Kompass test: De mest populære i 2024!

kompass test

Et kompass er et instrument som viser himmelretningene og de er særlige gunstige på tur i skog og mark. Etter hvert som mobilteknologien har blitt stadig bedre har kompasset blitt et sjeldnere syn i de norske tursekker. Fordelen med et kompass kontra mobilen derimot, er at det ikke er avhengig av et fulladet batteri eller et mobilnettverk.

Et kompass er med andre ord et meget nyttig verktøy enhver burde ha i tursekken – men hvilket skal du velge? Det finnes nemlig en rekke modeller i ulike størrelser, og med ulike egenskaper og ikke minst i forskjellige prisklasser.

For å gi deg bedre oversikt over markedet har vi i denne artikkelen samlet de mest populære modellene i 2021. Basert på vår gjennomgang av pålitelige kilder og kundeanmeldelser kom vi frem til at Silva Compass Ranger er den beste. Dette er et prisvennlig og oversiktlig kompass med en rekke praktiske egenskaper. Leter du etter markedets billigste kompass? Da er Silva Pocket Compass den rette modellen for deg.

VÅRE favoritter

 • Linjalkompass
 • Veier 28 gram
 • Har ikke forstørrelsesglass eller selvlysende markering
SJEKK PRISEN →
 • Linjalkompass
 • Måleskala i cm
 • Selvlysende markering
SJEKK PRISEN →
 • Speilkompass
 • Forstørrelsesglass
 • Noe høyere pris
SJEKK PRISEN →

Kompass test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Silva Compass Ranger
Vår favoritt fordi det er utstyrt med alle nødvendige funksjoner, samtidig som det er både billig og oversiktlig. det er med andre ord, er bra kompass som passer til all slags bruk ,både orientering og enklere skogsvandring.
SJEKK PRISEN →
Silva Field
Dette prisvennlige kompasset imponerer med mye, men aller mest for sine enkle bruksområder. Det er enkelt å lese av og alt i alt meget pålitelig. Ikke rart at dette er en av de meste populære på markedet!
SJEKK PRISEN →
Silva Compass Expedition S
Skal du ha et speilkompass skreddersydd for orientering, er det ingen tvil om at dette er et godt valg. Det har nemlig en rekke unike egenskaper som både forstørrelsesglass og selvlysende markering.
SJEKK PRISEN →
Brunton Truarc 15 Mirror Global
Jakter du markedets fremste toppmodell er det dette kompasset du bør gå for. Ingen slår dette kompasset på kvalitet og det er særdeles godt egnet til krevende skogs- og fjellturer. prisen er kanskje høy, men det er likevel verdt pengene.
SJEKK PRISEN →
Silva Pocket Compass
Enten om du handler på budsjett, eller bare ønsker et lite og morsomt lommekompass er dette et godt valg. Som testen rimeligste er den det soleklart beste budsjettvalg, men det er ikke det eneste som imponerer.
SJEKK PRISEN →

1. Silva Compass Ranger — Best i test

Silva Compass Ranger

SJEKK PRISEN →

Silva Compass Ranger er et oversiktlig og praktisk kompass enhver vil ha god nytte av. Det er av typen linjalkompass som gjør den godt egnet til blant annet orientering, og egentlig alle slags skogsvandringer. Dessuten har det en rekke unike fordeler som forstørrelsesglass, måleskala i cm, og ikke minst selvlysende markeringer.

Dette er med andre ord et kompass som fungerer like godt til all slags bruk og som fint kan brukes selv på kveldstid. Ikke nok med det, takket være kompassets vekt på 33 gram og den kompakte størrelsen vil det fint få plass i bukse- eller jakkelommen.

Prisen er også god, og siden dette Silva Ranger skårer høyest på kundeanmeldelsene er dette kompasset vår favoritt. Vi kan nesten garantere at dette er et kjøp du vil bli fornøyd med. kompasset har forresten en praktisk halssnor, hvilket gjør at du kan la kompasset henge rundt nakken for umiddelbar tilgang.

Egenskaper:

 • Linjalkompass
 • Måleskala i cm
 • Veier 33 gram
 • Selvlysende markering
 • Bra pris

Les mer →

2. Silva Field — Mye for pengene

Silva Field

SJEKK PRISEN →

Kompassekspert Silva har nok en gang utviklet en populær modell, bare at dette kompasset er noe mindre og rimeligere enn testvinneren. Ellers er det mye likt og den passer derfor ypperlig til alle slags navigeringer i skog og mark. Den mangler imidlertid både forstørrelsesglass og selvlysende markering, og nettopp derfor skårer dette noe dårligere hos forbrukerne. Det betyr likevel ikke at du ikke får et godt kompass, for takket være dens lave pris og de nøyaktige målingene, gir kompasset svært mye for pengene.

