5 Beste – Sovepose Test 2020 (Rangert & Anbefalt)

sovepose test

I denne artikkelen hjelper vi deg med å finne den beste soveposen for ditt behov og budsjett. I igjennom vår sovepose test og undersøkelse på andre nettsider har vi kommet frem til en liste på 5 soveposer som er egnet for forskjellige bruksområdet og behov. Les igjennom listen å se hvilken som passer deg best.

Liste av de 5 Beste soveposene : Sovepose Test

Her er våre anbefalte soveposer. Se igjennom listen og finn den som passer deg og ditt budsjett.

 


1. Haglöfs L.i.m Down +1 – Best i Test

  • God pris, robust, komfortabel, tar lite plass og varm

sovepose hagloefs

   Sjekk Prisen →

Hagløfs sovepose er en sovepose som er en sovepose som ble spesial designet i Svergie.  Denne soveposen ble kåret til 1.plass i test.no sin utdypende test også som viser til at Hagløfs har gjort en utmerket jobb i å lage en av de beste soveposene i verden.

Den er lett og tar lite plass i sekken, men tilbyr også god varme og komfort om natten.

Soveposen har en tight mummi tilpasset passform som gjør den ekstra varm og komfortabel. Det som gjør den spesiell er at den ikke har noen glidelås, dette er et minus men et større plus. Når man invisterer store penger i en sovepose ønsker man at den skal holde lenge, ved å fjerne glidelåsen fjerner man den delen ved soveposen som oftest går i stykker.

Bakdelen med å fjerne glidelåsen er at du mister en måte å regulere varmen på, derfor har de bygd inn en åpning i fotenden som du kan åpne helt hvis det er ønskelig.

Soveposen er tvers igjennom solid bygget, lett og komfortabel og passer utmerket godt for de som ønsker seg en solid sovepose som de ønsker å ha i flere år fremover.

Her kan du se en kort video angående Hagløfs prosess for å skape disse soveposene.


2. Marmot Sawtooth Long – 3 sesong sovepose

  • Varm, veldig komfortabel og til en god pris

3 sesong sovepose

Sjekk Prisen →

Marmot er en varm 3 sesong sovepose. Den er ikke den letteste soveposen vi har prøvd, men den absolutt en av de mest komfortable og varme.

Den har en veldig god passform til både overkroppen og har et tettere forparti som er veldig behagelig. Det negative med marmot soveposen er at den er noe tyngre og tar større plass i ryggsekken. Ønsker du både komforten, lett og kompakt må du kjøpe western ultralite.

Dette er en utmerket sovepose for de som ikke ønsker å bruke så mye penger på en sovepose, men ønsker likevel en god og komfortabel sovepose de kan sove godt i.


3. Western Mountaineering UltraLite Sovepose – For deg som vil ha det absolutt beste

beste soveposen

Sjekk Prisen →

Hvis du er en som ønsker det beste av det beste er dette soveposen for deg. Ultralite-soveposen har utmerket seg på alle testene våre, test.no og andre store aktørers tester. Den har god og tykk isolasjon som gjør at den er veldig varm og komfortabel i tillegg til dette er den både lett og tar lite plass i sekken.

Denne kombinasjonen er det sjeldent man finner da de som varmer godt er oftest tung eller tar stor plass. Men denne luksusen må man også betale godt for.

Western Ultralite er ingen billig sovepose, men er likevel en sovepose vi anbefaler da vi mener ultralite soveposen fortsatt er et strålende kjøp for de som ofte er ute i naturen og ønsker å sove så godt som overhode mulig.

Vi har to stykker på laget vårt her i mintest.no som eier denne posen og de er svært fornøyde og hadde ingenting vondt å si om soveposen sin bortsett fra at de kunne være litt for smale.

Hvis du er en person som er ofte ute på tur og ønsker å få en sovepose som føles som sengen hjemme er dette en sovepose du burde ta en nærmere titt på.


4. Mormot Never Summer – Vår favoritt & Mest for pengene!

sovepose for barn

Sjekk Prisen →

Mormot never summer er ikke en av de mest kjente soveposene der ute, men er likevel den soveposen vi i huset her liker best. Den har den perfekte balansen mellom pris, varme og  isolasjon.

Hvis du ikker en person som lever i soveposen og ikke ønsker å bruke så alt for mye på en sovepose er dette valget for deg. Jeg Tina som skriver denne artikkelen har denne og jeg elsker den!

Jeg er ute 3-5 ganger i året og var på utkikk etter en sovepose som var varm, komfortabel og som kunne brukes til alle årstider. Men jeg er også en student og hadde ikke råd til western ultralite, derfor gikk jeg for Mormot Never Summer, og det er en avgjørelse jeg er veldig glad for.

Hvis du er i samme sko som meg eller er rett og slett på utkikk etter en god sovepose til en fornuftig pris er det bare å stoppe her og kjøpe mormot never summer, det er rett og slett en strålende sovepose som også er hyggelig for lommeboken.


