Sovepose test: Markedets 7 beste soveposer i 2020

sovepose test

VÅRE FAVORITTER

 • Lett og kompakt
 • UltraDry Down
 • Vannavstøtende nylonmateriale
SJEKK PRISEN →
 • Slitesterk og Vannavstøtende
 • Designet for jevn og lun varme
 • Behagelig og lett å betjene
SJEKK PRISEN →
 • Gåsedun + vitenskap = varmt
 • Rett stoff på rett plass
 • Justeringer der det trengs
SJEKK PRISEN →

I denne artikkelen hjelper vi deg med å finne den beste soveposen for ditt behov og budsjett. I igjennom vår sovepose test og undersøkelse på andre nettsider har vi kommet frem til en liste på 5 soveposer som er egnet for forskjellige bruksområdet og behov. Les igjennom listen å se hvilken som passer deg best.

BILDEPRODUKT
Helsport Rago Pro X-Trem
Helsport Rago Pro Xtrem er en lun og romslig sovepose som er spesiallaget for komfort selv under de kaldeste norske forhold. Soveposen er er vannavstøtende, duntett og kommer i to forskjellige lengder.
SJEKK PRISEN →
STS Spark SPIII
STS Spark SPIII er ideell for de som ønsker en fleksibel sovepose som passer for de fleste situasjoner uten at den veier for mye eller tar opp for mye plass i sekken, og uten at du trenger å ofre nytelsen av en godt natts søvn.
SJEKK PRISEN →
Helsport Svalbard
Helsport Svalbard er for seriøse eventyrere. Den har et 11 cm tykt dunfyll som vil holde deg god og varm helt ned til utrolige -40 grader. Denne soveposen er perfekt for lengre ekspedisjoner i kalde strøk.
SJEKK PRISEN →
STS Traveller TR1
STS Traveller TR1 er en allsidig og minimalistisk sovepose som er veldig liten og lett å ta med seg, og som gir beskyttelse og varme enten man vil bruke den innendørs eller utendørs, det meste av året i Norge, eller når man er ute på oppdagelsesferd andre steder i verden.
SJEKK PRISEN →
Helsport Rago Pro Winter Lady
Helsport Rago Pro Winter Lady tar høyde for forskjellene mellom kvinner og menn, og gir kvinner en spesialtilpasset sovepose som gir en lunere og mer behagelig soveopplevelse i temperaturer helt ned i -38 grader.
SJEKK PRISEN →
Helsport Rago Pro Junior
STS Helsport Rago Pro Junior er en tre-sesongs sovepose med en god balanse mellom vekt, størrelse og varme som forsikrer at barna kan få seg en god og varm natts søvn uten unødvendig vekt i en liten sekk.
SJEKK PRISEN →

 


Sovepose test: Her er 7 beste soveposer


1. Helsport Rago Pro X-Trem – Best i test

Helsport Rago Pro X-Trem

SJEKK PRISEN →

Soveposer for norske forhold skiller seg ut fra soveposer andre steder i verden når det gjelder hvor godt de takler kulde. Dette gjelder særlig for de som er ute etter en sovepose som skal brukes på turer i villmarken vinterstid. Dersom man blir sittende værfast på fjellet i en norsk vinterstorm kan en skikkelig sovepose bokstavelig talt være redningen.

Den generelt beste soveposen vi testet for norske forhold var Helsport Rago Pro Xtrem. Dette er en sovepose som er spesiallaget for å holde deg varm i kalde vinternetter. I tillegg kan soveposen skilte med imponerende lav vekt. Standardversjonen som passer for folk med høyde opp til 185 cm og bredde på opptil 78 cm veier kun 1,63 kg.

Den noe lengre modellen som passer for personer med en høyde opp til 200 cm med en bredde på 80 cm veier 1,89 kg. Den lave vekten, og det beskjedne pakkvolumet på kun 24×32 cm, er en fantastisk prestasjon når man tar i betraktning at denne soveposen er laget for å kunne gi deg en god natts søvn selv på de kaldeste norske vinternetter.

