Krysslaser test: De 6 beste i 2024

krysslaser test

Med en krysslaser vil du enklere måle opp horisontale og vertikale linjer på vegger og tak. Det er både mer presist og ikke minst mer brukervennlig enn et tradisjonelt vater. Hvorfor risikere unøyaktige, selvtegnede linjer når laseren gjør dette presist for deg?

Tidligere var krysslasere kun forbeholdt profesjonelle bygningsarbeidere, men i dag er de også vanlige i alminnelige hjem. Vi har i denne krysslaser testen sammenlignet markedets syv beste i 2024, slik at du lettere kan finne din favoritt. Vurderingen vår er basert på spesifikasjoner, andre tester og omtaler. 

Basert på våre testresultat var det Leica Lino L2Gs-1 som gikk til topps som testvinner. Her får du en nymotens krysslaser som projiserer tydelige og klare linjer. Den kommer også med stativ, forvaringseske, batteri og måltavle. Bedre helhet enn dette får du rett og slett ikke!

VÅRE favoritter

 • Profesjonell krysslaser
 • Funksjonsrik
 • Enorm rekkevidde
SJEKK PRISEN →
 • Presise og tydelige laserstråler
 • Kompakt og ergonomisk
 • Svært slitesterk
SJEKK PRISEN →
 • Krysslaser med pulseringsfunksjon
 • God rekkevidde og lang batteritid
 • Projiserer 3 x 360 graders linjer
SJEKK PRISEN →

Krysslaser test: Alle våre favoritter

BILDE PRODUKT
Leica Lino L2Gs-1
Enestående Leica Lino er en presis krysslaser med markedets nyeste og mest innovative teknologi, noe som gjør linjene mer tydelige. Den kommer også med en rekke tilbehør og til en svært gunstig pris.
SJEKK PRISEN →
Ironside krysslaser
Med denne profesjonelle krysslaseren får du det beste markedet har å by på! Denne er perfekt for profesjonelle som ikke nøyer seg med annet enn det absolutt beste.
SJEKK PRISEN →
Stanley FatMax X3G
Denne profesjonelle krysslaseren er perfekt om du ønsker høy kvalitet, men ikke ønsker å betale for mye. Dette er en av markedets ytterste toppmodeller, bare at den er mer prisvennlig. Her får du mye for pengene.
SJEKK PRISEN →
Bosch GLL 3-80C
Anerkjent Bosch som er prisbelønt for sin fabelaktige verktøy, har her utviklet en presis selnivellerende krysslaser med høy ytelse. Likevel er prisen god, og du skal lete lenger etter en modell som gir mer for pengene enn denne.
SJEKK PRISEN →
Bosch GLL 3-80
Bosch er en prisbelønt krysslaser takket være den eksemplariske nøyaktigheten, ekstraordinære ytelse og meget vennlig pris. Her får du mest for pengene, og dette er et tilbud du ikke burde gå glipp av.
SJEKK PRISEN →
Stanley STH77611
Den aller billigste krysslaseren får du her. Stanley er en liten og enkel modell, som stikker seg ut på grunn av sin lave pris.
SJEKK PRISEN →

1. Leica Lino L2Gs-1 — Testvinner

LEICA Lino L2Gs-1 - krysslaser test

SJEKK PRISEN →

Enestående Leica Lino er en presis krysslaser med markedets nyeste og mest innovative teknologi, noe som gjør linjene mer tydelige. Den kommer også med en rekke tilbehør og til en svært gunstig pris. Alt i alt var dette modellen som skåret høyest på alle våre testkriterier, samtidig som den passer like godt til profesjonelt bruk som til enklere «hjemmebruk».

Egenskaper

Leica Lino L2Gs-1 er en krysslaser som projiserer tydelig synlige linjer i rette vinkler mot hverandre. Lino L2Gs-1 bruker den seneste teknologien for grønne lasere hvilket gjør at linjene er mye tydeligere og klarere. Dette betyr at med den nye modellen så går det an å se referanselinjer enklere, også i ekstreme lysforhold eller lange avstand.

Ved arbeid utomhus eller i unormale lyse forhold kan man bruke en lasermottaker, eksempelvis Leica RGR 200, som oppdager laserstrålen og indikerer nivået med lyssterke lysdioder. Videre er den grønne laserstrålen opp til fire ganger med synlig for et menneskeøye, således som den har en låsefunksjon som gjør at laseren kan projiseres uansett posisjon og uansett heling.

Vi lot oss også imponere over hvor enkelt instrumentet var å posisjonere. Kun ved hjelp av magnetfeste kan du bruke adapteren, samtidig som den kan roteres hele 250 grader. Dette er svært gunstig da det gir enorm fleksibilitet.

