Test av stekepanne: Omfattende kjøpsguide med 7 beste stekepanner (2023)

Stekepannen er uten tvil en av de mest brukte kjøkkenredskapene, men når det finnes hundrevis å velge fra, kan det være vanskelig å vite hvilken du bør gå for. Imidlertid kan en stekepanne av dårlig kvalitet føre til ujevn varme, brent mat og ødelagt smak. Så hvordan velger man egentlig riktig stekepanne? Det er nettopp dette vi skal hjelpe deg med gjennom denne stekepanne test /kjøpsguiden.

Her har vi samlet en oversikt over de syv beste stekepannene på markedet i dag, samt en omfattende kjøpsguide med hva du bør vite før du velger. Redd for at en testvinner skal være utenfor ditt budsjett? Da vil du nok bli positivt overrasket i denne testen. Vi har plukket ut testvinnere i alle priskategorier, så her bør det absolutt være muligheter for alle.

Når man skal velge stekepanne er det viktig å huske at en god stekepanne kan være en mangeårig investering. Imidlertid er det viktig å være klar over at sjeldent finnes en som er god til alt. For å gå nærmere inn på dette vil du finne mye nyttig informasjon i vår kjøpsguide på bunnen av denne artikkelen. Her går vi gjennom ulike fordeler og ulemper med forskjellige typer stekepanne, samt hva du bør ta med i vurderingen din.

Klar for å finne din neste stekepanne? La oss se nærmere på de syv beste stekepanner i 2022.

Mintest.no produserer samletester basert på tilgjengelig informasjon funnet på nett. Målet med våre tester er å gjøre det så enkelt som mulig å velge det produktet som passer ditt formål. Vi tar forbehold om at det kan foreligge endringer hos ulike leverandører og forhandlere som kan påvirke informasjonen i denne guiden. 

Stekepanne test: 7 Beste stekepanner på markedet i 2022

 

Best i Test

Scanpan CTX Ceramic Titanium 

Beste stekepanne i hverdagen

Stekepanne i toppklasse fremstilt i keramisk titanium. Denne pannen har et behagelig grep og kan brukes både på plate og i stekeovnen. Rask oppvarming sørger for at maten ikke brenner seg fast.

 

Scanpan CTX Ceramic Titanium

Scanpan CTX Ceramic Titanium er en praktisk stekepanne i toppklasse, og har flere ganger vunnet tester og kåringer. Den har lenge vært en bestselger takket være sitt praktiske grep og bredde funksjonalitet. Du kan nemlig bruke denne stekepannen på induksjonstopp, keramisk topp og i ovnen (opptil 260 grader), noe som gjør denne utmerket for det meste av matlaging.

Når det kommer til selve utformingen har Scanpan CTX en luksuriøs finish med et slank og minimalistisk design. Den er belagt med non-stick belegg som gjør det enkelt å rengjøre den etter bruk. Du kan kjøre den i oppvaskmaskinen, men vi anbefaler at du vasker stekepanner for hånd slik at non-stick belegget ivaretas best mulig.

Som del av vår vurdering har vi gått gjennom en rekke tilbakemeldinger fra forbrukere, og her har vi sett en del blandede tilbakemeldinger på holdbarheten. Dersom stekepannen ofte vaskes i oppvaskmaskinen ser det ut som non-stick belegget kan slites av etter rundt 2 år. Imidlertid er dette noe man bør forvente av de fleste non-stick stekepanner etter noen år med bruk.

Vår endelige vurdering er derfor at dette er en utrolig god stekepanne som til prisen tilbyr høy kvalitet. Du må riktignok vurdere om to år er lang nok levetid for en stekepanne av denne prisklassen, men etter vår mening veier funksjonaliteten opp for prisen. Scanpan CTX Ceramic Titanium er derfor en allsidig og brukervennlig stekepanne som gir gode resultater på kjøkkenet.

Spesifikasjoner

  • Non-stick belegg
  • Kan brukes i stekeovnen
  • Godt håndtak
 

Best på budsjett

Tefal Unlimited Premium

Beste stekepanne på budsjet

Enkel stekepanne fra Tefal med imponerende kvalitet til lav pris. Belagt med non-stick belegg for enkel rengjøring etter bruk. Forsterket bunn sørger for jevn varmefordeling og et bedre resultat på matlagingen din.

 

Tefal unlimited Premium

Tefal Unlimited Premium er en non-stick stekepanne fra den populære produsenten Tefal. Dette er en enkel stekepanne i en lavere prisklasse enn testvinneren vår, men den leverer til forventningene i sin prisklasse. Belagt med non-stick belegg er dette en helt alminnelig stekepanne som vil gjøre matlagingen lettere i årevis. Spesielt den lave prisen har gjort at denne modellen lenge har vært populær i norske husholdninger.