Slitesterk og Vannavstøtende

Ytterstoffet som brukes i Helsport Rago Pro Xtrem soveposen kalles Nylon 30D Ripstop. Dette er et tettvevd og slitesterkt stoff som er populært for dun soveposer. Dette er fordi det er duntett, slik at man ikke mister dun fra soveposen, samtidig som stoffet også er vannavvisende slik at alt ikke blir vått og klamt inne i soveposen dersom man får litt dugg eller et par regndråper på utsiden. Samtidig er ytterstoffet pustende for å forhindre at det ikke blir klamt og innestengt inne i soveposen.

Innsiden av soveposen er laget av Pertex Nylon Tafetta. Dette er et tettvevd stoff som også er duntett, pustende, og føles mykt og behagelig på kroppen. Posen er fylt med høykvalitets gåsedun 90/10, 750 cuin/oz, som er strategisk inndelt i dunkammer for å oppnå behagelig passform og optimal isolasjon på soveposen.

Designet for jevn og lun varme

Selv med de beste materialer vil det dannes kuldepunkter i en sovepose dersom dun forflytter seg og blir presset for tett sammen. Design og utforming av soveposen er derfor like viktig som materialene som brukes når det gjelder å oppnå god isolasjon og en behagelig soveopplevelse. Helsport Rago Pro Xtrem soveposen er laget etter skandinavisk passform der fyll av dun og plassering av dunkammer er vitenskapelig presist beregnet basert på behovene til personer av typisk norsk fasong og størrelse for optimal termisk effektivitet.

Dette inkluderer kurvede dunkammer over brystpartiet som sørger for at dun i det området holder seg på plass når man beveger seg. Ekstra oppmerksomhet har også blitt gitt til fotenden, glidelås, og hette, som alle er områder der man lett kan oppleve varmetap i en sovepose. Fotenden er konstruert for ekstra varme.

Behagelig og lett å betjene

Glidelåsen er smidig og enkel å betjene. Den går helt ned til fotenden, og er utstyrt med en godt isolert glidelåsklaff. In innvendig glidelåslomme er også tilgjengelig for oppbevaring av småting. Den komfortable og varmeeffektive hetten er utformet slik at den legger seg mykt og behagelig rundt nakken og hodet utstyrt med myke snorer for å kunne snøre igjen og holde på varmen på en behagelig måte når det er ekstra kaldt.

En trang sovepose er ubehagelig å sove i, og den virker også mot sin hensikt ved at kuldepunkter dannes på grunn av manglende sirkulasjon og bevegelse. Helsport Rago Pro Xtrem soveposen er generelt dimensjonert både for optimal varmeutnyttelse og en komfortabel soveopplevelse ifølge den nyeste tilgjengelige forskningen når det gjelder våre bevegelser mens vi sover. Dette innebærer god nok plass til å bevege armer og hofter mens man sover, samt en sovepose som er noe videre i fotenden slik at bena kan falle naturlig og behagelig utover etter en anstrengende fottur i fjellet.


2. STS Spark SPIII – 3-sesongs dunpose

STS Spark SPIII

SJEKK PRISEN →

Sea To Summit Spark SPIII er en ideell 3 sesongs sovepose for aktive eventyrere som liker å være ute på vandring, på sykkeltur, eller for den del de som driver med fjellklatring, det meste av året. Soveposen er anbefalt for bruk i temperaturer som er vanlige for fritidsaktivitet i Norge. Den er regnet som komfortabel ned til -2°C, men kan i nødstilfeller brukes ned til -20°C, dog naturligvis da med noe mindre komfort.

STS Spark SPIII er en sovepose for de som ikke trenger den varmeste soveposen, men som er avhengige av et fleksibelt alternativ som passer for de fleste relevante situasjoner uten at den veier for mye eller tar opp for mye plass i sekken, og uten at du trenger å ofre nytelsen av en godt natts søvn etter en aktiv dag ute.