Silva som er anerkjent for sine enestående kompass oppsto takket være tre oppfinnsomme orienteringsmestere som skapte et væskefylt kompass i 1933. Et kompass som var mye enklere og mer presist enn det som fantes på markedet den gang. Firmaet har siden vokst, og med erfaring fra det harde, norske klimaet kan du føle deg sikker på at Silvas produkter klarer tøffe værforhold. Kompasset er i dag et selvsagt produkt i Silvas sortiment, men de byr også på andre produkter for diverse aktiviteter utendørs.

Egenskaper

 • Linjalkompass
 • Veier 28 gram
 • Har ikke forstørrelsesglass eller selvlysende markering

Les mer →

3. Silva Compass Expedition S — Beste speilkompass

Silva Compass Expedition S

SJEKK PRISEN →

Dette funksjonsrike kompasset stikker seg markant ut fra resten av markedet. Dette fordi den først og fremst er utstyrt med speil, men også fordi den har en rekke praktiske egenskaper som forstørrelsesglass, måleskala i cm, halssnor og selvlysende markering. Ikke nok med det, kompasset er takket være sin størrelse meget enkelt å lese av. Det får likevel enkelt plass i både sekken og jakkelommen og den veier også knappe 90 gram.

Prisen er kanskje noe høy, særlig sammenlignet med andre modeller, men skal du ha et pålitelig og sikkert kompass er det ingen tvil om at Silva Expedition er verdt pengene.

Egenskaper

 • Speilkompass
 • Forstørrelsesglass
 • Vekt på 86 gram
 • Selvlysende markeringer
 • Noe høyere pris

Les mer →

4. Brunton Truarc 15 Mirror Global — Premium

Brunton Truarc15 Mirror Compass Global

SJEKK PRISEN →

Brunton Truarc er et kompass i høy kvalitet perfekt for deg som stiller skyhøye krav. Det passer til all slags bruk da det er utstyrt med flere gode egenskaper som speil, forstørrelsesglass og selvlysende markeringer. Det er dessuten noe større, slik at det blir enklere å lese av. Det har nemlig målene 102x63x15 mm og veier 91 gram. Det eneste som er verdt å bemerke er at dette koster en del mer enn andre på markedet, samt at måleskalaen er i tommer og ikke i centimeter.

Brunton startet opprinnelig med design og produksjon av kompass, men har i dag utvidet sortimentet sitt til flere produkter. Brunton har en lidenskapelig tilnærming til friluftsliv i alt de gjør, og er lett å kjenne igjen på innovativ design av miljøvennlige kvalitetsprodukter. I 1894 skapte D.W. Brunton Pocket Transit et kompakt og nøyaktig kompass som frigjorde friluftsmenn fra det klumpete utstyret som var standarden på den tiden og stilte inn kursen som Brunton fortsatt følger: aldri aksepter, aldri nøye seg.

Hjemmet deres og hovedkvarteret i Riverton, Wyoming, ved foten av Wind River-kjeden, er både en inspirasjon og et testområde for produktene som skapes for de som vil overvinne og oppnå sine mål. Drivkraften deres til å sette i gang forandring allerede i 1894 er fortsatt der som deres mål. I produktutvalget deres finner vi kompass, kikkerter, vindmålere, ladeutstyr, solcelleladere og mye mer.

Egenskaper:

 • Speilkompass
 • Forstørrelsesglass
 • Veier 91 gram
 • Selvlysende markeringer
 • Måleskala i tommer

Les mer →

5. Silva Pocket Compass — Best på budsjett

Silva Pocket Compass

SJEKK PRISEN →

Enten om du handler på budsjett, eller bare ønsker et lite og morsomt lommekompass er dette et godt valg. Som testen rimeligste er den det soleklart beste budsjettvalg, men det er ikke det eneste som imponerer. Silva Pocket har nemlig en praktisk hank slik at du enkelt kan henge det på sekken, men kanskje det mest imponerende er at den er utstyrt med gradestokk i både celsius og fahrenheit.

Derutover har den en størrelse på 57x47x9 mm og den veier kun 16 gram. Prisen er som også nevnt svært god. Her betaler du minimalt for et praktisk og oversiktlig kompass. Den mangler kanskje noen elementære funksjoner, men alt i alt er det et godt kjøp.

Egenskaper

 • Lite og praktisk
 • Billig
 • Utstyrt med gradestokk

Les mer →


Hva er et kompass?