Konklusjon

Enhver bygningsarbeider, både profesjonelle vel så «hobbysnekkere» vil utvilsomt finne dette som et meget nyttig verktøy. Den måler presist, er enkel å bruke, i tillegg til at den har en rekke gunstige funksjoner som eksempelvis låsefunksjon.

Den er også kompakt, ergonomisk og tåler mye da den er støv- og vanntett. Prisen er heller ikke verst og her får du modellen som skåret høyest på alle våre testkriterier. For oss var det aldri noe tvil om at denne er best!

Oppsummert

 • Presise og tydelige laserstråler
 • Kompakt og ergonomisk
 • Svært slitesterk
 • Den beste «helheten»
 • Passer like godt til profesjonelt- og hjemmebruk

Les mer →


2. Ironside krysslaser — Høyest pris

IRONSIDE 102381

SJEKK PRISEN →

Med denne profesjonelle krysslaseren får du det beste markedet har å by på! Denne er perfekt for profesjonelle som ikke nøyer seg med annet enn det absolutt beste. Med sin utmerkede 360 grader, grønne laserstråle kan du krysse både oppover, nedover i tillegg til på fire sider.

Egenskaper

Denne mangesidige multilinjelaseren kommer levert i en robust, beskyttende veske sammen med et multifunksjonelt magnetfeste. Dette gjør at laseren ligger godt beskyttet når du skal farte fra sted til sted, samt at den blir enklere å bruke. Magnetfestet gjør at du problemfritt kan feste laseren hvor som helst.

Videre lot vi oss imponere av den enorme rekkevidden. Den måler helt uten problem opptil 30 meter innendørs, og 70 meter utendørs dersom den brukes med detektor. Laserne kan til og med vris 360 grader, samt krysse både oppover, nedover og til fire sider.

Det er heller ikke noe risiko for at hyppig bruk skal føre til nevneverdige slitasje på krysslaseren. Dette fordi den er både vann- og støvbestandig. I tillegg kommer den med en rekke tilbehør som laserbriller, batterilader, måltavle og magnetfeste.

Konklusjon

Stiller du skyhøye krav til krysslaseren er vi ikke tvil om at denne er best for deg. Her får du det aller beste markedet har å by på, og den håndterer selv de mest krevende måleoppgaver som en lek. Det eneste negative er dens usmakelige pris, men den er samtidig som å forvente med tanke på krysslaserens enorme kvalitet.

Er du profesjonell bygningsarbeider og bruker krysslasere daglig vil du nok få god nytte av denne. Om ikke kan du fint nøye deg med rimeligere modeller.

Oppsummert

 • Profesjonell krysslaser
 • Funksjonsrik
 • Enorm rekkevidde
 • Slitesterk
 • Høy pris

Les mer →


3. Stanley FatMax X3G — Premium

STANLEY FatMax X3G

SJEKK PRISEN →

Denne profesjonelle krysslaseren er perfekt om du ønsker høy kvalitet, men ikke ønsker å betale for mye. Dette er en av markedets ytterste toppmodeller, bare at den er mer prisvennlig. Her får du mye for pengene.

Egenskaper

Populære Stanley leverer her en imponerende krysslaser. Den er meget nøyaktig, samtidig som den har svært god rekkevidde på opptil 50 meter. Den er også slitesterk og er utstyrt med robuste hylster, samt en låsbar pendel for sikker transport.

Dessuten projiserer den 3 x 360 graders linjer, noe kun de beste toppmodellene gjør. Ytterst få modeller kan dette. Videre er fargen på laseren grønn som gjør betyr at den er enklere å se, samt at den har en batteritid på 24 timer. Stanley er i tillegg brukervennlig, og den utrolig entydig selv for nybegynnere som aldri har brukt krysslasere før.

Vi liker også godt alt tilbehøret som medfølger. Du får både solbriller, lasernett og lader – og selvsagt laseren.

Konklusjon

Stanley har her utviklet en profesjonell krysslaser som skal håndtere de mest krevende oppgaver. Den har en god rekkevidde i tillegg til at projiserer 3 x 360 grader linjer. Dette er unikt, og derfor er den perfekt for en aktiv arbeidskar som måler hyppig.

Det kanskje mest eksepsjonelle med denne derimot, er at den kommer til en bedre pris enn andre toppmodeller. Det betyr imidlertid ikke at den er billig, men skal du ha det beste – og det til en god pris, burde du helt vurdere Stanley krysslaser.

Oppsummert

 • Krysslaser med pulseringsfunksjon
 • God rekkevidde og lang batteritid
 • Projiserer 3 x 360 graders linjer
 • Prisvennlig til en toppmodell å være

Les mer →


4. Bosch GLL 3-80C — Overkommelig pris 

BOSCH GLL 3-80 C

SJEKK PRISEN →

Anerkjent Bosch som er prisbelønt for sin fabelaktige verktøy, har her utviklet en presis selnivellerende krysslaser med høy ytelse. Likevel er prisen god, og du skal lete lenger etter en modell som gir mer for pengene enn denne.