Lett og kompakt

Denne lette og kompakte soveposen veier kun 745 gram, og har et volum på beskjedne 3,7L når den er pakket sammen. Faktisk blir denne soveposen så liten når den komprimeres at produsenten måtte utvikle nye og mindre komprimeringssekker for den. Samtidig måler soveposen hele 198 cm når du legger deg oppi.

UltraDry Down 

Sea To summit sin STS Spark SPIII sovepose benytter seg av den unike UltraDry Down™ teknologien for å beskytte fyllet av 850 + loft 55/45 gåsedun. Dette er en miljøvennlig og PFC-fri løsning som brukes i alle Sea to summit sine soveposer for å forhindre at gåsedunet tar til seg fuktighet.

Gåsedun som er behandlet på denne måten beholder 60% mer spenstighet, mens det absorberer 30% mindre fuktighet. Resultatet er en sovepose som tørker 60% fortere, og som isolerer bedre i omgivelser med høy fuktighet.

UltraDry Down™ teknologien virker også hemmende på bakterievekst. Dette betyr bedre hygiene for brukeren, samtidig som det også hjelper til med å bevare soveposen din lenger.
Slitesterk og vannavstøtende

I utsiden av STS Spark SPIII soveposen brukes 10D Pertex ® shell materiale. Dette er et slitesterkt, ultralett, tettvevd og vannavstøtende nylon-materiale som hjelper til med å holde på varmen inne i soveposen. På innsiden av soveposen brukes 15D varianten av det samme materialet for en behagelig følelse på kroppen og for forhindring av varmetap.

Alt i alt er STS Spark SPIII en lett og kompakt sovepose som er ideell for fjelltur, skogstur eller backpacking i både våte og kalde omgivelser.


3. Helsport Svalbard – Egnet til ekstrem kulde

SJEKK PRISEN →

Dersom du er ute etter en sovepose som er best egnet til ekstrem kulde er Helsport Svalbard soveposen for deg. Dette er nemlig den varmeste dunposen Helsport noensinne har produsert, og er laget spesielt med tanke på ekstrem kulde.

Med Svalbardposen tok Helsport teknologien utviklet for Rago-serien sin steget videre for at den skulle kunne brukes effektivt under klodens mest ekstreme og utfordrende forhold, slik som for eksempel på Svalbard.

Gåsedun + vitenskap = varmt

Den unike fyllteknologien og passformen fra Rago-serien gjør mye for å oppnå optimal varme, men for å kunne tilby en løsning for virkelig ekstreme forhold måtte mengden av soveposens 90/10 FP gåsedun kalkuleres ekstra nøye. For lite ville bety for dårlig isolasjon, mens for mye ville føre til kuldepunkter der dunene komprimeres.

Med akkurat rett mengde og plassering oppnår Helsport Svalbard maksimal spenst fra gåsedunene, og derfor best mulig isolasjon uten risiko for kuldepunkter. For brukeren betyr dette en over gjennomsnittet myk sovepose som rett og slett føles luksuriøs og komfortabel.

Rett stoff på rett plass

Svalbard soveposen bruker Pertex 30D Pertex Taffeta som innerstoff, som også har blitt brukt med stor suksess i Rago-serien. Ytterstoffet brukt i soveposen er det lette, holdbare, vannavstøtende og pustende Pertex mini-ripstop. Begge stoffene er C6 WR behandlet for å sikre at de er vannavstøtende.

Justeringer der det trengs

En ekstra stor varmekrage er designet for Svalbard-soveposen, mens glidelåsen på venstre side kun er ¾ i lengde for å unngå for mye tap av varme når den åpnes. Hele glidelåsens lengde er også dekket av en tykk dunklaff for å unngå at kulden slipper gjennom.