Stekepannen er utstyrt med det nye Titanium Anti-Scratch non-stick belegget til Tefal, et belegg som har til hensikt å beskytte mot metallredskaper. Dette sørger for at du kan bruke de fleste husholdningsredskaper uten frykt for å skrape opp stekepannen din. Vi har sett mange positive tilbakemeldinger på nettopp dette, men vil ikke anbefale at du skraper den opp bare for å teste.

I de testene vi har vurdert ble Tefal Unlimited Premium benyttet til pannekaker, stekte egg og til steking under hard varme. Her leverte den til forventningene og vil derfor passe til det aller meste av matlaging. Den har også blitt utsatt for temperatursjokk, noe den håndterte utmerket uten å brenne innholdet eller ødelegge belegget. Det er verdt å merke seg at Unlimited Premium har en tykkere bunn enn de klassiske Tefal stekepannene, noe som sørger for bedre varmefordeling ved aktiv bruk.

Det er lite å si på denne, utenom at Tefal Unlimited Premium er en utmerket stekepanne som har oppnådd toppkarakter i flere uavhengige tester. Her får du en slitesterk stekepanne fra en anerkjent produsent som passer til det aller meste av bruk i norske kjøkken. Skulle du være på jakt etter noe enda rimeligere, så kan Ikea 365+ serien være et alternativ til Tefal sine produkter.

Spesifikasjoner

  • Non-stick belegg
  • Forsterket bunn for bedre varmefordeling
  • Praktisk håndtak
  • Fire ulike størrelser
 

Mye for pengene

Satake Stekepanne 

Lettvekt kvalitets stekepanne

Imponerende god stekepanne til en konkurransedyktig pris. Her får du en lett støpejernspanne med lav egenvekt og utmerket varmefordeling. Kan kjøres i oppvaskmaskinen, noe som er imponerende i sin prisklasse. 

 

Satake Stekepanne

Satake Stekepanne er en panne i lavere prisklasse som kommer med en imponerende kvalitet i forhold til prisen sin. Dette er en lav vekt støpejernspanne, noe som gir mye av funksjonaliteten til en støpejernspanne, men lavere vekt. På denne måten er stekepannen enklere å bruke, og kan dermed benyttes av de fleste i hjemmet. Imidlertid fører støpejern til at det også krever litt ekstra vedlikehold dersom man ønsker å sikre lang holdbarhet.

Med en vekt på 1,8 kg veier denne mer enn klassiske aluminium og teflon stekepanner, men den har også en langt bedre varmefordeling. Den er kompatibel med alle typer komfyrer inkl. induksjon, og har et praktisk non-stick belegg, noe som er uvanlig for en støpejernspanne. Dette er det eneste punktet vi har sett noe kritikk på, da noen brukere har opplevd at belegget sviktet før pannen var klar for utskiftning.

Denne stekepannen har mottatt stående applaus fra mange forbrukere, og har generelt gjort det godt i ulike vurderinger. Nå kan man riktignok ikke forvente samme kvaliteten for en stekepanne i denne prisklassen som dyrere alternativer, men alt-i-alt leverer denne imponerende god kvalitet i sin klasse.

Konklusjonen på dette produktet er at få stekepanner i denne prisklassen kan vise til tilsvarende kvalitet og utforming som dette. Her får du en slitesterk stekepanne med funksjonaliteten til en støpejernspanne til lavere pris en tradisjonelle stekepanner. Den vil riktignok kreve litt vedlikehold for å opprettholde funksjonaliteten, men dette kan du lese mer om i kjøpsguiden lenger ned.

Spesifikasjoner

  • Lett støpejern
  • 28 cm diameter
  • Jevn varmefordeling
  • Kan kjøres i oppvaskmaskin
 

Tidligere testvinner

Scanpan Pro IQ

Utmerket kvalitet i hverdagen

Scanpan Pro IQ har vært på markedet i en årrekke og tidligere vunnet en rekke tester. Produsert i rustfritt stål og aluminium med et keramisk non-stick belegg er dette en utmerket all-around stekepanne. 

 

Scanpan Pro IQ

Scanpan Pro IQ er en populær stekepanne fra Scanpan som har vært på markedet i en årrekke alleredet. Den har vært et populært valg hos forbrukere, og vunnet en rekke tidligere tester. Her var det få negative omtaler å spore opp, og en generell høy karakter fra ulike forbrukere som har testet stekepannen.

Selve stekepannen er produsert av 100% resirkulert aluminium fra deres egen fabrikk i Danmark. Dette sørger for at stekepannen også er en av de mest miljøvennlige i testen vår. En annen positiv fordel med denne stekepannen er at den kan benyttes i stekeovnen opptil 260 grader. På denne måten kan du raskt flytte stekepannen fra komfyren til ovnen dersom du har behov for dette.

Bunnen til Scanpan Pro IQ er produsert i rustfritt stål, noe som sikrer kompatibilitet med induksjonstopper. Den er også belagt med et keramisk non-stick belegg som sørger for enkel rengjøring etter bruk. Du kan velge å vaske denne i oppvaskmaskinen, men for å øke holdbarheten anbefaler vi at den vaskes for hånd. Dette vil forlenge levetiden på non-stick belegget betydelig og dermed sikre at investeringen din varer lenger.