Et kompass er et instrument som viser himmelretningene. Til å bestemme retning (kurs) under ferdsel på sjøen og i luften brukes nå to helt forskjellige kompasstyper: magnetkompass og gyroskopkompass. Magnetkompasset viser retning til den magnetiske nordpolen og krever ingen strømtilkobling for å fungere, mens gyrokompasset viser retning til den geografiske nordpolen og har behov for strømtilførsel.

Bruken av magnetkompass til å bestemme retning (kurs) er mulig fordi en magnetnål som kan svinge fritt i et horisontalt plan, stiller seg inn etter stedets magnetiske feltlinjer (magnetisk meridian), altså stort sett i retning mot Jordens magnetiske poler. Kjenner man vinkelen mellom stedets geografiske og magnetiske meridian (misvisingen), samt hvilken ende av magnetnålen som peker for eksempel nordover, kan nord–sør-retningen bestemmes, og dermed også de andre himmelretningene. Finnes det magnetisk materiale i nærheten av kompasset, vil det kunne medføre en lokal feil som kalles deviasjon.

Kompassets innstillingsevne vil avhenge av nålens magnetiske egenskaper, samt styrken på den horisontale kraften til Jordens magnetfelt på det aktuelle stedet. I områder nær de magnetiske polene, hvor magnetfeltet i hovedsak er vertikalt rettet, vil et magnetkompass ikke virke tilfredsstillende.

Forskjellige kompasstyper

Det finnes mange forskjellige typer magnetkompass, alt etter bruksområdet. Vanlig er:

 • Orienterings-/lommekompass
 • Peilekompass
 • Skipskompass
 • Fluxgate-kompass
 • Flykompass

Hvilket kompass bør jeg velge?

Som sagt så finnes det en lang rekke forskjellige kompass, og det er derfor viktig at du velger deg ut den typen eller modellen som passer deg aller best. Den aller vanligste typen for kompass er den typen som brukes på en fjelltur eller når du er ute å plukker bær eller sopp – og da bruker du kompasset ditt som et orienteringskompass.

Her er noen tips til hva slags kompass du bør velge:

 • Kompasset bør ha størst mulig linjal og stort kompasshus med lettleste markeringer.
 • Kompasset bør være stort, slik at det er lettere å operere med votter på.
 • Tallene bør være tydelige og lette å se i mørket og dårlig vær.
 • Speilkompass øker nøyaktigheten når du sikter ut kursen videre i terrenget, og når du skal krysspeile.
 • Armbåndskompass, tommelkompass og peilekompass er lite praktiske til turbruk.

Noen speilkompass er utrustet med klinometer. Det er en pendel som viser helningsvinkelen på for eksempel fjellsider. Dette er nyttig å kjenne til når du skal vurdere skredfaren.

De fleste fjellvandrere bruker bare kart og kompass for å finne veien, men det finnes andre orienteringshjelpemidler som kan være nyttige å bruke i tillegg:

Høydemålere angir høyde ut fra lufttrykk. Det betyr at du må stille inn høydemåleren på et sted der høyden er angitt på kartet for senere å se hva høyden er andre steder. Siden lufttrykket ofte forandrer seg i løpet av dagen og høydemålere også er ømfintlige for temperaturforandringer, er det viktig å justere høydemålerne så ofte som mulig underveis. Gjør det til en vane å stille den inn når du passerer vann og andre steder hvor kartet angir nøyaktig høyde.

Som for kompass følger pris og kvalitet hverandre på høydemålere. Siden høydemålere baserer seg på lufttrykk, har du også med deg et barometer på tur, det kan gi nyttig informasjon om værutviklingen.

Karttrillere er et lite instrument som måler avstander på kart ved hjelp av et lite hjul som triller strekningen du skal ha målt. I tillegg til den avstanden du da får, må du legge til avstand for høydeforskjeller avhengig av hvor store de er i det området du måler. Ofte er det nødvendig å legge til så mye som 25 % på målt distanse for å få reell avstand. Karttrillere er ganske nøyaktige dersom de som bruker dem, er det samme.

Skritteller er en mer direkte metode for å finne ut av avstanden. Instrumentet festes i beltet, og en liten pendel registrerer antall skritt. Skrittelleren stilles inn etter din gjennomsnittlige skrittlengde, og kan være ganske nøyaktig om du er nøye med innstillingen.

GPS eller satelittnavigator har kommet for fullt de siste årene ettersom pris og vekt går nedover. Dette er et instrument som ved hjelp av krysspeiling mot satellitter kan gi deg posisjonen din med svært stor nøyaktighet, vanligvis bedre enn du kan finne ut med kart og kompass. Så langt er dette et instrument for spesielle brukergrupper, og ellers i klassen «kjekt å ha» for oss andre. Husk på at elektronisk utstyr er ømfintlig og avhengig av batterier. En GPS erstatter verken kart eller kompass.

Legg igjen en kommentar