Fotenden på Svalbardposen har også et lag av ekstra slitesterkt fiber som sørger for at dun i fotenden ikke blir for mye komprimert, samt et lag av syntetisk fyll som blant annet forhindrer at fotenden av soveposen blir fuktig fra teltduken.

Svalbardposen er ikke liten i forhold til mange andre soveposer i markedet. Den har tross alt et 11 cm tykt dunfyll som vil holde deg god og varm helt ned til utrolige -40 grader. Likevel veier soveposen mindre enn 2kg, og er perfekt for lengre ekspedisjoner i kalde strøk.


4. STS Traveller TR1 – Best til backpacking og reising

SJEKK PRISEN →

Når man er ute på reise er det slett ikke alltid man ender opp i en situasjon der et hotellrom er tilgjengelig. Dette gjelder særlig dersom man er eventyrlysten og reiser litt utenfor allfarvei. Da kan det være greit å kunne ha med seg en liten, lett, komfortabel og allsidig sovepose i sekken sånn i tilfelle den skulle trenges. STS Traveller TR1 Soveposen er blant de beste og letteste man kan finne i markedet til slik allsidig bruk.

Soveposen kommer i som standard i 180cm lengde, men den blir utrolig liten når den pakkes sammen. Pakkvolumet til STS Traveller TR1 er kun 1,5 liter, så dette er en liten sovepose som man godt kan ta med seg for sikkerhets skyld. Med sine 389 gram er soveposen også veldig lett. På grunn av sin allsidighet er denne soveposen brukt til en rekke aktiviteter inkludert reising, sykkeltur, fjelltur, tur på hytta og mye mye mer.

Mindre fuktighet. Raskere tørking.

STS Traveller TR1 bruker 850 + loft 55/45 gåsedun. Gåsedunet i denne soveposen bruker, i likhet med andre STS soveposer, den miljøvennlige og PFC-fri UltraDry Down™ teknologien slik at gåsedunet tar til seg 30% mindre fuktighet og tørker 60% fortere. Denne løsningen hemmer også bakterievekst i dunposen slik at soveposen er mer hygienisk og varer lengre.

Denne allsidige soveposen leveres med en praktisk bæreveske i en minimalistisk pakke som gir beskyttelse og varme enten man vil bruke den innendørs eller utendørs, på våren sommeren eller høsten i Norge, eller når man er ute på oppdagelsesferd andre steder i verden.


5. Helsport Rago Pro Winter Lady 175cm – Spesialdesignet til damer

SJEKK PRISEN →

Kvinnens beste venn i -38°C

Kroppene til kvinner og menn har mange viktige forskjeller. Inntil nylig er dette noe som i stor grad har blitt ignorert når det gjelder soveposer. Varmeutstrålingen fra kvinner og menn er fordelt litt forskjellig på kroppen. Dette er noe som det er viktig å ta høyde for når man velger sovepose slik at man får en mest mulig lun og behagelig soveopplevelse igjen for pengene.

Helsport Rago Pro Winter Lady er en helårs-sovepose som er spesialtilpasset til kvinnekroppens unike varmesignatur for å gi den beste og varmeste opplevelsen for kvinner. Rent praktisk betyr dette at kundepunkter som oppleves spesielt ubehagelige for kvinner isoleres bedre. Dette gjelder særlig i skulderpartiet og i fotenden der kvinner i større grad føler kuldepunkter. Soveposen kan brukes i ekstrem kulde held ned til -38 grader.

Skandinavisk Passform

Pro Winter Lady er laget i skandinavisk passform med dunkammer som er plassert og formet for optimal isolasjon og for at dunet skal holde seg på plass der det gir best komfort og termisk effektivitet. Den 140 cm lange glidelåsen, som går helt ned til fotsonen, er også godt isolert for å forhindre varmetap, og er enkel og smidig å betjene. Soveposen er også utstyrt med en glidelåslomme inne i soveposen der småting kan oppbevares, samt en komfortabel hette med myke snorer som kan snøres igjen for å holde på varmen i kaldt vær.