En ergonomisk utforming sørger for at denne stekepannen er behagelig å bruke, og enkel å jobbe med over tid. Lav egenvekt er noe av det som tilskrives funksjonaliteten til en aluminium stekepanne. Imidlertid er det verdt å merke seg at denne mest sannsynlig har det samme keramiske belegget som Scanpan CTX – uten at vi har fått bekreftet dette fra produsenten. Dette kan bety at belegget etter noen år vil svekkes, men her har vi fått litt blandede tilbakemeldinger.

Spesifikasjoner

  • Keramisk non-stick belegg
  • Kan vaskes i oppvaskmaskin
  • Resirkulert aluminium 
  • Kan brukes i ovnen
 

Beste støpejernspanne

De Buyer Mineral B Element

Best i test støpejern

Slitesterk stekepanne fra De Buyer i karbonstål. Denne leverer et naturlig non-stick belegg, og uslåelig varmefordeling. En støpejernspanne krever riktignok litt ekstra arbeid, men du oppnår uslåelig funksjonalitet.

 

De Buyer Mineral B Element

Mineral B Element er en imponerende karbonstål stekepanne fra den franske produsenten De buyer. Dette er uten tvil en premium stekepanne, noe prisen også reflekterer. Her får du en stekepanne av høyeste kvalitet, og et foretrukket valg blant profesjonelle kjøkken. Dette skyldes de unike egenskapene karbonstål har sammenlignet med blant annet teflon og keramikk.

En god støpejernspannen krever litt ekstra arbeid, men dette kommer vi nærmere inn på senere i artikkelen vår. Når det kommer til utforming vil denne typen stekepanne være tyngre enn aluminium og teflon, men også oppnå en langt høyere varme. Støpejern har nemlig en bedre varmefordeling, så her får du raskt høy temperatur dersom du ønsker det.

På vedlikehold er det viktig å merke seg at denne typen stekepanner ikke skal kjøres i oppvaskmaskinen. Det skyldes at den skaper et naturlig non-stick belegg når den brukes, og dette vil raskt svekkes dersom du kjører den i oppvaskmaskinen. Skyll derfor av med vann og tørk av med en klut etter bruk. Behandler du den riktig vil du fort få en stekepanne som leverer utmerket ytelse i flere tiår.

Mineral B Element er uten tvil en stekepanne av høy kvalitet, men støpejern er ikke for alle. Som vi allerede har nevnt, så krever den en del ekstra vedlikehold sammenlignet med teflon og aluminium, men om du kan leve med dette er uten tvil stekepannen av høy kvalitet. Sørger du for riktig vedlikehold vil stekepannen by på lang holdbarhet i flere tiår.

Spesifikasjoner

  • Karbonstål
  • Uslåelig varmefordeling
  • Naturlig non-stick
 

Bestselger

Ronneby Bruk Ultra Light Pro

Bestselger av høy kvalitet

Ronneby Bruk Ultra Light Pro er en ultralett stekepanne i støpejern. Her får du funksjonaliteten til en støpejernspanne, men en egenvekt på kun 1,7 kg - noe som er rundt én kilo mindre enn tilsvarende panner på markedet. Dette sikrer enkel brukervennlighet og enklere bruk. 

 

Ronneby Bruk Ultra Light Pro

Ronneby Bruk Ultra Light Pro er en støpejernspanne med imponerende lav vekt. Denne Ultra Light versjonen av deres populære støpejernspanne veier faktisk bare 1,7 kg – noe som er 1 kg lavere enn den klassiske varianten. Utformet i tradisjonelt støpejern vil dette uansett være en stekepanne som sikrer god brukervennlighet i flere tiår.

Noe av det som har gjort denne stekepannen så utrolig populær, er det faktum at den kan brukes både i ovnen og på komfyr. Den er også kompatibel med induksjonstopper, så denne fungerer uansett hvordan kjøken du kokkelerer i. Stekepanne i støpejern er også svært enkle å rengjøre, da du kun trenger vaske med i varmt vann etter bruk (helst mens pannen fortsatt er varm). NB: ikke mens den er glovarm, da vil du naturlig nok brenne deg – evt brenne fast kluten/svampen du bruker.

Er du over gjennomsnittlig interessert i matlaging, eller ønsker det beste for aktiv bruk – så er det lite som fungerer bedre enn støpejern. Imidlertid kan de være tunge å bruke, og da spesielt dårlig egnet for barn. Er det ulik størrelse på kokkene i hjemmet kan derfor en Ultra Light Pro være et godt alternativ. Her får du funksjonaliteten til en støpejernspanne, men en betydelig lavere egenvekt.

Vi klarte ikke finne noen negative omtaler om dette produktet, og Ronneby har lenge vært kjent som en prestisjefull produsent av støpejernsprodukter. Vår vurdering er derfor at dette er et utmerket produkt av høy kvalitet som fungerer utmerket både på profesjonelle- og hjemmekjøkken. Den koster riktignok litt mer enn teflon og aluminiumspanner, men du får igjen denne investeringen gjennom utrolig lang holdbarhet.