Egenskaper

Takket være 3x 360 grader linjene laseren lyser, får du eksepsjonell høy arbeidseffektivitet og ytelse på både horisontale og vertikale nivelleringsoppgaver. Den er dessuten utstyrt med CAL- guard og Bluetooth. Dette er unikt og det bidrar til at du kan styre laseren enkelt med mobiltelefonen. Skulle du være midt i en krevende oppgave og tenger å justere laseren, kan du med noen enkle klikk på telefonen gjøre det fra hvor som helst.

Bosch har attpåtil utviklet denne modellen med både et lite og stort gjengefeste. Det gjør den kompatibel med de fleste stativgjenger, noe som alltids er en fordel. Videre er den svært nøyaktig helt opptil 120 meter, samtidig som den har høy synlighet på grunn av de effektive diodene.

Den er også kompakt, brukervennlig og utrolig robust. Det skal utrolig mye til før denne blir ødelagt, og til og med personer uten teknisk kompetanse skal klare å anvende krysslaseren fra Bosch.

Konklusjon

Vi tror denne er perfekt for all som ønsker en god krysslaser uten å måtte betale for mye. Den håndterer kanskje ikke de aller tyngste oppgavene, men til hyppig hjemmebruk vil denne være utmerket.

Også profesjonelle vil få god nytte av denne, men da kun om de kan kompensere med modeller med større rekkevidde.

Oppsummert

 • Pålitelig krysslaser til en god pris
 • Presis og nøyaktig
 • Kompakt, brukervennlig og robust
 • Kan styres med bluetooth

Les mer →


5. Bosch GLL 3-80 — Beste tilbud

BOSCH GLL 3-80

SJEKK PRISEN →

Bosch er en prisbelønt krysslaser takket være den eksemplariske nøyaktigheten, ekstraordinære ytelse og meget vennlig pris. Her får du mest for pengene, og dette er et tilbud du ikke burde gå glipp av. Alle og enhver vil nok finne dette som et svært godt kjøp.

Egenskaper

Takket være 3x 360 grader linjene laseren lyser, får du eksepsjonell høy arbeidseffektivitet og ytelse på både horisontale og vertikale nivelleringsoppgaver. Her vil du heller ikke ha noe problem med sikker transport da den er utstyrt med pendellås.  

Bosch har attpåtil utviklet denne modellen med både et lite og stort gjengefeste. Det gjør den kompatibel med de fleste stativgjenger, noe som alltids er en fordel. Videre er den svært nøyaktig helt opptil 80 meter, samtidig som den har høy synlighet på grunn av de effektive diodene.

Den er også kompakt, brukervennlig og utrolig robust. Det skal utrolig mye til før denne blir ødelagt, og til og med personer uten teknisk kompetanse skal klare å anvende krysslaseren fra Bosch.

Konklusjon

Bedre pris på en så pålitelig krysslaser er vi usikker om finnes. Denne passer perfekt for hjemmesnekkeren som stiller høye krav til en presis laser, da du slipper å grave dypt i lommeboken.

Et bedre tilbud skal du lete lenge etter, og derfor er dette et enestående kjøp.

Oppsummert

 • Svært bra pris
 • Nøyaktig og presis krysslaser
 • God rekkevidde

Les mer →


6. Stanley STH77611 — Markedets billigste

STANLEY STHT77611

SJEKK PRISEN →

Den aller billigste krysslaseren får du her. Stanley er en liten og enkel modell, som stikker seg ut på grunn av sin lave pris. Denne er derfor perfekt for personer med et minimalt forbruk av krysslasere, men som tror det kan være nyttig å ha i hus, sånn i tilfelle.

Egenskaper

Krysslaseren har en rekkevidde på 10 meter, samt at den projiserer en horisontal og vertikal linje, som igjen skaper en krysslinje. I tillegg er den selvnivellerende på fire grader, og den har tre-posisjonspendellås for sikker transportering.

Videre er den nokså slitesterk da den er støvbeskyttet, men den tåler igjen ikke vann. Den driftes på to stykk AA-batterier, og den kan kun monteres på standardtilbehør. Den er forresten også kun egnet til innendørs bruk.

En fordel med denne er at den er liten og enkel å bruke. Den veier og tar minimalt med plass, og er absolutt pålitelig på de enkleste oppgavene.

Konklusjon

Er du ute etter en funksjonsrik krysslaser med enorm rekkevidde og kirurgisk presisjon er ikke dette modellen for deg. Dette er den enkleste av de enkleste og er kun ment til «minste» oppgavene.

Trenger du en krysslaser liggende hjemme bare sånn i tilfelle du en dag skulle få behov? Ja, da tror vi denne er den riktige å gå for.