Som i Helsport sine andre soveposer er også Pro Winter Lady laget av tettvevd Nylon 30D Ripstop vannavstøtende, pustende og duntett ytterstoff. Innerstoffet er tettvevd og behagelig Pertex Nylon Tafetta, som er pustende og mykt. All dun inne i soveposen er 90/10 andedun 650 cuin/oz strategisk plassert i akkurat rett mengde for å unngå for lite dun, eller for mye dun som kan skape kuldepunkter.

Pro Winter Lady soveposen er spesielt tilpasset for kvinner opp til 175 cm med en personbredde på opptil 80 cm. Soveposen, som kun veier 1,31 kg har et pakkvolum på 20×30 cm.


6. Helsport Rago Pro Junior – Tre-sesongspose for barn

SJEKK PRISEN →

Barn kan være vanskelige å kjøpe klær og utstyr til, men dette gjelder heldigvis ikke for soveposer. Helsport tilbyr nemlig Helsport Rago Pro Junior, som er en ideell sovepose for barn med en personlengde på opp til 165 cm og en personbredde på opp til 70 cm.

Denne tre-sesongs soveposen har, med en vekt på kun 0,86 kg og et pakkvolum på bare 17×25 cm en perfekt balanse som forsikrer at barna kan få en god og varm natts søvn uten unødvendig vekt, selv i mindre sekker.

Slitesterkt for aktive barn

Helsport Rago Pro Junior er lagt med tettvevd og slitesterkt Nylon 30D Ripstop som er et vannavvisende og pustende ytterstoff. På innsiden bruker soveposen Pertex Nylon Tafetta, som er et behagelig, tettvevd og pustende innerstoff for dunposer. 90/10 Grå gåsedun 650 cuin/oz blir brukt til å isolere soveposen.

I likhet med andre Helsport soveposer bruker også Helsport Rago Pro Junior en passform som passer skandinavisk kroppstype. Et viktig element i Helsport soveposer er også at oppdelingen i dunkammer som passer på at soveposen isoleres best på strategiske kuldepunkter. Soveposen bruker også kurvede dunkammer på brystet for at dunet skal holde seg på plass. Innholdet i alle dunkammer er nøye beregnet for å oppnå best mulig termisk effektivitet.

Brukervennlig komfortabel

Den lange og godt isolerte glidelåsen som går helt ned til den ekstra isolerte fotsonen er smidig og enkel å betjene, og gjør det lett for barn å komme seg inn og ut av soveposen. Soveposen er også utstyrt med komfortabel og varmeeffektiv hette med myke snorer for å snøre igjen om man vil holde på varmen. Soveposen har også en smålomme med glidelås på innsiden for å oppbevare småting.

Som andre Helsport soveposer er Helsport Rago Pro Junior designet på en slik måte at man kan bevege seg mens man sover dette gjør at man får sirkulasjon av varme inne i soveposen, og forsikrer samtidig en behagelig og fri sovestilling etter en strabasiøs dag med lek og moro utendørs.


Hvordan velge den beste soveposen

det å velge en god sovepose har alt å si for en god natt søvn. En mann som som holder e

Det å finne den beste soveposen kan være en krevende oppgave. Det er mange faktorer som skal tenkes over, derfor laget vi denne listen av våre favoritter og de som har blitt kåret til favoritter i andre sovepose tester slik at du kan enkelt velge en sovepose du vet er av høy kvalitet.

Det å lage den beste soveposen er en teknisk og krevende prosess. Alt har en fin balanse, legger man på for mye isolasjon blir soveposen for tung, bruker man for lite blir den for kald.

Glidelås lengden burde være lang for å få maksimal lufte mulighet i posen, men igjen blir den for lang er det ekstra vekt å bære på.

Dun eller fiber

Når man skal kjøpe seg en sovepose er det viktig å bestemme seg på forhånd hvilket material man skal se etter. Det er i hovedsak tre material som blir tatt i bruk og disse er : dun, fiber eller begge to i kombinasjon.