Spesifikasjoner

  • Støpejern
  • Lav egenvekt
  • Kan brukes i stekeovnen
  • Enkel rengjøring
 

Godt alternativ

Fiskars/Hackman All Steel

Populært valg på budsjett

Hackman All Steel har tidligere vunnet flere tester av stekepanner, og leverer en imponerende kvalitet. Produsert av Fiskars er dette en lavpris stekepanne med god funksjonalitet. Den tåler maskinvask og kommer i størrelsen 28 cm.

 

Fiskars(Hackman) All Steel

Denne stekepannen fra Fiskars har tidligere vunnet en rekke tester, og var lenge en bestselger i lavprissegmentet. Den har blitt testet for et bredt utvalg formål og har kommet godt ut av de fleste tester. Det som forhindrer den i å havne i toppen av vår test er rett og slett den høye vekten. Denne stekepannen veier nemlig 1,7 kg – noe som er langt høyere enn de fleste tilsvarende stekepanner (men fortsatt lavere enn en støpejernspanne).

Hackman All Steel kan rengjøres i oppvaskmaskinen, men for lengst mulig holdbarhet anbefaler vi at du vasker den for hånd. Dette vil ivareta non-stick belegget bedret, og dermed også sørge for at stekepannen har lenger levetid. Vårt beste tips for rengjøring er å vaske stekepannen mens den fortsatt er varm med varmt vann. Skulle det være nødvendig kan du bruke en dråpe med såpe, men vi anbefaler så lite av dette som mulig.

Det er finske Fiskars som produserer denne stekepannen, og de har lenge vært kjent for høy kvalitet på sine produkter. De tilbyr holdbare produkter i lavpris segmentet, noe også denne stekepannen er. Tar man høyde for pris mot kvalitet vil man uten tvil få mye kvalitet for pengene med denne, men den har riktignok ikke samme kvaliteten som en premium stekepanne i høyere prisklasser.

Etter vår mening er dette en av de beste stekepannene i lavprissegmentet, og absolutt verdt en vurdering dersom du ønsker en rimelig, men god stekepanne. Vi har sett noen tilbakemeldinger på at non-stick belegget svikter etter noe tid, men dette må nesten forventes for såpass rimelige produkter. Du vil uansett få en god stekepanne som oppfyller formålet i en lengre periode. Vår konklusjon er derfor at dette kan være et utmerket alternativ for førstegangskjøpere som ønsker å fylle opp kjøkkenet med nye redskaper.

Spesifikasjoner

  • Non-stick belegg
  • Kan vaskes i oppvaskmaskinen
  • Bunnareal på 23,3 cm 
  • Tåler høy varme

Kjøpsguide for stekepanner

En kjensgjerning når det finnes mange produkter på markedet, er at det ofte kan være vanskelig å vite hvilken man faktisk bør kjøpe. Dette gjelder spesielt for stekepanner og lignende produkter som vi benytter med høy frekvens. Så hvilken stekepanne er egentlig best for nettopp deg? Dette kan være et vanskelig spørsmål, men vi skal gjøre vårt beste å besvare det. Her vil bruk og budsjett spille viktige roller, men det er også verdt å vite hvordan ulike typer materialer sikrer holdbarheten på produktet.

Vi har derfor samlet alt du trenger å vite om stekepanner i de neste avsnittene av denne guiden. Målet med denne seksjonen er å tilby deg den nødvendige informasjonen du trenger for å gjøre informative valg. Klar for å finne din neste stekepanne? La oss se nærmere på hvilke vurderinger du bør tenke på før du kjøper en stekepanne.

Hvem er denne kjøpsguiden for?

Selv om stekepanner er hverdagslige redskaper de færreste av oss legger mye tanke i, så vil valg av stekepanne faktisk ha mye å si. Her vil ulike materialer, utforminger og ikke minst temperaturmotstand være viktig. Så ved mindre du er en profesjonell kokk med lang erfaring på kjøkkenet, så er vi sikker på at du vil finne noe nyttig informasjon i denne kjøpsguiden.

For å svare på spørsmålet Hvem er denne kjøpsguiden for? Vil vi derfor velge å si; alle som er på jakt etter en ny stekepanne. Vi vil ta deg med gjennom hvilken betydning ulike materialer har, hvordan du vedlikeholder en stekepanne best mulig og ikke minst hvilken du bør velge til din situasjon. Når du har lest denne guiden bør du ha tilstrekkelig informasjon til å kunne velge den som passer ditt bruk best.

Ulike typer stekepanner

Som vi allerede har vært inne på, så finnes det utallige stekepanner på markedet. Imidlertid deles disse gjerne inn i fire ulike kategorier, basert på hvilket materiale de er laget av. Vi skal derfor se nærmere på disse, samt hvilke egenskaper de ulike stekepannene kan by på. Eksempelvis er forskjellen på en stekepanne i teflon og støpejern betydelig, så her vil bruk og hensikt ha stor betydning for hva du bør velge.