Oppsummert

 • Markedets rimeligste
 • Enkel og brukervennlig
 • Projiserer horisontal og vertikalt
 • Ikke egnet for krevende oppgaver

Les mer →


Hva er en krysslaser?

En krysslaser er et verktøy som lyser linjer både vertikalt og horisontalt. Disse linjene krysser hverandre, og nettopp derfor kalles det for krysslasere. Det kan sammenlignes som et vater bare at det er mer presist og enklere å bruke.

Hva brukes en krysslaser til?

Det kan brukes når du legger fliser, installerer kjøkkeninnredninger, gjør gulvarbeid eller annet arbeid det stilles høye krav til rett linjer begge veier.

Kjøpsguide

Linjelasere, krysslasere, sirkulære lasere, roterende lasere … Når du innser at du trenger noe mer avansert enn et vater, åpner det seg en hel rekke muligheter. I denne guiden går vi i dybden på hva som skiller dem og hvilket verktøy du skal bruke når.

Skal du henge opp et maleri, en hylle, fliser eller tapet? Skal du bygge en terrasse eller henge opp et skap? Da vil du ha stor nytte av et laserverktøy som viser vertikale og horisontale linjer på vegger og tak. Disse verktøyene går vanligvis under navn som linjelaser eller krysslaser.

Å bruke et laserverktøy er mye enklere enn å bruke et vater. At de ofte kan tegne opp både horisontale og vertikale linjer gir deg større presisjon. Mange laserverktøy kan også projisere linjene i 360 grader, noe som gjør det lettere å måle rette linjer fra en vegg til en annen.  

Nivellering

På de enkleste modellene må du selv gjøre slik at linjene blir loddrette og horisontale, men dagens krysslasere er oftest selvnivellerende. Da bruker laseren en innebygd gyro for å sikre at linjene er vertikale og horisontale. Når det kommer til utjevning er det hovedsakelig tre ting du bør vite:

 • Nivelleringsintervall – Hvor mye helling laseren kan justere alene. Mange modeller tåler rundt +/- 4 graders tilbøyelighet (helling).
 • Nivelleringstid – Hvor lang tid tar det for laseren å nivellere. Nivelleringstiden angis i sekunder.
 • Nivelleringsnøyaktighet – Hvor stor feilmarginalen er. Nøtaktigheten angis i millimeter.

En selvnivellerende laser anbefales, med mindre du bare jobber innendørs og på flate overflater.

Pendellås

Når du transporterer krysslaseren din er det en fordel om du kan låse pendelen slik at den ikke henger løs og blir skadet. Du må også kunne låse pendelen hvis du vil plassere laserlinjen i en hvilken som helst posisjon, uavhengig av hellingen.

Stativer og montering

For å få mest mulig ut av krysslaseren din, bør det være mulig å feste den på forskjellige stativer, klemmer og monteringer. På undersiden finner du ofte et stativ på 1/4 eller 5/8 tommer. Det er også bra hvis krysslaseren har magnetfeste, slik at du kan feste den på magnetiske overflater.

Arbeidsintervall – rekkevidde

Arbeidsintervallet er ganske enkelt laserens rekkevidde. Ulike lasere har forskjellig styrke og måler ulike avstander, men siden lysforholdene er helt avgjørende bør du ikke stirre blindt på produsentenes tall. Hvis du vil ha lengre rekkevidde, kan du (hvis laseren støtter det) supplere med en mottaker. Du kan også gjøre avlesingen enklere ved å bruke et måltavle eller spesielle laserbriller.

Med en separat mottaker kan du utvide rekkevidden til krysslaseren og lese linjens posisjon selv om den ikke er synlig for våre øyne. En vanlig avstand som angis er 50 meter. Når linjen treffer mottakeren, viser den ved hjelp av piler eller lyd om den skal flyttes opp eller ned for å vise riktig posisjon. Ikke alle krysslasere kan brukes med mottakere, så sjekk nøye hvilket tilbehør som er kompatibelt før du kjøper.

Design og slitestyrke

Det kan absolutt være fristende å kjøpe den største og beste krysslaseren du finner, men ikke glem at den også skal være enkel å bruke. Tenk på hvordan du vil bruke måleinstrumentet ditt og velg en modell basert på det. Du må også bestemme om du skal bruke den utendørs, og om det er en risiko for at du behøver å bruke den i regnfulle eller fuktige omgivelser.

Farge på lyset

Mange tenker rødt lys når de hører ordet laser, men i det siste bruker stadig flere produsenter grønt lys. Fordelen er at våre øyne oppfatter det grønne lyset opptil fire ganger bedre. Tidligere har det vært veldig kostbart og tungvint å bygge måleverktøy med grønn laser, men i dag er prosessen mer effektiv. Det er også flere som fremdeles foretrekker rød laser, men her handler det om personlige preferanser.

Legg igjen en kommentar