. Dette gir deg igjen god kontroll og balanse over kikkerten. Linsene er impregnerte med nano-protecting-coat, som gjør de lettere å holde rene.

Til sammen resulterer dette i at du får en meget solid kikkert, godt egnet for krevende forhold.

Innebygd avstandsmåler

Kikkerten er unik i form av at den har en innebygd avstandsmåler. Med laser gir avstandsmåleren deg gode og presise resultater på avstanden til objektet du ser på. Avstanden oppdateres i sanntid, og reagerer kjapt på bevegelse. Ved å trykke på en knapp vil du kunne få avstanden vist synlig i bildefeltet. Der vil du kunne foreta kontinuerlige målinger av avstand.

Fordeler

 • God og skarp optikk
 • Kjapp fokus
 • Avstandsmåler
 • Vanntett
 • Robust

Ulemper

 • Tung
 • Kostbar

 


5. Silva Expert 8 kikkert – God Kompakt Kikkert

Sjekk Prisen →

Et enkelt og kompakt alternativ

Kikkerten er lagd med et formål om å være enkel å bruke til friluftsliv, sport, jakt og fugletitting. Og stiller her som et godt kompakt alternativ. En kikkert er snedig å ha, uansett om du jakter, eller ikke. Kikkerten kan nemlig være et nyttig verktøy om du er ute på tur – og planlegger ruten din, eller om du bare vil ha en i tilfelle du ser noe interessant. Kikkerten fra Silva gir deg tydelige bilder, og med et bredt synsfelt vil du også få god oversikt over dine omgivelser.

Vanntett og robust

Selv om Silva Expert 8 er en enkel kikkert, er den utstyrt med det nødvendige du trenger for å ferdes i norsk natur. Kikkerten er nitrogenfylt, robust og vanntett. Da vil du, uten problem, kunne bruke kikkerten i alle forhold du måtte møte på tur, og ha en fast og god turkamerat i mange år.

Enkel og god optikk

Kikkerten gir deg et synsfelt på 164 meter, som ikke er det lengste synsfeltet på en kikkert. Kikkerten har derimot en godt fungerende vidvinkellinse. Med vidvinkellinsen fanger du enkelt opp bevegelser, og du får kjapt oversikt over omgivelsene dine. Dette er meget praktisk om du planlegger ruten din, eller om du ser på noe med raske bevegelser.

Kikkertens fokus er forholdsvis meget enkel. Den kan oppleves litt treig om du bytter kjapt fra lang- til kortdistanse.

Ellers vil du få gode og nokså klare bilder med kikkerten.

Fordeler

 • Rimelig
 • Kompakt og lett
 • Enkel
 • Nitrogenfylt
 • Robust
 • Vanntett

Ulemper

 • Ikke så langt synsfelt
 • Ikke så kjapp fokus

6. Silva Pocket Scope – Morsom Og Praktisk

billig kikkert

Sjekk Prisen →

Snedig å ha, rett og slett

Med synsfelt på 147 meter, og vekt på 46 gram finnes det lite unnskyldninger for å ikke ha den med på tur. Silva Pocket Scope er en kikkert med kun et rør. Det vil si at man vil ikke få alt for mye til fokus, men den får plass i bukselommen, gir deg klare bilder, og en rekkevidde på 147 meter.

Den er robust, vanntett, og det er ikke mye som kan bli ødelagt på en slik kikkert.

Flere bruker slike alternativer som enten reservekikkert, eller som en følgesvenn på tur. Den vil selvsagt ikke prestere på nivå med de råeste, dyreste kikkertene. Men den skal ikke undervurderes heller.


7. Breitler Sport WP – En God Allrounder

Sjekk Prisen →

En kikkert du alltid kan stole på

En Allrounder er nødt til å være jevnt god på alle felt. Den må ha god forstørrelse, godt synsfelt, kjapp fokus, klare bilder og den må være robust, vanntett og enkel. Dette er kvaliteter du finner jevnt fordelt på Breitler Sport WP.

Kikkerten fra Breitler er rett og slett en veldig enkel kikkert. Den forstørrer bildet ditt, ikke noe mer og ikke noe mindre. Det kan ofte være en fordel om en vil ha en enkel kikkert som gjør jobben sin, og som gjør den bra. Siden kikkerten har alle kvalitetene man kan forvente fra en kikkert passer den godt til flere typer bruk. Både jakt, fugletitting og friluft.

Fordeler

 • God optikk
 • Solid og enkel
 • Passer med briller
 • Vanntett
 • Nitrogenfylt
 • Duggfri

Ulemper

 • Ikke det beste synsfeltet

Kikkertguide

Kompakt Eller Stor Kikkert?