Støpejernspanner

Støpejern har lenge vært det foretrukne materialet for profesjonelle kokker og restauranter. Materialet har blitt benyttet av premium produsenter i mer enn hundre år, og lager uten tvil noen av de beste stekepannene. Dette skyldes at støpejern har en uslåelig evne til varmefordeling, noe som igjen sikrer rask oppvarming av pannen med gode resultater.

Som vi allerede har vært inne på, så er fordelen med støpejern at de har en god evne til jevn oppvarming. En ulempe med dette materialet er at det dessverre veier en del. Du vil derfor fort merke at støpejernspanner er langt tyngre enn teflon og aluminium. Nå har det heldigvis dukket opp noen Ultra light varianter av disse klassikerne, noe som har redusert vekten betydelig.

Når det kommer til holdbarhet er det lite som kan slå støpejern. Disse kan fort vare i mange tiår dersom du behandler dem rett. Når det er sagt, så vil en støpejernspanne kreve litt mer pleie enn andre stekepanner. Du kan blant annet ikke kjøre den i oppvaskmaskinen, og den bør smøres med jevne mellomrom for å ivareta pannen.

Skulle du se etter et litt enklere alternativ til støpejern kan stekepanner av karbonstål være en god løsning. Disse fungerer i praksis som en støpejernspanne, men er langt lettere i vekt og utforming. Imidlertid vil pleie av produktene være tilsvarende da både karbon stål og støpejern krever litt vedlikehold.

Teflon stekepanner

Teflon stekepanner har lenge vært det mest populære blant forbrukere. Dette skyldes at de er lave i pris, men også yter god prestasjon. I tillegg har materialet flere fordeler som at det veier svært lite, er enkelt å rengjøre og ikke koster så mye å produsere. Resultatet er derfor effektive stekepanner til en overkommelig pris.

Teflon ble først introdusert på 60-tallet, og har siden den gang vært en av de mest populære materialene for produksjon av stekepanner. Imidlertid fikk denne produksjonen en ripe i lakken da forskning viste seg at materialet kunne være svært kreftfremkallende. Dette handlet om at materialet avga farlige stoffer dersom det ble varmet opp tilstrekkelig.

En tilsvarende diskusjon dukket opp med tilknytning til bruk av visp, slikkepott og andre kjøkkenredskaper av metall – da disse kunne ripe opp belegget og dermed forårsake at farlige materialer havnet i maten. I dag har mange produsenter derfor endret produksjonen sin for å hindre at dette skjer. Moderne stekepanner skal derfor ikke ha denne problematikken, men eldre teflonstekepanner kan fortsatt ha dette.

Du vil derfor fortsatt finne et stort utvalg stekepanner i teflon tilgjengelig i butikkene. Et godt eksempel på dette er IKEA 365+ stekepannene som fortsatt bruker teflon som non-stick belegg. I dag viser de fleste undersøkelser at korrekt bruk av stekepanner ikke forårsaker utveksling av farlige stoffer.

Den største utfordringen med stekepanner av teflon er at selve produksjonen av produktene innebærer en rekke farlige kjemikalier. Da snakker vi ikke om selve produksjonen av stekepannen, men produksjonen av teflon som kan ha svært miljøskadelige innvirkinger. Dette er grunnen til at mange i dag velger å ikke kjøpe teflon produkter. Av denne årsak har vi valgt å ikke trekke frem IKEA 365+ sin stekepanne som et godt budsjett alternativ i denne testen, da vi rett og slett ikke har klart å verifisere hvor denne produseres.

Keramiske stekepanner

Et annet alternativ er stekepanner med keramisk overflate, da dette gir en god non-stick effekt. Dette sørger for at produktet er langt enklere å rengjøre, samt at maten ikke svir seg fast under matlaging. På denne måten kan du sikre en enklere matlaging og bedre resultat.

Stekepanner med keramisk overflate økte kraftig i popularitet etter at teflon møtte motstand i pressen. Dette har gjort at mange populære modeller i dag benytter seg av keramisk overflate fremfor teflon for å skape et naturlig non-stick belegg.

Ulempen med denne typen stekepanner er at det ofte meldes om kort holdbarhet. Vi har sett flere eksempler på at belegget svekkes over tid, noe som har sørget for at stekepannene ikke har en holdbarhet på mer enn noen få år. Imidlertid er de i et mellomsjikt hva gjelder pris, så for de fleste vil det ikke være en betydelig investering over tid.

Stekepanner i rustfritt stål

Sist, men ikke minst har man stekepanner av rustfritt stål. Disse har en rekke fordeler ettersom de er laget av det hardere materialet stål. I tillegg er de rustfrie, noe som sørger for at du enkelt kan rengjøre dem i oppvaskmaskinen. Nå anbefaler vi generelt ikke at man vasker en stekepanne i oppvaskmaskinen, men dette er altså et alternativ dersom man har lite tid til overs.