En sovepose laget kun av dun vil du merke er lettere, tar mindre plass og varmer svært godt. Som er en god kombinasjon for mange turgåere, dun tar mindre plass som betyr at du kan velge en varmere pose enn det du kunne med en fiber sovepose.

Dette er et utmerket material for de som er ute etter å få sekken så lett som mulig eller er på turer mest på fine dager rundt sommertiden.

Grunnen til at vi sier er dette er for at dun posen er ikke like vann avstøtende som fiber posen og har ikke gjort det så bra i fuktig vær.

Fiber soveposene varmer ikke like godt som dun og tar også litt større plass. Så hvorfor velge fiber? De er noe billigere og egner seg bedre i våt og fuktig klima. Vi anbefaler å kjøpe fiber sovepose hvis du er mye på tur på vinteren eller sen høsten.

Finn riktig temperatur til soveposen

Når man skal velge en sovepose er det viktig å velge riktig temperatur slik at du får den varmen du trenger. Dessverre er det slik at temperaturene du finner på salgs nettsider og merkelapper ikke stemmer helt med hva soveposen leverer i virkeligheten.

Hold dette i tankene når du kjøper soveposen din. Se på lappen og minuser noen grader for å være sikker.

Når soveposen er EN-rangert er numrene mere nøyaktig og gjør at kan faktisk gå utifra numrene som står på soveposen. Men som jeg sa tidligere i denne artikkelen er det ikke alle som tar seg rå til dette. Det å få alle soveposene som blir produsert i et firma EN-rangert koster en god del penger og de fleste tar seg ikke rå til dette.

Pris

Når vi lagde denne listen var pris absolutt en faktor vi tok i bruk. Vi vet at dette er en viktig faktor for at du skal kjøpe en sovepose, derfor laget vi en mulighet for de som er budsjett, men også et valg for de som er ute etter det beste.

Hvis du tenker å bruke soveposen aktivt anbefaler vi å investere litt ekstra i soveposen du tenker å kjøpe da vi har sett at prisen har en sterk relasjon til kvaliteten du får.

Varme

Når man skal kjøpe en sovepose er det jo for å holde seg varm. Vi leste på utallige nettsider og tester for å gi deg de som har gjort det beste når det kommer til varme og andre viktige faktorer. Den soveposen med best og tykkest stoff var uten noe tvil ultralite.

For å finne ut varmen en sovepose kan levere ble det sjekket kvaliteten på stoffet som ble brukt i soveposen men også tykkelsen på dette. Jo tykkere og sterkere material jo mere varme vil soveposen gi fra seg. Dette er en god måte å sjekke de fleste fjær fylte soveposene, men når det kommer til syntetiske soveposer er det ikke alltid like lett.

Det er så å si umulig å finne ut mengden av varme en syntetisk sovepose kan gi fra seg, andre faktorer som størrelse, hvordan den passer til kroppen har også en stor innflytelse på hvor godt du holder deg varm om natten.

Det ble i en europeisk komité bestemt at det skulle nå kunne utføres en test på alle soveposer der forbrukeren fikk en oversikt over hvor mye soveposen kunne tåle. Disse testene ble grundig utført og førte til nøyaktige resultater, men på grunn av den ekstra kostnaden det kostet for produsent og deretter forbrukeren var det få som har tatt i bruk denne testingen.

Så hvordan kan vi da gi deg denne informasjonen? Heldigvis har den store aktøren i USA Outdoorgearlab tatt seg tiden til å sove i hver enkelt sovepose for å teste varmen de kunne gi.

Vekt

I vår sovepose test var vekt en faktor vi også tok i bruk. Skal man gå lengre turer teller hvert eneste gram du har i sekken. Vekten på en sovepose kan variere veldig utifra vekt, størrelse på soveposen, lengde på glidelåsen og hvilke materialer som har blitt brukt i produksjon av soveposen.