 

5. Artic Turn Kids Dot Sleeping bag Best for barn

  • Varm, god passform og til en god pris.

beste sovepose til barn test

Sjekk Prisen →

 

Er du på utkikk etter en sovepose for barna? Da er dette en sovepose du kan sjekke ut. Den kommer i alle farger fra stjerner, blå og rosa. Dette er den soveposen som selges mest av hos outnorth.no og dette er for en god grunn.

Soveposen har en god passform for barn i de fleste aldre, varmer godt og er slitesterk.

Når man skal kjøpe en sovepose når barna ønsker man heller ikke å investere 2000kr da de vokser fort ut av soveposen. Derfor liker vi denne soveposen ekstra godt da den kommer til en veldig rimelig pris.

Soveposen er 140 cm lang og har et volum på 13 L. Ta dette i betraktning før du gjør kjøpet slik at du er sikker på at posen passer til den som skal ta den i bruk.

Konklusjon: En god sovepose som sjekker av de fleste punktene som trengs for å kalle dette en solid sovepose til barn til også en god pris.

 


Hvordan velge den beste soveposen

det å velge en god sovepose har alt å si for en god natt søvn. En mann som som holder e

Det å finne den beste soveposen kan være en krevende oppgave. Det er mange faktorer som skal tenkes over, derfor laget vi denne listen av våre favoritter og de som har blitt kåret til favoritter i andre sovepose tester slik at du kan enkelt velge en sovepose du vet er av høy kvalitet.

Det å lage den beste soveposen er en teknisk og krevende prosess. Alt har en fin balanse, legger man på for mye isolasjon blir soveposen for tung, bruker man for lite blir den for kald.

Glidelås lengden burde være lang for å få maksimal lufte mulighet i posen, men igjen blir den for lang er det ekstra vekt å bære på.

Dun eller fiber

Når man skal kjøpe seg en sovepose er det viktig å bestemme seg på forhånd hvilket material man skal se etter. Det er i hovedsak tre material som blir tatt i bruk og disse er : dun, fiber eller begge to i kombinasjon.

En sovepose laget kun av dun vil du merke er lettere, tar mindre plass og varmer svært godt. Som er en god kombinasjon for mange turgåere, dun tar mindre plass som betyr at du kan velge en varmere pose enn det du kunne med en fiber sovepose.

Dette er et utmerket material for de som er ute etter å få sekken så lett som mulig eller er på turer mest på fine dager rundt sommertiden.

Grunnen til at vi sier er dette er for at dun posen er ikke like vann avstøtende som fiber posen og har ikke gjort det så bra i fuktig vær.

Fiber soveposene varmer ikke like godt som dun og tar også litt større plass. Så hvorfor velge fiber? De er noe billigere og egner seg bedre i våt og fuktig klima. Vi anbefaler å kjøpe fiber sovepose hvis du er mye på tur på vinteren eller sen høsten.

Finn riktig temperatur til soveposen

Når man skal velge en sovepose er det viktig å velge riktig temperatur slik at du får den varmen du trenger. Dessverre er det slik at temperaturene du finner på salgs nettsider og merkelapper ikke stemmer helt med hva soveposen leverer i virkeligheten.

Hold dette i tankene når du kjøper soveposen din. Se på lappen og minuser noen grader for å være sikker.

Når soveposen er EN-rangert er numrene mere nøyaktig og gjør at kan faktisk gå utifra numrene som står på soveposen. Men som jeg sa tidligere i denne artikkelen er det ikke alle som tar seg rå til dette. Det å få alle soveposene som blir produsert i et firma EN-rangert koster en god del penger og de fleste tar seg ikke rå til dette.

Pris

Når vi lagde denne listen var pris absolutt en faktor vi tok i bruk. Vi vet at dette er en viktig faktor for at du skal kjøpe en sovepose, derfor laget vi en mulighet for de som er budsjett, men også et valg for de som er ute etter det beste.

Hvis du tenker å bruke soveposen aktivt anbefaler vi å investere litt ekstra i soveposen du tenker å kjøpe da vi har sett at prisen har en sterk relasjon til kvaliteten du får.

Varme

Når man skal kjøpe en sovepose er det jo for å holde seg varm. Vi leste på utallige nettsider og tester for å gi deg de som har gjort det beste når det kommer til varme og andre viktige faktorer. Den soveposen med best og tykkest stoff var uten noe tvil ultralite.

For å finne ut varmen en sovepose kan levere ble det sjekket kvaliteten på stoffet som ble brukt i soveposen men også tykkelsen på dette. Jo tykkere og sterkere material jo mere varme vil soveposen gi fra seg. Dette er en god måte å sjekke de fleste fjær fylte soveposene, men når det kommer til syntetiske soveposer er det ikke alltid like lett.