Grunnen til at vi ikke anbefaler oppvaskmaskinen, er rett og slett fordi det mistenkes at non-stick belegget slites unødvendig raskt i oppvaskmaskinen. Dette sørger for at stekepannen får lavere holdbarhet og levetiden dermed forkortes unødvendig. Mange av modellene som kommer mest ut av våre tester er basert på rustfritt stål med ulike typer belegg utenpå.

Slik har vi valgt stekepanner

Når vi skulle finne kandidater til denne testen var det viktig å finne frem til de absolutt beste produktene. Som vi allerede har vært inne på, er stekepannen en av de redskapene vi bruker mest i hverdagen. Derfor var det viktig å finne frem til de som leverte best kvalitet i hver kategori.

Som en kilde til informasjon har vi derfor benyttet oss av uavhengige tester der flere stekepanner er testet opp mot hverandre i ytelse og kvalitet. Deretter har vi luket ut de som presterer absolutt dårligst. Her har vi også tatt hensyn til pris, slik at en stekepanne med god prestasjon ikke faller utenfor bare fordi den ikke havner helt i toppen.

Når vi har utvalget vi ønsker å jobbe videre med, har vi deretter sammenlignet utvalget med tilbakemeldinger fra forbrukerne. På dette området bruker vi tilbakemeldinger fra tidligere kjøpere og anbefalinger som grunnlag for informasjon. Vi kartlegger eventuelle røde tråder som går igjen, samt se på hvilke kvalitetsproblemer som ofte nevnes. Et typisk eksempel på dette er kommentarene om at keramisk belegg ofte svekkes over tid.

Basert på dette vil vi eliminere de stekepannene som får spesielt dårlige tilbakemeldinger eller som ikke består den øvrige kvalitetskontrollen. Utvalget vi sitter igjen med vil deretter danne grunnlaget for vår egen samletest.

Størrelse på stekepanner

Akkurat som med gryter, kommer stekepanner i en rekke ulike størrelser. Da kan det være vanskelig å vite hvilken størrelse man helst skal velge. For hvor stor stekepanne trenger egentlig en vanlig husholdning? Det vil selvfølgelig ha mye å si for hvor aktiv matlaging man driver med, men vi skal ta en titt på de mest vanlige størrelsene.

Som et utgangspunkt vil de fleste stekepanner komme i størrelsen 24, 28 og 32 cm – der 24 er en mindre versjon og 32 en større. De fleste stekepanner i denne testen har vi valgt å gå for en 28 cm størrelse, da dette er den vanligste preferanser for husholdninger. Denne stekepannen er ikke enormt stor, men har tilstrekkelig størrelse for en familie på 4.

Skulle du ha behov for stekepanner for ulike formål kan man eventuelt velge å gå for en 24 cm som tilskudd til en 28 cm stekepanne. Imidlertid er vår erfaring at de fleste vil få mer enn nok utbytte av en 28 cm stekepanne. Det er også denne størrelsen som er standard for de fleste produsenter dersom de ikke tilbyr ulike størrelser.

Vedlikehold av stekepanner

Vi har allerede nevnt det flere ganger, men vedlikehold av stekepanner har høy betydning for levetiden. Vår klare anbefaling er derfor at man sørger for riktig pleie av stekepannen, spesielt om man har investert i en mer kostbar støpejerns variant. For å gjøre dette litt enklere har vi valgt å samle noen generelle tips til vedlikehold i dette avsnittet av vår kjøpsguide.

Vask av stekepanne

Når det gjelder vasking av stekepanner kan det finnes flere svar på dette, men vi skal se litt nærmere på hva som er det beste for ulike typer stekepanner. Som vi allerede har vært inne på, så kan du eksempelvis kjøre en stekepanne i rustfritt stål gjennom oppvaskmaskinen, men det anbefales sjeldent. Grunnen til dette er at temperatur og såpebruk i oppvaskmaskinen ofte kan svekke belegget og dermed skade stekepannen over tid. Nedenfor finner du derfor en oversikt over vasking av forskjellige stekepanner:

  • Rustfritt stål – Denne kan du ved mangel på tid kjøre i oppvaskmaskinen, men vi anbefaler at du bruker et mildt såpemiddel (oppvask såpe) og varmt vann slik at du rengjør den for hånd.
  • Støpejern – Støpejern er kjent for å kreve litt ekstra pleie, men støpejernspanner har faktisk den enkleste rengjøringen av de alle. Her anbefaler de fleste produsenter at man bare vasker pannen med varmt vann mens den fortsatt er varm. Deretter tørker man av med en klut eller håndkle fremfor å la den tørke i romtemperatur. NB: Unngå unødvendig bruk av såpe på støpejern da dette kan ødelegge det naturlige non-stick belegget.
  • Teflon – Som rustfritt stål, så kan dette kjøres i oppvaskmaskinen, men det anbefales ikke. Du bør heller vaske den med oppvasksåpe og svamp for hånd etter bruk. Her kan det være lurt å skylle den rett etter bruk slik at ikke fett og annet stivner i pannen.
  • Keramisk overflate – Sist, men ikke minst har vi keramisk overflate. Her fikk vi en rekke tilbakemeldinger om at oppvaskmaskinen kortet ned holdbarheten betydelig, så det vil mest sannsynlig være lurt å unngå.