En kompakt kikkert vil være lettere å bære og praktisk å ha med å gjøre. En liten og kompakt kikkert er spesielt godt egnet for å ha med på lengre, utfordrende turer. Typiske modeller er ofte 8×25 eller 10×25. linsene på 25 millimeter er ikke spesielt lyssterke, og kompakte kikkerter vil derfor ikke være velegnet i mørke omgivelser.

En kikkert med full størrelse er ofte tyngre å bære, samt mer upraktisk å håndtere, men den vil igjen gi stødigere kikking og klarere og større synsfelt.

Hvordan Stille Kikkertens Fokus

 • Kikkerten må vris slik at du ser rett gjennom begge rørene.
 • Vri fokuskontrollen (hjulet i midten) til objektet et i fokus.
 • Lukk deretter ditt venstre øye, og juster med finjusteringen (hjulet ytterst på høyre rør).
 • Bruk deretter fokuskontrollen igjen, med begge øynene åpne.
 • Ser du på noe over lengre tid kan det lønne seg å bruke et stativ eller et anlegg for å holde kikkerten stabil. Dette hjelper spesielt om man spaner noe på lengre hold.
 • Om du setter deg ned kan du bruke albuene som støtte for å holde et stabilt sikte.

Hva Er Forskjellen På En Rimelig Og Dyr Kikkert?

Som med det meste så får man ofte et bedre produkt jo mer man betaler, men det er ikke alltid en trenger det. Skal man ha en helt enkel og grei kikkert holder det å investere noen hundrelapper. Men dyrere kikkerter har bedre materialkvalitet – det er ikke vanskeligere.

Kvalitetslinser med god overflatebehandling krever mye ressurser og tid å produsere. Da vil meget lite lys reflekteres fra kikkerten, og isteden strømme gjennom. Slike kikkerter fungerer derfor bedre i mørke omgivelser enn billigere kikkerter. Skal man derfor benytte kikkerten i skumringen eller i mørke, anbefales det rett og slett å investere i en kikkert med kvalitetslinser.

Noen kikkerter har linser som er vannavvisende – noe som er en fordel om en skal bruke kikkerten i bløte eller skitne omgivelser. Dette er også en kostbar prosess å gjøre for produsentene.

De dyrere kikkertene har også ofte hulrommene fylt med nitrogengass isteden for vanlig luft. Da vil det ikke dugge på innsiden av kikkerten, og kikkerten vil ikke være følsom for temperatursvingninger.

Er du i tvil om du trenger en kvalitetskikkert, eller om et rimerligere alternativ holder?

Skal kikkerten brukes i jakt, fugletitting eller på en lengre tur er det anbefalt med en kikkert som fungerer best mulig i skumring, og som fungerer praktisk i regnvær. Det er kvaliteter man ofte finner hos dyrere kikkerter.

Vedlikehold Av Kikkerten

Prøv helst å unngå berøring av linsene på kikkerten, har kikkerten linsecover bør de brukes så lenge kikkerten ikke er i bruk.
Det er selvsagt uungåelig at fingermerker og smuss skitner til linsene, bruk deretter linseklut og linserengjøringsvæske. NB! ikke bruk papir eller kjøkkensåpe til å vaske kikkerten.

2 thoughts on “Kikkert Test: 7 Beste Kikkertene På Markedet i 2021”

 1. Det er na litt over to ar siden jeg kjopte min forste kikkert, en Nikon Monarch 8 42 DCF etter en abefaling fra en hos Japan Photo i Fredrikstad. Omlag et ar senere kjopte jeg min andre kikkert, en Kowa SV 12 50, fordi behovet for mer forstorrelse enn hva en 8 42 kan gi meldte seg. Begge disse to kikkertene er normalglasskikkerter og kan derfor gi litt kromatisk abberasjon i hoykontrastoverganger. Derfor har jeg hatt veldig lyst pa en kikkert som er bedre optisk og ikke har dette problemet. Ikke misforsta, bade Nikon Monarch 8 42 DCF og Kowa SV 12 50 kikkertene fungerer utmerket! Begge disse to kikkertene er mye bedre enn mye annet rimelig shit man finner pa markedet. Man far selvfolgelig hva man betaler for.

  • Hei. Takk for din tilbakemelding.
   Her har du veldig rett, man får hva man betaler for. Dette gjelder virkelig på optikk.
   Farveblødning er en gjenganger i kikkerter med normalglass, spesielt i skillet mellom lyse og mørke farver på langt hold.
   Flere kikkerter i dag bruker nå en spesiell coating utenpå glassene som skal gjøre lysgjennomgangen optimal. Dette ser man blant annet på Blaser-kikkerten, den er listet som nummer 1. og Hawke-kikkerten listet som nummer 2.
   Disse kikkertene er utviklet for å minimere problemet du opplever i dag.

Leave a comment