Det er så å si umulig å finne ut mengden av varme en syntetisk sovepose kan gi fra seg, andre faktorer som størrelse, hvordan den passer til kroppen har også en stor innflytelse på hvor godt du holder deg varm om natten.

Det ble i en europeisk komité bestemt at det skulle nå kunne utføres en test på alle soveposer der forbrukeren fikk en oversikt over hvor mye soveposen kunne tåle. Disse testene ble grundig utført og førte til nøyaktige resultater, men på grunn av den ekstra kostnaden det kostet for produsent og deretter forbrukeren var det få som har tatt i bruk denne testingen.

Så hvordan kan vi da gi deg denne informasjonen? Heldigvis har den store aktøren i USA Outdoorgearlab tatt seg tiden til å sove i hver enkelt sovepose for å teste varmen de kunne gi.

Vekt

I vår sovepose test var vekt en faktor vi også tok i bruk. Skal man gå lengre turer teller hvert eneste gram du har i sekken. Vekten på en sovepose kan variere veldig utifra vekt, størrelse på soveposen, lengde på glidelåsen og hvilke materialer som har blitt brukt i produksjon av soveposen.

Vi har sett at jo høyere kvalitet på sovepose isolasjonen jo mindre har soveposen veid, men prisen på disse er også veldig mye høyere.

Komfort

Det er lett å oppnå god komfort når man ligger inne på sofaen under pleddet, men når man ligger ute i 10 minus grader er dette litt vanskeligere. Derfor kreves det en soveposen som er skreddersydd for dette slik at du kan få en sovepose med nokk varme og lufting slik at du kan sove godt uansett om du ligger ute eller inne.

Faktorene som blir brukt i en sovepose test er hvordan soveposen passer til kroppen, hvor godt den isolerer, hvordan stoffet kjennes på kroppen og selvfølgelig hvor varm og komfortabel du er i soveposen.

Størrelse i sekken

Det å ha en liten sovepose når den er pakket sammen har alt å si. Jo større ryggsekk du har, lengre blir sekken ifra balanse punktet ditt som betyr at du blir fortere sliten. Soveposen er ofte den som tar mest plass i rygg sekken, men hvis du velger riktig sovepose er ikke dette nødvendigvis tilfellet. Outdoorgearlab så stor forskjell på soveposene, noen var like store som en drikkeflaske mens andre fylte hele sekken.

Konklusjon

Dette er de da faktorene som ble brukt for å velge ut de beste soveposene i vår sovepose test. Vi brukte outdoorgearlab og test.no for å innhente informasjonen.

Vi håper du fant vår sovepose test hjelpsom og at du fant en sovepose som passet deg og budsjettet ditt.

Hvis du skulle trenge et liggeunderlag for å ha under soveposen har vi også en test på dette her: Liggeunderlag test


Tips til før du legger deg i søveposen

bilde av to soveposer ute i naturen

Det å ha en god sovepose med tykk isolasjon er ikke alt, selv den tykkeste soveposen kan du fryse i hvis du ikke gjør de riktige tingene før du legger deg i den.

Før du setter i gang med disse 4 stegene må du først forsikre deg at du et godt ligge underlag, se testen vår her (liggeunderlag test), ikke legg soveposen rett på bakken, hvis du ikke har et liggeunderlag tilgjengelig burde du ta i bruk granbar eller andre kvister for å gi avstand mellom deg å bakken.

  1. Gå på toalettet før du legger deg, det hjelper på nattesøvnen.
  2. Ikke legg deg i soveposen når du er kald, gjerne løp en runde eller ta noen knebøy før du legger deg ned slik at du varmer opp posen når du legger deg. I en sovepose er det kroppsvarmen som varmer opp og hvis du er kald, ja da blir det ikke stort med varme.
  3. Ta av yttertøyet når du ligger i soveposen, har du noe vått tøy kan det være lurt å legge dette på kropp slik at det er godt og varmt til du våkner.
  4. Er det kaldt ute er det lurt å ta i bruk hodeplagg som en lue, fryser du i soveposen også kan du ta på deg et ekstra lag med klær inne i soveposen.

gjør du disse 4 stegene i kombinasjon med en grei sovepose er jeg sikker på at du kommer til å ha en god natt søvn.


Tips til etter turen

Når du er ferdig med soveposen er det viktig at du stapper den inn i sovepose trekket, ikke rull den!

Dette er for å unngå at du knekker materialet i soveposen, ved å stappe den unngår du dette. Dette gjelder uansett om du har dun eller fiber sovepose.

Luft soveposen

Når du har kommet hjem fra turen er det viktig å lufte posen, du kan gjerne gjøre dette langs turen også hvis du er ute flere netter. Dette er for å fjerne fukten og svette som fort legger seg i stoffet.

Når du lufter soveposen er det lurt å åpne opp glidelåsen og gjerne vrenge posen slik at du får luftet den fullstendig, jeg liker å henge den over en stol hvis jeg ikke har en kles-knagg eller lignende i nærheten.

Leave a comment