Bruk av såpe

Som en generell huskeregel bør man unngå unødvendig bruk av såpe ved rengjøring av stekepanner. Dette skyldes at kjemikaliene kan påvirke non-stick belegget og dermed redusere holdbarheten til stekepannen. Vårt beste tips på dette punktet er derfor å forsøke rengjøre stekepannen ved hjelp av varmt vann og en svamp – og ved behov bruke en liten dæsj oppvasksåpe. Dette gjelder imidlertid IKKE for støpejernspanner – de bør ikke rengjøres med såpe, da smaken av såpe kan sette seg i stekepannen.

Oppvaskmaskin

Mange pleier velge stekepanne basert på om de kan vaskes i oppvaskmaskinen eller ikke, men dette kan ofte være et feilgrep. Selv om mange produsenter bekrefter at en stekepanne kan kjøres i oppvaskmaskinen, så betyr ikke dette nødvendigvis at det er en god idé. Oppvaskmaskinen benytter nemlig svært varmt vann og kraftig såpe for rengjøring, noe som ofte kan ødelegge stekepannen din over tid. Vi anbefaler derfor at man tar oppvasken av stekepannen for hånd så langt det lar seg gjøre. Har du dårlig tid kan en stekepanne i rustfritt stål selvfølgelig slenges i oppvaskmaskinen med jevne mellomrom, men ikke gjør det til rutine. Vasker du den hyppig i oppvaskmaskinen må du unødvendig ofte investere i en ny stekepanne, noe som fort kan bli kostbart.

Tørke

Når du har rengjort en stekepanne vil mange la den ligge til tørk på kjøkkenbenken. Dette kan imidlertid føre til unødvendig rust og fuktighet, så vi anbefaler at du tørker den lett med et håndkle fremfor romtørking. På denne måten vil du ivareta materialene bedre og dermed også sørge for lengre holdbarhet på din stekepanne.

Olje og smøring

Har du investert i en støpejernspanne vil denne med jevne mellomrom måtte smøres. Dette kan gjøres med fett eller egne smøremiddel du får kjøpt på ulike utsalgssteder for kjøkkenutstyr. Hensikten med dette er at det danner en naturlig hinne på metallet, men også at du får et bedre non-stick belegg på jernet. Det er også derfor det er viktig at man ikke bruker unødvendig mye kjemikalier, da dette fort kan føre til at man vasker bort smøringen.

 

En video der testvinneren fra Scanpan benyttes.

Vanlige spørsmål om stekepanner

Her har vi samlet noen vanlige spørsmål som gjerne dukker opp når man skal handle sin første stekepanne. Har du et spørsmål? Se om vi allerede har besvart det nedenfor!

Hvilken stekepanne er best?

Dette er gjerne et typisk spørsmål som dukker opp, men det finnes dessverre ikke noe standardsvar. Hvilken panne som er best vil i stor grad avhenge av hvilket formål du har med bruken av den. Ser du etter en helt vanlig stekepanne vil modellene fra Scanpan være et godt utgangspunkt. Ønsker du derimot å investere i noe mer kostbart vil De Buyer sine støpejernspanner være av ypperlig kvalitet.

Et viktig punkt å huske på her er at stekepanner slites ned i ulik hastighet, og det blir derfor fort et budsjettspørsmål. Ønsker du å gjøre en større investering nå som har holdbarhet på flere tiår, eller skal du bare ha en rimelig stekepanne med den risiko at den må erstattes igjen om et par år?

En klassisk stekepanne i støpejern vil uten tvil ha den beste holdbarheten, men er også tunge og litt mer krevende å bruke. De har heller ikke non-stick belegg slik som teflon eller keramiske overflater kan tilby, så det kan være litt krevende å lære seg riktig bruk. I tillegg krever de mer vedlikehold og kan derfor være litt vanskelig å rengjøre etter bruk.

De fleste vil derfor velge en fleksibel stekepanne med keramisk belegg eller teflon, da disse har både non-stick belegg og er enkle å bruke. Imidlertid vil disse overflatene raskere slites ut, så du må belage deg på å skifte de ut regelmessig ved hyppig bruk.

Sist, men ikke minst kan du velge en stekepanne av karbonstål. Disse har tilsvarende egenskaper som en støpejernspanne, men har lavere vekt. Imidlertid betyr dette også at de har samme behovet for vedlikehold, noe som har gjort dem mindre populære.

Hva er non-stick belegg?