Vi har sett at jo høyere kvalitet på sovepose isolasjonen jo mindre har soveposen veid, men prisen på disse er også veldig mye høyere.

Komfort

Det er lett å oppnå god komfort når man ligger inne på sofaen under pleddet, men når man ligger ute i 10 minus grader er dette litt vanskeligere. Derfor kreves det en soveposen som er skreddersydd for dette slik at du kan få en sovepose med nokk varme og lufting slik at du kan sove godt uansett om du ligger ute eller inne.

Faktorene som blir brukt i en sovepose test er hvordan soveposen passer til kroppen, hvor godt den isolerer, hvordan stoffet kjennes på kroppen og selvfølgelig hvor varm og komfortabel du er i soveposen.

Størrelse i sekken

Det å ha en liten sovepose når den er pakket sammen har alt å si. Jo større ryggsekk du har, lengre blir sekken ifra balanse punktet ditt som betyr at du blir fortere sliten. Soveposen er ofte den som tar mest plass i rygg sekken, men hvis du velger riktig sovepose er ikke dette nødvendigvis tilfellet. Outdoorgearlab så stor forskjell på soveposene, noen var like store som en drikkeflaske mens andre fylte hele sekken.

Konklusjon

Dette er de da faktorene som ble brukt for å velge ut de beste soveposene i vår sovepose test. Vi brukte outdoorgearlab og test.no for å innhente informasjonen.

Vi håper du fant vår sovepose test hjelpsom og at du fant en sovepose som passet deg og budsjettet ditt.

Hvis du skulle trenge et liggeunderlag for å ha under soveposen har vi også en test på dette her: Liggeunderlag test


Tips til før du legger deg i søveposen

bilde av to soveposer ute i naturen

Det å ha en god sovepose med tykk isolasjon er ikke alt, selv den tykkeste soveposen kan du fryse i hvis du ikke gjør de riktige tingene før du legger deg i den.

Før du setter i gang med disse 4 stegene må du først forsikre deg at du et godt ligge underlag, se testen vår her (liggeunderlag test), ikke legg soveposen rett på bakken, hvis du ikke har et liggeunderlag tilgjengelig burde du ta i bruk granbar eller andre kvister for å gi avstand mellom deg å bakken.

 1. Gå på toalettet før du legger deg, det hjelper på nattesøvnen.
 2. Ikke legg deg i soveposen når du er kald, gjerne løp en runde eller ta noen knebøy før du legger deg ned slik at du varmer opp posen når du legger deg. I en sovepose er det kroppsvarmen som varmer opp og hvis du er kald, ja da blir det ikke stort med varme.
 3. Ta av yttertøyet når du ligger i soveposen, har du noe vått tøy kan det være lurt å legge dette på kropp slik at det er godt og varmt til du våkner.
 4. Er det kaldt ute er det lurt å ta i bruk hodeplagg som en lue, fryser du i soveposen også kan du ta på deg et ekstra lag med klær inne i soveposen.

gjør du disse 4 stegene i kombinasjon med en grei sovepose er jeg sikker på at du kommer til å ha en god natt søvn.


Tips til etter turen

Når du er ferdig med soveposen er det viktig at du stapper den inn i sovepose trekket, ikke rull den!

Dette er for å unngå at du knekker materialet i soveposen, ved å stappe den unngår du dette. Dette gjelder uansett om du har dun eller fiber sovepose.

Luft soveposen

Når du har kommet hjem fra turen er det viktig å lufte posen, du kan gjerne gjøre dette langs turen også hvis du er ute flere netter. Dette er for å fjerne fukten og svette som fort legger seg i stoffet.

Når du lufter soveposen er det lurt å åpne opp glidelåsen og gjerne vrenge posen slik at du får luftet den fullstendig, jeg liker å henge den over en stol hvis jeg ikke har en kles-knagg eller lignende i nærheten.

Leave a comment