Et non-stick belegg er en behandlet overflate som hindrer at mat brenner seg fast i stekepannen. Dette sørger for at den er enkel å bruke, men også at du langt enklere kan rengjøre den etter bruk. I nyere tid har det vært en rekke spørsmål knyttet til om det kan være helseskadelige konsekvenser av kjemikaliene brukt i eksempelvis PTFE, men her er det fortsatt store uenigheter. Imidlertid har potensialet for skadelige bivirkninger gjort at mange i dag velger en stekepanne med keramisk overflate fremfor PTFE teflon.

Bør du velge en keramisk stekepanne eller en med teflon?

Dette er noe vi ofte blir spurt om, og her er det noen ulike svar. Fordelen med begge deler er at de tilbyr en non-stick funksjonalitet, slik at du enkelt kan rengjøre stekepannen etter bruk. Imidlertid har flere tester vist at keramisk overflate ofte slites ut fortere enn teflon. Så på ren holdbarhet er det PTFE eller teflon som har kommet best ut av de fleste tester.

Imidlertid har det vært noen spørsmål stil til potensielt uheldige helsevirkninger ved bruk av teflon stekepanner, noe som har gjort at mange velger en stekepanne med keramisk overflate til egen bruk. Dette er noe det fortsatt forskes på, så her har ikke fasiten kommet frem helt enda.

Skulle du derimot være i tvil om dette, så kan vi anbefale at du velger en stekepanne med keramisk overflate eller laget i støpejern. På denne måten er du på den sikre siden. For de som nå er i tvil, så har det foregått omfattende testing – og teflon (PTFE) er fortsatt lovlig i Norge og de fleste andre land. Det har nemlig vist seg at så lenge man bruker stekepannen i henhold til bruksanvisning (ikke for høy varme), samt unngår metall/skarpe redskaper så er det helt trygt å benytte seg av en teflon stekepanne.

Hvordan rengjør jeg best en stekepanne?

Dette er noe vi allerede har vært inne på, men den beste måten å rengjøre en stekepanne er ved å la den avkjøles litt etter bruk, for deretter å vaske den i varmt vann. Her kan det være lurt å vaske den før den avkjøles helt, slik at man unngår at fett stivner i stekepannen. De fleste stekepanner vil enkelt la seg skylle med varmt vann etter bruk, men pass på dersom du bruker en svamp/klut. Dersom den fortsatt er varm kan du risikere at svampen smelter fast i stekepannen.

Vi anbefaler alltid at man vasker stekepanner for hånd, og helst uten for mye såpe. På denne måten ivaretar man best mulig overflaten og sikrer en lengst mulig holdbarhet på stekepannen sin. Du bør også tørke av eventuelt fett med kjøkkenpapir og deretter kaste det i matavfallet. Om du skal bruke såpe eller ei vil avhenge av hvilken type stekepanne du benytter deg av.

I de fleste tilfeller skal man bruke så lite såpe som mulig, og en dæsj Zalo eller tilsvarende vil ofte være mer enn nok. Eneste unntaket er støpejern, der man absolutt ikke skal bruke såpe. Dette skyldes at det ligger et naturlig lag med fett i stekepannen, og dette beskytter jernpannen mot å ruste når det kommer i kontakt med vann.

Skal du rengjøre en støpejernspanne anbefales det derfor at du skyller den i varmt vann, tørker av med kjøkkenpapir og deretter oljer den inn igjen før den tørker. Her kan du eksempelvis bruke matolje eller lignende. Dette vil sørge for at du har en god stekepanne med holdbarhet på flere tiår.

Hva er forventet levetid på en stekepanne?

Svaret på dette spørsmålet kommer veldig an på hvilken type stekepanne du har valgt å kjøpe deg. Har du gått for en teflon/aluminium variant kan disse ofte måtte byttes ut etter 2-3 år litt avhengige av hvor ofte de brukes. Har du derimot kjøpt deg en stekepanne med keramisk overflate, så kan det være at disse må skiftes ut allerede etter 1-2 år. Dette skyldes at det keramiske belegget ikke er like motstandsdyktig som PTFE, og derfor oftere vil slites av ved hyppig vasking. Til slutt har du stekepanner i støpejern som ofte kan vare i flere tiår, så sant de vedlikeholdes riktig.

Oppsummering

Det er mye å tenke på når man skal velge en stekepanne og det er nettopp dette vi har forsøkt å belyse i denne samletesten. Vi har sett nærmere på de syv beste stekepannene på markedet, samt trukket frem noen viktige punkter i vår kjøpsguide. Her har vi blant annet sett på ulike materialer man kan lage stekepanner av, samt hvordan du vedlikeholder de best mulig.

Vårt mål med denne guiden har vært å gjøre det så enkelt som mulig å gå til innkjøp av ny stekepanne. Du vil finne alternativer i alle prisklasser, men også mer profesjonelle alternativer for de mest entusiastiske. Har du tilbakemelding på informasjon i denne artikkelen, eller har noe som kan gjøre den bedre – så vil vi absolutt høre din mening.

Tester brukt som grunnlag for denne sammenligningen

Legg igjen en kommentar